Mielipide

Forssan Palloseuralla vaikea kausi edessä

MESTIS / Kolumni
Forssassa ollaan totuttu näkemään vauhdikasta kiekkoa vuodesta toiseen, eikä tämänvuotinen joukkue tule tekemään poikkeusta. Maaleja tullaan näkemään tiuhaan niin vastustajan päässä kuin omissakin, mikä tekee tämän vuotisesta Palloseurasta aikamoisen lottojoukkueen.

Onnistuneen viime kauden jälkeen FPS on vaikean tehtävän edessä. Jälleen osa viime kauden runkomiehistä on vaihtanut maisemaa ja joukkue on jouduttu rakentamaan uusiin puihin. Joukkueesta ehkä suurimpana menetyksenä maisemaa vaihtoi Ville Kiiskinen, joka vaihtoi FPS:n Mestis-mestarin Jukureiden paitaan. Kiiskisen lisäksi kaksi runkopelaajaa ovat lopettaneet ja toiset kaksi harkitsevat lopettamista. Kolossipakki Samuli Kivelä teki lopettamispäätöksensä kesällä, kuten myös Jukka Leikkilä ja Jarkko Aaltonen.

Kapea maalivahtiosasto

Jatkosopimuksen tehnyt Pasi Keinänen jatkaa forssalaismaalilla ykkösvahtina ja kakkosmaalivahtina pelaa Juha Taponen. Nokkimisjärjestys on kaksikossa näillä näkymine selkeä: Keinänen pelaa ja Taponen aukoo luukkua.

Keinänen on kaksikosta selkeä ykkösvahti ja se on näkynyt myös harjoitusotteluissa. Seitsemän kahdeksasta harjoitusmatsista pelannut Keinänen ei ole vielä päässyt sille tasolle, jolla hän viime kaudella oli parhaimmillaan. Toisaalta eihän vielä harjoituspeleissä vielä terävimmillään tarvitsekaan olla, mutta kauden avauksessa KalPaa vastaan FPS kaipaa varmaa maalivahtia takalinjojen tueksi.

Viime kauden maalivahtiruljanssi vaikutti myös Keinäsen esityksiin, kun ensin pelattuaan viisi peliä putkeen, tulikin viiden ottelun penkkikomennus, kun FPS:ssa kävivät kääntymässä liigavahteja toisensa jälkeen. Joni Puurulan ja Juuso Riksmanin käytyä muutaman ottelun visiiteillä Forssassa, tuli konsepteja sekoittamaan vielä Louis Mastromarino, joka kuitenkin forssalaisyleisön helpotukseksi jatkoi matkaansa ECHL:aan Johnstown Chiefsiin.

Kakkosvahti Taponen tuli viime kaudeksi Tapparasta FPS:n A-junioreihin, jossa mies pelasi suurin piirtein puolet kaudesta. Kanukkivahti Michael Ouzasin ja Atte Valin kanssa torjuntatehtävät jakanut Taponen tuskin tulee montaa ottelua kauden aikana pelaamaan, joten Keinänen ei ainakaan näillä näkymin pääse peliajan puutteesta valittamaan.

Saarisella suuri vastuu

Viime kauden pakistosta suurin menetys oli Samuli Kivelän lopettaminen. Kivelä ei juuri otsikoissa esiintynyt sulavan luistelunsa saatika pehmeän kiekonkäsittelynsä johdosta, mutta kentällä hidas ja kankea olemus toi silti varmuutta puolustukseen. Kivelä oli jopa Jatkoajan Mestiksen-tähdistön kakkososassa, vaikka otteet eivät välttämättä kovin näyttäviä olleetkaan.

Joukkueen kapteenin väistyttyä syrjään on joukkueen tarvinnut etsiä uusia johtajia alakertaan. Etsintä ei ole vielä kuitenkaan päätöksessään, sillä joukkue etsii vielä profiilipuolustajaa riveihinsä. Näytillä kävivät virolaiset Kirill Kolpakov ja Kaupo Kaljuste, mutta kummallekaan ei sopimusta tarjottu.

Ykkösehdokas puolustuksen johtajaksi on selkeästi Heikki Saarinen. Jo harjoitusotteluissa Saarinen on näyttänyt olevansa selkeä johtohahmo puolustuksessa, josta merkkinä mies on kantanut kapteenin C:ta rintapielessään. Kiekollisen pelin taitava Saarinen tulee nauttimaan tukevasti peliaikaa tulevalla kaudella, kun peliminuutteja kertyy niin ali- kuinylivoimapelissäkin tuhti määrä.

Saarisesta onkin sitten pidempi hyppäys seuraavaan, kun takaisin Forssaan viime kaudeksi palannut Asko Rantanen yrittää päästä omalle tasolleen. Kahden vuoden sopimuksen FPS:n kanssa kesällä tehnyt Rantanen pelasi viime kauden alle oman tasonsa ja varsinkin puolustuspäässä oli selkeitä ongelmia. Nyt entisen pakin Pekka Laksolan alaisuudessa Rantaselta odotetaan selkeätä profiilin nostoa.

Harjoituspelien positiivinen yllättäjä on ollut Jussi Kulmala, joka on rivipuolustajan luokituksesta nousemassa hyvää vauhtia astetta ylöspäin. Kulmalan sihti oli harjoituspeleissä kohdallaan, sillä jokaisessa kotiottelussa Kulmala merkkautti tililleen tehopisteitä ja pelasi omassa päässäkin hyvällä tasolla.

Tällä hetkellä forssalaispuolustuksen ongelmana on se, että omissa soi aivan liian tiuhaan. Puolustavista puolustajista on huutava pula, kun tämän luokituksen pelaajia ei juuri A-junioreista nostetun Mikko Witkan lisäksi joukkueesta löydy. Puolustuksen offensiivisuus tulee kostautumaan useasti kauden aikana ja varsinkin alkukaudesta se tulee aiheuttamaan Laksolalle harmaita hiuksia.

Ykkössentteri puuttuu - Makrov palasi

Forssalaisten hyökkäysarsenaaliin tuli suuri aukko Ville Kiiskisen lähdettyä Mikkeliin. Isokokoisen voimahyökkääjän peli parani kauden aikana sellaisiin sfääreihin, että loppukaudesta Kiiskisen johtama viisikko laidoillaan Matti Raunio sekä Jussi Eloranta oli aivan pysäyttämätön. Nyt kuitenkin kolmikosta on jäljellä enää Raunio, joka onkin Andrei Makrovin lisäksi FPS-hyökkäyksen ainoa nimimies, eli sellainen jotka tuntee muutkin kuin forssalaiset.

Suurin puute FPS:n hyökkääjistössä on selkeän ykkössentterin puute. Ykkössentteriksi ehdolla ovat Jukka-Pekka Koistinen ja Tapio Ahtonen. Kaksikosta Koistinen on tällä hetkellä armeijassa ja Ahtonen tuli joukkueeseen sarjaporrasta alempaa Joensuun Jokipoikien riveistä. Ahtonen on osoittanut pelimiehen merkkejä harjoitusotteluissa, mutta ykkössentterin paikka Mestiksen keltanokalle voisi olla kuitenkin liian paljon liian nopeasti. Koistiselle muutos kakkosentteristä ykköseksi tulisi sikäli huonoon saumaan, kun hänen osallistumistaan armeija verottaa jonkin verran.

Mielenkiintoa FPS:n tämän kauden joukkueeseen tuo aimo annoksen taskukokoinen Andrei Makrov, joka palaa Forssaan pelattuaan menneen kauden Venäjän divisioonassa. Virolaislaituri kävi Pelicansin testissä, mutta lahtelaiset eivät katsoneet Makrovin täyttävän ulkomaalaiselle vaadittavia kriteereitä. Makrov tulee vakiinnuttamaan jälleen paikkansa FPS:n kermassa, jonne hän taitojensa puolesta ehdottomasti kuuluu.

Laituriosastolta puuttuu Jussi Eloranta, jonka uran jatkosta ei miehellä itselläänkään ole parempaa tietoa. Isoveljen vuollessa tuohta ison veden takana, pienempi miettii uransa jatkoa. Elorantaa tämän hetkinen joukkue kuitenkin kipeästi kaipaisi - tai mikä tahansa Mestis-joukkue haluaisi Elorannallisen energiaa jäälle.

Tämän hetkisessä joukkueessa FPS:lla on tasonsa todistaneita maalintekijöitä ainoastaan Raunio, joten takaa täytyy nousta pelaajia, jotka kykenevät ratkaisemaan pelejä. Yksi näistä potentiaalisista ratkaisijoista voisi olla Jarno Kantelus, joka keskittyessään pelaamiseen saa joukkueen syttymään kovilla taklauksillaan ja vastustajan härnäämisellä. Kuitenkin liian usein Kanteluksen pilkka sattuu omaan nilkkaan, kun yleensä hän on se joka boksista itsensä löytää.

Kirjoittamattomia kortteja ovat sopimukset tehneet Mika Paananen, Jaakko Kallio ja Janne Kinnunen, jotka tekivät sopimukset FPS:n kanssa oltuaan ensin muutaman harjoitusottelun koeajalla.

Arvio

FPS:n joukkue on materiaaliltaan heikentynyt viime kaudesta. Joukkue on kokenut suurimmat menetyksensä hyökkäyspäässä Kiiskisen lähdön myötä ja Elorannan vielä jahkaillessa omaa tilannettaan. Myös puolustuksesta lopettanut Kivelä heikentää oman pään varmuutta.

Forssalaiset olivat hitaita hämäläisiä, eikä joukkue ollut edes aivan koossa tätä ennakkoa tehtäessä. Valmentaja Laksola kiinnitettiin vasta ensimmäisen harjoitusottelun aattona, joten Palloseuran peleissä ei suuria hienouksia alkukaudella nähtäne. Laksola kuitenkin uskoo, että kauden vanhetessa oikeat ketjukoostumukset löydetään ja näin joukkue yhtenäistyy.

Tämän hetkisellä joukkueella FPS ei tule pudotuspeleihin yltämään, mutta putoamispeikkokaan ei uhkaa. Palloseura tulee kotona ottamaan pisteitä tasaiseen tahtiin ja hieman alakanttiin menneen alkukauden jälkeen joukkue alkaa löytää punaisen langan. Joulutauon jälkeen forssalaiset alkavat pelaamaan tasollaan ja pinnoja tulee myös muutama tuliaisinakin. Hurja loppukiri ei kuitenkaan kestä loppuun asti ja nuori joukkue joutuu tyytymään kymmenenteen sijaan taisteltuaan ensin kynsin ja imeisestä pudotuspelipaikasta Hyvinkään Ahmojen sekä nousija Kajaanin Hokkin kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle