Miika Wiikman Hermeksen syyskauden suurin yllättäjä

MESTIS / Artikkeli
Hermeksen syyskausi sujui jopa paremmin kuin osattiin odottaa. Kun katsoo joukkueen pelaajamateriaalia, huomaa kuitenkin että tällä joukkueella pitääkin kärkkyä sarjan kärkisijoilla. Varsinkin hyökkäyspään materiaali on häikäisevä. Hermeksellä on viisi Mestis-mitat helposti täyttävää kentällistä.

Kun kausi on tähän asti sujunut positiivisissa merkeissä, joukkueesta on vaikeaa löytää alisuorittajia. Muutamalla pelaajalla on kuitenkin parantamisen varaa kauden toisella puoliskolla.

Puolustajista viime kauden tasosta ovat jääneet Marko Kotajärvi ja Sami Nummi. Hyökkääjistä Martin Lamich joutui jo pakkaamaan laukkunsa. Kokeneilta Jussi Passilta ja Markku Vuorisalolta odotettiin paljon, mutta kausi alkoi nihkeästi. Otteet ovat kuitenkin parantuneet selvästi oman roolin löydettyä. Myös loukkaantumisista kärsinyt Jani Kylmämaa parantaa kauden vanhentuessa.

Jatkoajan Kokkolan toimituksen arvovaltainen yhden miehen raati arvioi Hermeksessä syyskaudella esiintyneitä pelaajia pelipaikka- ja numerojärjestyksessä:

Maalivahdit

20. Miika Wiikman: 21 ottelua - TO 93,57 - PM/h 2,26

Vaisuhkojen harjoituspelien jälkeen suomalaisyleisölle täysin tuntematonta Wiikmania pidettiin Hermeksen selvänä kakkosmaalivahtina. Lahtosen loukkaantumisen takia sai heti paljon vastuuta, ja vasta marraskuussa 19 vuotta täyttänyt maalivahti osoitti olevansa luottamuksen arvoinen.

Ikään nähden suurin yllätys oli tasaisuus. Nuori mies on pelannut tasaisen varmasti pelistä toiseen, Hermeksen lisäksi myös nuorten maajoukkueessa. Tilastot puhuvat puolestaan - Wiikman oli syyskaudella Mestiksen paras maalivahti. Tämä näytti olevan kaikkien paitsi maajoukkuevalmentajakaksikko Aravirta-Dufvan tiedossa.

Joutuu kevätkaudella taistelemaan peliajasta Lahtosen kanssa, mikä lienee pelkästään positiivinen asia, sillä lepovuorot tulevat tiukassa pelitahdissa varmasti tarpeen.

30. Patrik Friis: 1 77,78 4,28

Oiva esimerkki Hermeksen maalivahtikoulun toimivuudesta. Vuonna 1987 syntynyt Friis pääsi jopa haistelemaan Mestis-tuulia syyskaudella 28 minuutin verran lokakuun Haukat-pelissä. Lahtosen tervehdettyä kuitenkin selvä kolmosmaalivahti. Kehityksen kannalta olisi tärkeätä, että pääsisi pelaamaan säännöllisesti.

32. Vesa Lahtonen: 3 92,37 3,00

Viime kauden komeetalta meni syyskausi täysin pilalle ikävän loukkaantumisen takia. Joulutauolle lähdettäessä alla ainoastaan kolme peliä. Torjuu eleettömästi eikä hermoile tiukassakaan paikassa. Taistelee vielä tosissaan ykkösmaalivahdin paikasta. Potentiaalinen kevätkauden jokerikortti. Täytyy myös muistaa, että Lahtosella on jo alla kolme peliä enemmän kuin vastaavaan aikaan viime kaudella, joista kaikki voittoja.

Tuomas Nissinen: 2 93,65 2,02

Tuli apuun kun Wiikman oli torjumassa nuorten maajoukkueen turnauksessa. Sai kunnian olla torjuntavuorossa Hermeksen 50-vuotisjuhlaottelussa Hokkia vastaan. Erinomainen maalivahti, joka tuskin enää Mestiksessä torjuu.

Puolustajat

3. Eerikki Koivu: 22 ottelua 2 maalia + 6 syöttöpistettä = 8 tehopistettä +/- +17 8 rangaistusminuuttia

Hemeksen tärkein puolustaja. Isokokoinen Koivu pelaa ottelusta toiseen tasaisen varmasti. Vaikka pelaakin oman pään kautta, pystyy myös avaamaan peliä hyvin. Erittäin komea teholukema +17 kertoo kaiken oleellisen Koivun syyskaudesta. On istunut jäähypenkillä ainoastaan kahdeksan minuuttia, mikä todistaa sen, että mies pysyy hyvin Mestis-hyökkääjien vauhdissa vaikka onkin joukkueen isokokoisin puolustaja. Joutui loukkaantumisen takia jättämään neljä peliä väliin.

4. Lari Virtanen: 9 0 + 0 = 0 +2 0

Yllättävä loppusyksyn hankinta kakkosdivarin UJK:sta. Isokokoisen peruspakin rooli on lähinnä paikata mahdollisia loukkaantumisia. Rightilta ampuva Virtanen pystyy varmasti pelaamaan Mestis-tasolla kolmannessa tai neljännessä pakkiparissa. Eri asia on, riittävätkö kyvyt raivaamaan paikan kärkijoukkueen pelaavasta kokoonpanosta. Sai rajoitetusti peliaikaa syyskaudella, eikä rooli todennäköisesti ole kasvamassa keväälläkään, olettaen että Hermes onnistuu hankkimaan vahvistuksia puolustuspäähänsä.

4. Antti Niemi: 6 0 + 0 = 0 0 0

Ei saanut peliaikaa ja lähti kokeilemaan Raumalle Lukon A-junioreihin. Tulevaisuudessa toivottavasti luvassa vastuuta myös kasvattiseurassa.

7. Aapo Aro: 26 1 + 7 = 8 +12 22

Aro pelaa jo kolmannen kautensa Hermeksessä ilman suurempaa huomiota. Menossa oleva kausi tähän menneessä selvästi paras. Virheitä ei ole sattunut yhtä paljon kuin parina edellisenä kautena, eikä mies enää edes taklailee itsensä ulos tilanteista yhtä herkästi kuin ennen. Kehitys näkyy ennen kaikkea tehotilastossa. Ei suurempia ylä- eikä alamäkiä, suoritustaso pysyy illasta toiseen suhteellisen tasaisena.

8. Marko Kotajärvi: 24 0 + 1 = 1 -7 14

Tilastot puhuvat puolestaan. Kotajärven kehitys näyttää pysähtyneen pahasti lupauksia herättäneen viime kauden jälkeen. Varsinkin teholukema on vähintäänkin huolestuttava, kun ottaa huomioon että mies pelaa sarjassa kolmantena olevassa joukkueessa. Jos saa itseluottamuksensa takaisin ja virheet karsittua, Kotajärvi on kuitenkin kokemuksensa ansiosta luotettava peruspuolustaja.

12. Markus Laine: 13 3 + 6 = 9 +15 39

Oli tulossa Hermekseen jo viime talvella. Karmeat tilastot Ruotsin toiseksi korkeimman sarjatason Kiirunassa eivät paljon lupauksia herättäneet. Valmentaja Pasi Arvonen teki kuitenkin kesällä uuden yrityksen kesällä, ja Laine tarttui syöttiin.

Laine todistikin heti olevansa todellinen profiilipuolustaja. Kun kiekollisia pakkeja ei tunnetusti ole suomessa liikaa, puolustajapulassa ollut TPS huomasi Laineen kyvyt eikä miestä ole sen jälkeen Kokkolassa näkynyt. Ei ole kuitenkaan pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa TPS:n pelaavassa kokoonpanossa, joten Laine saattaa vielä Hermeksessä esiintyä. Jos ja kun Laine vielä Kokkolaan eksyy, mies tuo Hermekseen ihan uuden ulottavuuden.

26. Jani Honkanen: 26 4 + 9 = 13 +12 89

Honkanen muodostaa Aron kanssa koko syyskauden yhdessä pysyneen kakkospakkiparin. Luotettava fyysinen puolustaja on ollut yllättävän tehokas myös hyökkäysalueella. Isokokoisena ajoittain vaikeuksissa nopeiden hyökkääjien kanssa. Paikkaa kuitenkin puutteet hyvällä sijoittumisella. Aliarvostettu. Joukkueen "poliisi", mikä näkyy myös jäähysarakkeessa.

50. Kimmo Salmela: 26 2 + 2 = 4 +2 20

Salmelan kausi alkoi oikeastaan vasta Laineen lähdettyä Tepsiin. Sai näyttöpaikan Koivun vieressä ykköspakkiparissa, ja on onnistunut varsin hyvin. Sportia vastaan tehdyn maalin jälkeen on saanut itseluottamuksensa takaisin, ja otteet muistuttavat jo parin vuoden takaista Salmelaa, joka oli Jarno Kososen kanssa Hermeksen pronssijoukkueen avainpuolustaja. Loppukauden rooli riippuu siitä, tuleeko joukkueeseen vielä puolustajia. Jos esimerkiksi Laine palaa, Salmela pelannee kolmospakkiparissa.

53. Sami Nummi: 22 1 + 4 = 5 0 14

Pettymys. Nummi ei ole pystynyt nousemaan sille tasolle, millä lopetti viime kaudella, mikä saattaa osin johtua juuri ennen kauden alkua sattuneesta loukkaantumisesta. Ei ole toisaalta myöskään ollut yhtä suuressa roolissa kuin viime kaudella, jolloin oli Ismo Sirenin lähdettyä Ilvekseen periaatteessa Hermeksen ainoa kiekolliseen peliin pystyvä puolustaja. Liikaa virheitä niin omassa päässä, kuin hyökkäyssiniselläkin. Potentiaalia paljon nähtyä parempaan kuitenkin on. Täytyy myös muistaa, ettei Nummi ollut parhaimmillaan viime syksynäkään.

Hyökkääjät

10. Markku Vuorisalo: 15 8 + 2 = 10 +5 6

Oli alkukauden sivussa loukkaantumisen takia. Aloitti vaisusti palattuaan kokoonpanoon. Koistisen loukkaannuttua sai tilaisuuden kokeilla Uskin vierellä ykkösketjussa, ja tulosta alkoi syntyä. Kokeneena maalintekijänä Vuorisalo nostanee vielä profiiliaan ratkaisupelien lähestyessä ja pitänee paikkaansa hyökkäävissä ketjuissa loppuun asti. Joutuu pelaamaan vähän varovaisemmin kuin jatkuvasti keskialueella kärkkyvä toinen laituri Hilden. Rightin miehenä tuo myös oivan lisän ylivoimapeliin.

11. Jani Kylmämaa: 15 0 + 1 = 1 +2 20

Kylmämaankin syyskausi meni pilalle loukkaantumisen takia. Ei ole missään vaiheessa päässyt samaan vauhtiin, jota esitti viime kauden pudotuspeleissä. Joulutauko tulee hyvään paikkaan. Lamichin lähdettyä, raivannee tiensä pelaavaan kokoonpanoon. Takuulla suuremmassa roolissa joulun jälkeen loistavana likaisen työn tekijänä.

14. Petri Halme: 21 1 + 3 = 4 -3 30

Ei ole pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa pelaavassa kokoonpanossa. Ottaa turhia jäähyjä. Ainoastaan yksi tehty maali syyskaudella on paha pettymys, vaikka Halme ei tällä kaudella olekaan yhtä suuressa roolissa kuin viime kauden lopussa. Joutuu luultavasti jatkossakin kamppailemaan peliajasta lähinnä Santasen kanssa.

15. Aki Lassi: 10 1 + 0 = 1 0 0

Vaikka Lassi onkin Mestis-tason hyökkääjä, rooli erittäin kovassa hyökkäyskalustossa on jäänyt valitettavan pieneksi. Teki ainoan maalinsa kauden ensimmäisellä ja toistaiseksi viimeisellä laukauksellaan. Mahdollisten loukkaantumisten sattuessa, Lassi pystyy kuitenkin helposti täyttämään paikkaansa vähintään nelosketjussa. Lamichin lähtö helpottanee myös tilannetta hieman.

16. Jari Mannila: 25 3 + 5 = 8 +1 16

Näkymätön neloskentän sentteri. Joutui tyytymään pienempään rooliin Kiiskisen tultua joukkueeseen. Täyttää kuitenkin oman ruutunsa mallikkaasti. Tehopisteet ovat myös kohtalaisen hyvät peliaikaan nähden. Ei kuitenkaan Hermeksen erinomaisen sentteritilanteen takia asiaa hyökkäävimpiin ketjuihin. Voittaa aloituksia hyvällä prosentilla.

17. Jukka-Pekka Koistinen: 23 11 + 5 = 16 +7 31

Ehkä paras osoitus Hermeksen hyökkäyspään leveydestä. Takana erinomainen syyskausi, mutta joutui kuitenkin joulutaukoa edeltäneissä peleissä tyytymään paikkaan nelosketjussa vaikka on joukkueen sisäisessä maalipörssissä jaetulla johtosijalla. Pääsi syksyllä ikään kuin puskista kokeilemaan Uskin ykköskenttään. Kylmähermoinen maalintekijä onnistuikin heti erinomaisesti. Tekee maaleja huikealla prosentilla (20). Pienen loukkaantumisen takia joutui kuitenkin luovuttamaan paikkaansa Vuorisalolle. FPS:n viime kauden paras pistemies on keväällä ikävän paikan edessä, kun portit kahteen ensimmäiseen ketjuun näyttävät olevan suljetut. Mahdollisten loukkaantumisten sattuessa kuitenkin valmis suurempaan rooliin.


Lievä pettymys. Oli harjoituspelien tehokkaimpia Hermesläisiä, mutta hyytyi kauden alkaessa. Isokokoisena Pohjois-Amerikkalaisiin kaukaloihin tottuneena näyttää ajoittain hitaalta. Taistelee kuitenkin hyvin. Pystyy nähtyä parempaan. Kamppailee Halmeen kanssa paikasta nelosketjun laidasta.

22. Antti Räikkönen: 24 8 + 10 = 18 +10 28

Joukkueen suurimpia yllättäjiä. Kaksi kautta lähinnä rusettiluistelijana kunnostautunut Räikkönen on Hermeksen sisäisessä pistepörssissä viidennellä sijalla. Oli alkukaudesta paitsiossa ja joutui välillä jopa istumaan katsomossa. Sai Lamichin vaisuuden takia mahdollisuuden Pajulan johtamassa kakkosketjussa. On onnistunut karsimaan pelistään pahimmat pyörähdykset ja sooloilut pois, ja tulos näkyy pistepörssissä. On saanut itseluottamuksensa takaisin ja on vihdoinkin täyttämässä sitä potentiaalia, joka on useimmiten pysynyt piilossa. Räikköstä on turha peluuttaa rikkovassa roolissa.

23. Jani Uski: 25 8 + 16 = 24 +10 2

Vaisun viime kauden jälkeen harva osasi odottaa Uskin uutta tulemista. On kuitenkin taas noussut omalle tasolleen ja pelaa parasta Hermes-kauttaan. Maaginen pelisilmä. Jakaa mahtavia syöttöjä ja on onnistunut myös maalinteossa jo tässä vaiheessa paremmin kuin viime kaudella yhteensä. Tekee työtä molempiin suuntiin. Olisi pistepörssissä vieläkin korkeammalla, jos laiturit osaisivat tehdä läpiajoistaan maaleja. Joukkueen kapteeni ja kiistaton MVP. Mestiksen harvoja todellisia persoonia.

25. Ville Kiiskinen: 14 3 + 4 = 7 +5 10

Tuli joukkueeseen kesken kauden ja osoitti heti olevansa erinomainen lisä jo entuudestaan vahvalle sentteriosastolle. Tekee arvokasta työtä varsinkin puolustussuuntaan. Vaikka ei ole tehnyt pisteitä samaan tahtiin kuin aikoinaan Forssassa, tämän kauden Hermeksessä Kiiskisen arvoa ei mitata tehopisteissä. Kiiskisen ehkä suurimmaksi ansioksi voi lukea Jussi Passin herättäminen.

27. Mikko Kaukokari: 24 10 + 9 = 19 +10 6

Kolmas Hermes-kausi menossa, ja henkilökohtalainen piste-ennätys taitaa jo nyt olla kasassa. On aina taistellut raivoisasti, mutta on tällä kaudella onnistunut myös maalinteossa hyvällä prosentilla. Sopii erinomaisena luistelijana ja joukkueen kovakuntoisimpina pelaajana vähän rauhallisemman Pajulan laidalle. Liigassa pelaa varmasti huonompiakin kahden suunnan hyökkääjiä.

28. Jari-Pekka Pajula: 26 8 +16 = 24 +15 22

Aliarvostettu. On löytänyt Kaukokarin kanssa saumattoman yhteispelin. Jakelee Uskin tavoin mahtavia syöttöjä. Vaikka meno ei aina välttämättä kovin näyttävää olekaan, Pajula on pelkästään kotikentällä pohjustanut jo puolisenkymmentä maalia vahvoilla ylösnousuillaan. Sarjan parhaimpia alivoimapelaajia ulottavuutensa ja pelisilmänsä ansiosta. Tekee pisteitä tasaiseen tahtiin ja on vähän huomaamatta kiivennyt sisäisen pistepörssin jaetulle kakkossijalle.

29. Martin Lamich: 18 2 + 6 = 8 0 4

Joukkueen suurin pettymys. Ei pystynyt vastaamaan suuriin odotuksiin, ja sopimus purettiin hyvässä yhteisymmärryksessä. Sai näyttöpaikkoja, mutta ei saanut tulosta aikaiseksi edes Pajulan kentässä. Jaksoi kuitenkin taistella kiitettävästi, mikä ei ole kovinkaan tavallista tsekkipelaajalle. Itseluottamus kuitenkin pahasti kateissa, ja meno oli koko ajan jotenkin nihkeän tuntuista. Kaikki ei voi johtua pitkästä pelaamattomuudesta. Saa uuden näyttöpaikan Forssassa.

33. Jussi Passi: 23 5 + 6 = 11 +5 28

Pelasi harjoituspelit ykköskentässä, mutta sarjan alkaessa löysi itsensä nelosketjusta. Välillä näytti jo aika huonolta, mutta Kiiskisen tulo joukkueeseen herätti Passin taistelemaan. Tekee likaista työtä kolmoskentän laidassa. Todisti aikoinaan Diskoksessa Pasi Sinikunnaksen laitahyökkääjänä olevansa erittäin kova pelimies tällä sarjatasolla. Sitä Passia kokkolalaisyleisö ei ole vielä nähnyt. Nostanee osakkeitaan kauden edetessä.

38. Antti Hilden: 26 11 + 16 = 27 +8 10

Joukkueen sisäisen piste- ja maalipörssin kärkinimi. Yhteispeli Uskin kanssa toimii erittäin näyttävästi. Kärkkyy jounikalliokoskimaisesti läpiajoja keskialueella. Pääseekin läpi Uskin vapauttamana vähintään kahdesti jokaisessa kotiottelussa. Ei kuitenkaan ole pelkästään maalintekijä, vaan on myös aggressiivinen karvaaja eikä myöskään pelkää lähteä hakemaan koviakaan taklauksia. Takana erinomainen syyskausi, vaikka suoritustaso ailahteleekin välillä liikaa. Parhaina päivinä täysin pitelemätön.

» Lähetä palautetta toimitukselle