Jan Lehti: eteenpäin on menty

MESTIS / Haastattelu
Järvenpääläisten ruoriin kaksi vuotta sitten karsintasarjan kynnyksellä astunut Jan Lehti, entinen haukkapuolustaja itsekin, on nyt valmentanut keskiuusmaalaisia kaksi kokonaista kautta. Helmikuussa kahden vuoden jatkosopimuksen solmineen Lehden mukaan järvenpääläinen kiekkoilu ottaa askelia parempaan suuntaan hitaasti mutta varmasti.

Vielä aivan runkosarjan viime hetkillä tiukasti pudotuspelikamppailussa mukana ollut Haukat sijoittui lopulta yhdeksänneksi. Sijoitus oli sama kuin viime vuonna, mutta valmentaja Jan Lehden mukaan edistystä on silti tapahtunut.

- Voitimme tänä vuonna 15 peliä, viime vuonna vain 13. Häviöt menivät tasan molempina vuosina. Sellainen ero on, että jatkoaikavoittoja tuli tänä vuonna vain yksi, viime vuonna kuusi. Päästimme myös 23 maalia vähemmän kuin viime vuonna, mikä kertoo siitä, että puolustajamme ovat kehittyneet, Lehti selventää.

Jatkopelit karkasivat viimeksi kaudella 2000-01 pudotuspelien makuun päässeeltä järvenpääläisryhmältä jälleen harmittavasti viime hetkillä. Kaikki oli omissa käsissä vielä kaksi kierrosta ennen loppua, mutta takalukko iski päälle ja joukkue hävisi ratkaisevat pelit. Jatkossa Järvenpäässä tähdätään pudotuspelikarkeloihin aivan tosissaan.

- Näen urheilullisena tavoitteena selkeästi play off –paikan. Se vaatii sitä, että saadaan pidettyä tietty pohja näistä jätkistä ja saadaan vahvistuksia. Silloin kun pitäisi parantaa ja menestyä, niin ei me voida ajatella, että nostetaan vain junnuja enemmän.

Ammattimaisempaan suuntaan siirtyvästä otteesta kertoo omaa kieltään jo se, että Haukat yhtiöittää toimintansa. Oikeaan suuntaan kehitystä vie varmasti myös Jan Lehden palkkaaminen täysipäiväiseksi valmentajaksi.

- Se on ihan varma, että mennään taas yksi askel eteenpäin ensi kaudella – kaikin puolin. Meillä on hyvä halli, nyt on toimistokin, ja varmasti paljon tulee auttamaan sekin, että mä pääsen nyt keskittymään tähän itselleni rakkaimpaan – jos perhettä ei oteta huomioon – juttuun. Varmasti tulee auttamaan niin seuraa kuin pelaajiakin. Nyt päästään tekemään kunnolla sitä juttua, Lehti iloitsee.

Vieraspelaaminen selvä heikkous

Haukat oli viime talvena selvästi vahvempi koti- kuin vierasjoukkueena, mikä ei sinällään ole yllätys. Peli-ilme koti- ja matkapelien välillä oli kuitenkin niin selvä (Haukkojen pistesaldo karttui kotona 27:llä, vieraissa 11 pisteellä), että asiaan tullaan Lehden mukaan jatkossa panostamaan enemmän.

- Kyllä mä tuohon mentaalipuoleen aion panostaa jatkossa, kunhan löydän vain sellaisen oikean tavan, millä se tehdään. Me tullaan parantamaan vieraspelaamista helvetisti, se on varmaa. Pelaajan pitäisi pystyä asennoitumaan vieraspeliin melkein kuin se olisi kotipeli.

- Kun ongelmat ovat samat, menit sitten Kajaaniin tai Vantaalle, niin mä en ymmärrä sitä lainkaan. Mentaalipuolen juttuja se on; pelaajan täytyy vain tehdä se valmistautuminen paremmin ja paremmin.

- Yksi sellainen juttu, joka voisi olla syynä, on se, että kun kotijoukkue tekee yleensä sen ensimmäisen maalin, niin se on vähän sellainen lamaannuttava juttu vierasjoukkueelle. Toisaalta vastustaja teki meidän kotipeleissäkin melkein aina sen ekan maalin, mutta ei me silti läheskään kaikkia niitä pelejä hävitty, Lehti mietiskelee.

Erikoistilannepelaamisessa Haukat oli kuluneena talvena täysin vertailukelpoinen kalliimmalla rakennettuihin joukkueisiin nähden. Ylivoimalla järvenpääläiset olivat jopa koko sarjan kolmanneksi tehokkaimpia 16,2 onnistumisprosentilla; jäähyt saatiin tapettua 82,4-prosenttisesti.

- Alivoimapelaaminen meillä oli hyvää, mutta niin se oli melkein kaikilla muillakin: se on kuitenkin vitun paljon helpompaa kuin ylivoimapelaaminen, Lehti myöntää.

- Ylivoimapelaamisessa on minun mielestäni kaksi tapaa, joista molempia pitäisi käyttää. Tehokkaampi tapa on se tyhmä ja yksinkertainen eli kiekkoa vaan helvetisti maalille ja sinne kolme äijää perään. Se on helpoin tapa tehdä maaleja jääkiekossa.

- Toinen tapa on se, että yritetään löytää tarpeeksi taitavia pelaajia, jotka pystyvät pitämään sitä kiekkoa. Se vaatii käsiä ja taitoa. Ja kun tätä meidän pelaajalistaa katsoo, niin jos sieltä kuusi sellaista pelaajaa löytyy, niin hyvä on. Ei siitä saa kuin yhden ylivoimakentällisen. Lisäksi meillä tulevat jo resurssipulat vastaan - aikaa ei ole riittävästi erikoistilanneharjoitteluun, Lehti harmittelee.

Ensi kauden joukkueen kokoaminen hyvässä vauhdissa

Tällä hetkellä Haukoilla on kolme sopimuspelaajaa: nuoret Joni Öhberg, Sami Taanonen ja Tommi Sievers ovat kirjailleet puumerkkinsä sopimuspapereihin. Lisäksi neuvottelut ovat hyvässä vauhdissa muidenkin kanssa; jo huhtikuun aikana paljastettaneen lisää sopimuspelaajia.

- Annoin noiden kolmen nimen lisäksi tämän kauden joukkueesta 11 nimeä, jotka haluan pitää, ja niistä 8-9 on aika varmasti jäämässä, Lehti kertoo paljastamatta kuitenkaan nimiä.

- Lisäksi tämän ringin ulkopuolelta viisi kaveria on ottanut meihin päin yhteyttä – kaikki valmiita Mestis-pelureita.

Haukat on kunnostautunut hyvänä kasvattajaseurana, ja junioreille onkin annettu joukkueessa hyvä mahdollisuus osoittaa kykynsä. Jatkossakin kaikille annetaan tilaisuus, mutta seula tulee olemaan aikaisempaa tiukempi.

- Ote tulee taas pykälää kovemmaksi, Lehti tiivistää.

Lopuksi Lehti lupaa, että Järvenpäässä tullaan myös tulevaisuudessa näkemään iloista ja hyökkäysvoittoista kiekkoa.

- Mua ei mikään muu inhota niin paljon kuin katsoa sitä kiekon päätyyn heittämistä ja peruuttelemista. Se tappaa hienon lajin nimeltä jääkiekko. Tulemme kuitenkin vahvistamaan puolustustamme maalivahdista lähtien; sitä tarvitaan, että hyökkäys voi toimia kunnolla. Taitopelaamiseen tullaan panostamaan ilman muuta, Lehti päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle