Hokin syksyssä paljon hyvää, jotain huonoa

MESTIS / Artikkeli
Toista kauttaan Mestiksessä kiekkoilevan Kajaanin Hokin syyskautta voidaan pitää monelta osin onnistuneena. Seura on menestynyt viime kautta paremmin, pelaajat ovat onnistuneet laajalla rintamalla, ja tulokasvalmentaja Vladimir Kolek on tehnyt hienoa työtä joukkueen peräsimessä. Silti kevättä silmälläpitäen löytyy parannettaviakin asioita.

Hokki on saalistanut syksyn aikana 28 pistettä pelaamissaan 25 ottelussa. Yli piste per ottelu -tahtia tahkonnut Hokki on joulun aikaan kuusi pistettä edellä viime kauden tahtiaan. Silti päävalmentaja Vladimir Kolek antaa joukkueelle vain kohtuullisen arvosanan syksyn rutistuksesta.

- Kokonaisuutena olen syksyyn tyytyväinen. Meillä on kasassa 28 pistettä, ja se on hyvä alku uuteen vuoteen. Syyskausi saa kuitenkin vain kohtuullisen arvosanan Haukat-ottelun löysäilyn vuoksi. Muuten arvosana olisi hyvä, Kolek sanoo.

Kotonaan Hokki on ollut jälleen tunnetun vahva. Joukkue on hävinnyt Kajaanissa syksyn aikana neljä kertaa, joista ainakin tappiot Haukkoja ja FPS:aa vastaan voidaan laskea huonon asenteen piikkiin. Pelaajat syyllistyivät näissä otteluissa vastustajansa aliarvioimiseen, mihin ei ole Mestiksen tasoisessa sarjassa varaa. Myös Kolek harmittelee joukkueensa asennetta muutamissa otteluissa.

tausta

Pelaajien mietteitä syyskaudesta
[lue lisää]

- Pelasimme KalPaa, Hermestä ja Jukureita vastaan hyvää kiekkoa. Sitten tänne tulee Haukat tai FPS eivätkä pelaajat osaa pelata samalla tavalla, Kolek kummastelee.

Hokki-ikoni Kolek on onnistunut valmennustehtävissään hienosti. Hän muodostaa kakkosvalmentaja Kari Niemen kanssa toimivan valmennuskaksikon, joka osaa käsitellä pelaajia ja antaa heille vastuuta. Myös pelaajat ovat olleet Kolekin valmennusmenetelmiin tyytyväisiä, ja uusia onnistujia on noussut esiin laajalta rintamalta ja kaikilta pelipaikoilta.

Maaottelutauko käänsi Hokin kurssin

Kauden alku sujui Hokin kannalta hyvin. Hienon alun jälkeen ote herpaantui hieman, varsinkin marraskuun alussa joukkueen peli oli hivenen hakusessa. Maaottelutauko sattui Hokin kannalta hyvään saumaan, sillä tauon aikana palaset joukkueessa loksahtivat kohdalleen ja joukkueen kova kahdeksan pisteen vähimmäistavoite kuudelle ottelulle täyttyi kirkkaasti.

Kaksi kolmen ottelun härkäviikkoa toivat peräti yksitoista pistettä kahdestatoista mahdollisesta. Sportia vastaan kärsitty vierastappio jatkoajalla avasi tauonjälkeisten pelien sarjan. Vaasan vierailun jälkeen joukkue voitti viisi ottelua peräkkäin ja sivusi samalla peräkkäisten voitto-otteluiden ennätystä Mestis-tasolla. Maaottelutauon jälkeisten otteluiden arvosana olisi erinomainen, mikäli joukkue olisi suoriutunut joulutaukoa edeltävästä Haukat-ottelusta kunnialla. Tauon jälkeinen suoritus oli Hokin osalta kuitenkin hyvä.

Ketjukoostumusten vakiintuminen on varmasti vaikuttanut joukkueeseen positiivisella tavalla. Varsinkin Parén johtama kakkosketju on ollut kokoamisestaan lähtien uskomattoman tehokas. Ketjukoostumusten ja puolustajaparien vakiintumista ovat vaikeuttaneet lukuisat loukkaantumiset. Toivon mukaan tilanne parantuu loukkaantumisten saralla joulutauon aikana.

Maalivahdit onnistuneet Huhdin johdolla

Yhtenä Hokin kompastuskivistä pidettiin ennen kauden alkua maalivahtipeliä. Ykkösmaalivahdiksi kesällä hankittu Jaakko Huhti on kuitenkin osoittanut olevansa mies paikallaan Hokin maalin suulla. Ilveksen A-nuorista Kajaaniin siirtynyt Huhti näytti jo avauskierroksen nollapelillään pystyvänsä kiekkoilemaan Mestiksessä. Huhti onkin kantanut syksyn aikana päävastuun Hokin maalilla. Tahtia ovat hieman häirinneet armeija ja oikean käden olkapäävamma. Silti Huhti on ehtinyt kiekon tielle torjuntaprosentilla 90,46.

Alkukauden Suomussalmella Hokin farmijoukkueessa kiekkoillut Lauri Rämet on paikannut hyvin Huhtia tilaisuuden tullen. Kaksi täyttä ottelua ja lähes kaksi erää kolmattakin pelannut Rämet on myöskin osoittanut olevansa valmis kiekkoilemaan Mestiksessä. Mies pystyy kevätkaudellakin haastamaan Huhdin peliajan tavoittelussa. Rämetin torjuntaprosentti on 94,25.

Pekka Rinne, kolmas Hokin maalilla syksyn aikana esiintynyt maalivahti, saatiin Kajaaniin kolmen ottelun lainalle yhteistyöseura Oulun Kärpistä. Rinne sai Kajaanista kaipaamaansa peliaikaa ja suoriutuikin urakastaan kiitettävästi. Hyvän torjuntaprosenttinsa (95,92) lisäksi Rinteen kolmeen pelattuun otteluun mahtui yksi nollapeli ja kaksi maalisyöttöä.

Rinne nähdään tammikuussakin pikavisiitillä Kajaanissa, mikäli tilanne Kärpissä lainan sallii. Ottelupäivistä ja -määristä ei vielä ole sovittu, mutta luultavasti vierailu olisi syksyn tavoin korkeintaan kolmen ottelun mittainen, koska Kärppä-luotsi Kari Heikkilä on ilmoittanut Rinteen olevan siirtoajan päättymisen jälkeen (31.1.2004) Kärppien mies loppukevään ajan. Näin lainapelaaja ei veisi tarpeettomasti omien keväällä pelaavien veskarien (Huhti, Rämet) peliaikaa.

Puolustuspää kaipaa edelleen vahvistusta

Jo ennen kauden alkua kapeamateriaaliseksi tiedetty puolustuspää kaipaa edelleen vahvistusta. Vaikka puolustus onkin vahvistunut merkittävästi Mikko Palomäen ja Lauri Lahesalun siirryttyä Kärpistä takaisin Kajaaniin, on alakerta kärsinyt lukuisista loukkaantumisista ja tämä on haitannut joukkueen peliä. Pahimmillaan joukkue on joutunut lähtemään otteluihin viidellä puolustajalla. Pelaajat väsyvät liikaa ja virheiden määrä kasvaa. Lisäksi puolustajien peluutus on loukkaantumisten takia ollut vaikeaa.

- Puolustus on tällä hetkellä iso kysymysmerkki. Meidän täytyy löytää hyvä pakki, materiaali puolustusosastolla ei riitä tällä hetkellä, Kolek toteaa.

Uutta puolustajaa kaivataan, sillä joukkue ei välttämättä saa tällä hetkellä kaikkia kokoonpanossa olevia puolustajia mukaan, kun sarja jatkuu tammikuun kolmantena päivänä. Jarkko Heikkinen kävi viime viikon torstaina polven magneettikuvissa, eikä miehen pelikunnosta ole tietoa. Myöskään Lauri Lahesalun poissaolon kestoa ei tiedetä, sillä lääkäri on suositellut ainoaksi hoitomuodoksi täydellistä lepoa.

- Managerin kanssa on tehtävä kovaa työtä ja etsittävä uusi puolustaja, Kolek jatkaa.

Puolustuspään pelaajista eniten tasoaan viime kaudesta on nostanut tällä hetkellä polvivammasta kärsivä Jarkko Heikkinen, joka on saanut vastuuta paljon edelliskautta enemmän. Mies on ollut kuin uudesti syntynyt viime kauteen verrattuna ja muodostikin Kärpistä siirtyneen Jani Södön kanssa ykköspuolustajaparin ennen loukkaantumistaan. Heikkinen on 18 ottelussaan niitannut yhden maalin ja syöttänyt kahdeksan.

Södö puolestaan on 24 ottelun aikana osunut maalitolppien väliin kolmesti. Lisäksi miehen lavasta on lähtenyt syöttö seitsemään Hokki-maaliin. Södö on myös laukonut ahkerasti, sillä mies on ampunut maalia kohti ainoana puolustajana yli sata kertaa (111 laukausta). Lukemallaan Södö on Hokin laukaisutilaston kakkonen Tomi Mustosen jälkeen.

Kajaanin ja Oulun väliä alkukaudesta matkannut Mikko Palomäki ei juuri ehdi joulutaukoa viettämään, sillä mies matkaa tapaninpäivänä alkavaan Ranskan turnaukseen Mestis-maajoukkueen mukana. Lisäksi Palomäki harjoittelee tauon aikana Kärppien mukana.

Hyökkäyspään pelaajat onnistuneet laajalla rintamalla

Hokin hyökkääjät ovat onnistuneet syksyn aikana laajalla rintamalla. Ketjuna selkeästi parhaiten on onnistunut kanadanranskalaisen Jean-Philippe Parén johtama kentällinen. Parén laidoilla ovat viilettäneet Jani Tuppurainen ja Tomi Mustonen. Kyseinen kolmikko on Hokin sisäisen pistepörssin kärkikolmikko joulutauolle siirryttäessä.

Taitava Paré on sarjan parhaita aloittajia, aloitustappiot ovat harvassa. Mies haki alkusyksystä tasoaan, mutta on myöhemmin noussut yhdeksi joukkueen avainpelaajista. Mies hoitaa hyökkäyspään lisäksi työnsä moitteetta myös omassa päässä ja hankkii joukkueelleen tärkeitä ylivoimaminuutteja vastustajia ärsyttämällä. Miehen pelityyli ei miellytä kaikkia ja Paré on saanutkin palautetta ainakin FPS:n Timo Willmanilta, lisäksi Sportin kannattajat muistavat varmasti Parén edellisen vierailun Vaasassa. Mies on Hokille erittäin tärkeä, oltiin hänestä muualla mitä mieltä tahansa. Paré on Hokin sisäisen pistepörssin kakkosmies seitsemällä maalillaan ja 15 syöttöpisteellään.

Parén laidoilla viilettävät röyhkeät vauhtikoneet Jani Tuppurainen ja Tomi Mustonen. Tuppurainen pelaa jokaisen tilanteen täysillä loppuun asti ja pistää kroppansa likoon joka vaihdossa. Mieheltä löytyy taistelutahtoa ottelun tilanteesta riippumatta, ja vastustajat saavat kovien taklauksien ansiosta olla varuillaan joka vaihdossa. Tuppuraisen uurastus näkyy myös pistepörssissä, sillä mies on sisäisen pörssin kolmossijalla seitsemällä maalillaan ja 12 syöttöpisteellään. Tuppuraisen hyvät esitykset on huomioitu myös Oulussa, sillä mies harjoittelee joulutauon liiga-Kärppien mukana.

Mustonen siirtyi Kajaaniin JYPistä. Syksyn urakkana miehellä on Mestiksen lisäksi ollut varusmiespalveluksen suorittaminen Kainuun Prikaatissa. Viime kauden liigamiehenä Mustoselta odotettiin paljon ennen kauden alkua. Mies on vastannut odotuksiin ja johtaa Hokin sisäistä pistepörssiä tehoilla 11+11. Lisäksi Mustonen on laukonut hanakasti, mies on ykkönen Hokin laukaisutilastossa 115 laukauksellaan. Mustonen onkin ainoa yli sata laukausta kohti maalia ampunut hyökkääjä. Mustosen hyvät otteet on huomattu muuallakin, mies matkaa joulutauolla Mestis-maajoukkueen mukana Ranskan turnaukseen.

Henkilökohtaisella tasolla hyökkääjistä onnistui syksyn aikana parhaiten Juha Silvander, joka siirtyi joulukuun alussa Kärppiin. Hyvän alkukauden jälkeen Silvander pääsi ansaitusti tekemään liigadebyyttinsä. Ennen joulutaukoa mies ehti kiekkoilla Kärpissä 5 ottelua saaliinaan yksi syöttöpiste. Miehen jatko Oulussa ratkeaa joulutauon aikana.

Hokki-paidassa Silvander pelasi syksyn aikana vain 17 ottelussa. Kärppä-komennuksen vuoksi väliin jäi kaksi peliä, lisäksi mies kärsi loka-marraskuussa puujalasta ja nivusvammasta. Tuolloin väliin jäi kuusi ottelua. Silvander oli syyskaudella joukkueen tehokkain maalitykki. Miehen laukaukset venyttivät vastustajan maaliverkkoja 12 kertaa. Silvanderin laukaisuprosentti 15,19 on Hokin joukkueen paras. Tekemiensä maalien lisäksi mies syötti kolme maalia. Pisteillä 12+3 Silvander on Hokin pistepörssin nelossijalla.

Silvanderin otteet huomioitiin myös Jatkoajan toimituksessa, sillä mies valittiin Mestis-toimituksen äänestyksessä Jatkoajan syyskuun Mestis-pelaajaksi. Silvander onnistuikin syyskuussa erinomaisesti. Mies ampui kuusi maalia (yhtä monta kuin koko viime kaudella) ja johti syyskuun jälkeen sarjan pistepörssiä tehoilla 6+1. Pitkälti Silvanderin ansiosta Hokin syyskuu oli viime vuotta valoisampi, ampuihan mies kolmasosan joukkueensa maaleista.

Yhteistyö Kärppien kanssa toiminut hienosti

Hokin ja Kärppien yhteistyö on sujunut syksyn aikana hienosti molempia joukkueita tyydyttävällä ja hyödyttävällä tavalla. Pelaajaliikennettä on käyty molempiin suuntiin.

Puolustajat Mikko Palomäki ja Lauri Lahesalu palasivat Oulusta takaisin Kajaaniin sarjan alettua ja Kärppien loukkaantumistilanteen helpotuttua. Kärpissä miehille ei vielä löytynyt säännöllistä peliaikaa, Hokissa miehet saavat paljon vastuuta ja peliaikaa. Tämä on sekä molempien seurojen että ennen kaikkea pelaajien etu. Palomäki siirtyi Kajaaniin ennen Lahesalua. Kun Lahesalu palasi Hokkiin, Palomäki siirtyi takaisin Kärppiin muutaman ottelun ajaksi paikkaamaan rannevammaista Topi Jaakolaa. Maaottelutauon jälkeen Palomäki palasi takaisin Hokkiin.

Maalivahti Pekka Rinne saapui Kajaaniin marraskuussa. Kärppien kakkosmaalivahti tuli Hokkiin hakemaan peliaikaa ja paikkaamaan Hokin maalivahtiosastoa Jaakko Huhdin olkapäävamman tutkimisen ajaksi. Kolmen ottelun lainalla Kajaanissa ollut Rinne pelasi kaikki kolme ottelua ja sai kaipaamaansa pelituntumaa. Mies nähdään Hokin paidassa tammikuussakin luultavasti samanmittaisella lainapestillä.

Itsenäisyyspäivänä pelaajaliikenne kävi Oulun suuntaan Juha Silvanderin siirryttyä petopaitaan. Samalla Silvander sai täysin ansaitun mahdollisuuden näyttää taitojaan liigatasolla. Pelaajien kannalta juuri tämän kaltainen yhteistyö on hieno asia; Kajaanissa onnistumalla näyttöpaikka liigassa avautuu hyvän yhteistyön ansiosta jo kesken kauden vähintään muutaman ottelun ajaksi.

Joulutauolla Kärppien harjoituksiin Hokin joukkueesta matkaavat Jani Tuppurainen ja Mikko Palomäki, joka pelaa myös Mestis-maajoukkueessa.

Tauolla hikoillaan harjoituksissa

Hokin joukkue ei suinkaan joulutauolla ehdi lepäilemään laakereillaan. Päinvastoin, 14. päivä käydyn Haukat-ottelun jälkeinen maanantai oli pelaajilla vapaa, mutta sen jälkeen joukkue on harjoitellut peräti kolmesti päivässä viiden päivän ajan. Sunnuntaina joukkue pääsi ansaitulle kuuden päivän joululomalle, harjoitukset jatkuvat 27. joulukuuta.

Mikko Palomäen ja Tomi Mustosen joululoma jää muuta joukkuetta lyhyemmäksi, sillä miehet matkaavat Mestis-maajoukkueen mukana tapaninpäivänä alkavaan Ranskan turnaukseen.

Hokki kokeilee joulutauon aikana harjoituksissaan muutamaa omaa B-junioria. Kolekin mukaan poikia ei ole tarkoitus vielä peluuttaa, mutta heidän tasonsa miesten harjoituksissa halutaan nähdä. Harjoituksissa on viime viikon ajan kiekkoillut myös tsekkiläinen Milan Novy jr, jonka kohtalo joukkueessa ratkeaa todennäköisesti joulun pyhien jälkeen. Paljon täytyy kuitenkin tapahtua, mikäli Novy jr. sopimuksen saa, ainakin ensimmäiset harjoituksensa mies oli enemmän tai vähemmän hukassa. 25-vuotiaan Novy jr:n mahdollisuuksia sopimukseen heikentää myös se tosiseikka, että Hokki kaipaa nykyisessä pelaajatilanteessa enemmän puolustajaa kuin hyökkääjää. 27.12. jatkuviin harjoituksiin Hokki saanee myös uusia joukkueeseen mieliviä pelaajia.

Pitkää kevättä odotellessa

Hokki on syksyn aikana näyttänyt pystyvänsä kaatamaan joukkueen kuin joukkueen Mestis-tasolla. Kun linnapaidat vielä onnistuvat keskittymisessään ennakkoon heikompia joukkueita vastaan, on Hokilla eväitä pitkälle jatkuvaan kevääseen. Myös hyvä joukkuehenki kantaa joukkuetta menestykseen.

Viime kaudella joukkueessa pelanneet pelimiehet ovat menneet vähintään askeleen verran eteenpäin edelliskaudesta, pelaajien kokemus Mestis-tasolla alkaa jo näkyä. Kun uudet tulokkaatkin ovat päässeet vauhtiin mukaan, joukkueelta voi odottaa hyviä otteita myös keväällä. Pudotuspelejä ajatellenkin ryhmä on tällä kaudella valmiimpi ja nälkää myös playoff-menestykseen on olemassa. Siksi voikin veikata Hokin pelien jatkuvan pitkälle kevääseen.

Jatkoajan Hokki-toimitus toivottaa kaikille lukijoille rauhallista joulua ja menestystä vuodelle 2004.

» Lähetä palautetta toimitukselle