Päävalmentaja Tuukkanen uskoo pudotuspelipaikkaan

MESTIS / Haastattelu
Kaveri valmentajakurssilta piti Jyrki Tuukkasta masokistina, kun tämä sopi jatkostaan Mestiksen ainoana osa-aikaisena päävalmentajana. Mutta vaikka olosuhteet ovat amatööriseurassa vaikeat, jätti viime kausi näyttämisen halun koko valmennuskolmikolle.
analyysi

Salamat - jumbo vai pudotuspeleihin?
[lue lisää]

Harjoitusottelut eivät ole haihduttaneet Salamoiden optimismia. Viimeinen koitos toi jatkoaikatappion kauden mahdolliselle yllättäjälle LeKille, mutta sitä ennen Salamat ehti pelata viisi tappiotonta matsia putkeen.

- Pelit ovat menneet koko ajan nousujohteisesti. Ryhmän kanssa on alkanut löytyä hyvä fiilis ja kiekollinen peli varmentunut. Meillä on Mestis-tason maalivahdit, peräpää on Mestis-tasoa jos kolmella ketjulla pelataan, ja hyökkäyksessä on tervettä kilpailua, Tuukkanen tiivistää lähtötilanteen uuteen kauteen.

Edellinen kausi ei loppujen lopuksi antanut aihetta suuriin riemunkiljahduksiin, kun loppusijoitukseksi jäi kymmenes tila. Opetus oli selvä.

- Mestis on sen verran kova sarja, ettei siellä tinasotilailla pärjää tykistöä vastaan. Se on oikeasti niin kova sarja, että meillä oli liian heppoinen ryhmä viime vuonna kumminkin. Tänä vuonna on lähtökohtaisesti ihan eri luokan ryhmä käytettävissä, Tuukkanen uskoo.

”Kyllähän tämä hullua on”

Joukkueesta on vaihtunut noin puolet, mutta valmennusryhmä säilyi ennallaan. Jyrki Tuukkasen apuna toimivat Paul Högbacka ja Daniel Riesen. Mutta mikä sai heidät kaikki jatkamaan, kun takana oli kaikkea muuta kuin helppo kausi?

- Eräs valmentajakollega Vierumäen kurssilta soitti ja sanoi, että kyllä sä olet aikamoinen masokisti. Mutta tavallaan juuri se, että jäi niin paljon hampaankoloon viime kaudelta, niin ei halunnut jättää tätä juttua siihen. Tämä on kuitenkin mielenkiintoinen ja haasteellinen sarja valmentaa. Koko valmennusryhmän kanssa käytiin keskustelua, että halutaan näyttää, kun on vähän parempi materiaali käytössä.

Näyttäminen on raskaan työn takana alkavallakin kaudella. Pelaajat ja valmentajat tekevät ensin täyden päivän töissä tai koulussa, eikä tiukka taloustilanne suo paljon luksusta matkan varrelle.

- Kyllähän tämä hullua on. Sekin on tosiasia, että Salamat antaa aika paljon vastustajille eteen siinä, että me ollaan amatöörijoukkue puoliammattilaissarjassa. Muiden joukkueiden valmentajat voivat kaikessa rauhassa osallistua Mestis-infoihin keskellä päivää ja tehdä kuvamateriaalia videolta. Oma koulutyö on niin totaalista, ettei sinne päivään mahdu sellaisia, Tuukkanen toteaa.

Valmennuskolmikon roolitukset pysyvät pääosin ennallaan, mutta pientä hienosäätöäkin on luvassa.

- Yhä vahvemmin panostetaan siihen, että maalivahtivalmentaja Riesenin taitoa ja tietoa käytetään hyväksi siinä, että pyritään lisäämään maalivahtijäitä. Ainakin kerran viikossa saadaan erikoisaika maalivahdeille.

- Högbacka saa enemmän vastuuta erikoistilannepelaamiseen liittyen. Alivoima, ylivoima, aloitukset ja sellaiset kuuluvat Högbackan saralle. Hänellä on siihen hyvää kokemusta ja paljon näkemystä. Muuten mennään aika samallalailla, ollaan aika tasainen kolmikko. Minä johdan palettia ja puhetta kopissa ja kannan vastuita, mutta muuten jaetaan vastuita tasan, Tuukkanen kertoo.

Juonikkuus ja äijämäisyys samassa parissa

Pelaajiston suhteen päävalmentajalla on luottavainen olo etenkin maalivahtikaksikon suhteen. Todellinen kilpailu ykkösmaalivahdin paikasta alkaa vasta nyt, sillä kummallakin maalivahdilla on ollut onnistuneista harjoituspeleistä huolimatta omat vaikeutensa.

- Heikki Kokkosella on ollut harmittavaa nivus- ja takareisivammaa ja hän on vasta pääsemässä iskuun. Ja Juha Korhosella oli melko sitkeä flunssa tässä. Varsinaista peluutussuunnitelmaa ei ole vielä tehty, Riesen saa seurailla tilannetta ja tehdä päätöksiä sen mukaan. On turvallinen olo, kun on kaksi tasaista, Mestis-tason täyttävää maalivahtia, Tuukkanen tuumii.

Tärkeä osa Salamoiden paletissa on paluun Kirkkonummelle tehnyt pakkipari Antti Nyrhinen - Tommi Pelkonen. Vuotta aiemmin valmennusjohto joutui harmittelemaan, kun halutut avainpuolustajat ehtivät livahtaa muualle.

- Se on mielenkiintoinen kaksikko, taatusti täyttää Mestis-tason pakkiparin kriteerit ihan täydellisesti. Ainakin nämä harjoituspelit ovat osoittaneet, että Nyrkin juonikkuus ja Tommin äijämäisyys on aika hyvä yhdistelmä, kehaisee päävalmentaja.

Kun puheeksi tulevat hyökkääjät, joilta Tuukkanen odottaa paljon, nimiä tipahtaa useita.

- Vanhat ratsut edelleenkin hoitavat hommiaan. Perttu Ahvenaiselta odottaisin tällä kaudella pikkuisen lisää tehoja ja nousua laituriksi, joka tekee tasaisen varmaa työtä. Harjoituspeleissä ei ole oikein ollut vielä perus-Ahvenaista, mutta odotan että sarjaan tulisi.

- Mikäli Karlsson-Katavisto meillä on, niin se on selkeä kaksikko, ja vanha kettu Antti Tevanen on hyvä rauhallinen, kiekollinen lisä siihen.

Potentiaaliksi läpimurron tekijöiksi Tuukkanen listaa Bluesin A:sta siirtyneen ja joukkueen maalikuninkuuden harjoituskaudella voittaneen Tommi Lehtosen, 21, sekä kesken viime kauden ulkomaanvisiitiltään Salamoihin liittyneen Robin Englundin, 21.

- Lehtonen on sellainen pelaaja, jota kannattaa tarkkailla. On suoraviivainen, hanakka laukomaan ja tehnyt tehoja aika paljon harjoituspeleissä.

- Englund on meidän kanssa vuoden ollut ja jaksoi malttaa, vaikka sai peliaikaa vain silloin tällöin. On treenannut valtavan määrän, hyvässä fyysisessä kunnossa ja saanut voimaa ja itseluottamusta lisää.

Miten kinkun jälkeen?

Kaksi aiempaa kautta ovat toistaneet trendiä, jossa Salamat on pelannut kelvollisen tai jopa hyvän syksyn, mutta runkosarjan loppu on sujunut heikosti.

- Taloustilanne vaikuttaa kauteen valmistautumiseen ja pidempijänteiseen rakentamiseen, siihen miten pystyy suorituspaikkoja varaamaan. Porukka on levällään ja moni tulee aika omatoimisen harjoittelun kautta, eikä testit aina sano, kuinka hyvin se kesä on hoidettu. Se on selkeä puute meillä. Jos ajatellaan Vaasan Sportia ja muita, niin heillä on mahdollisuus huolehtia kauden aikana pelaajien fyysisestä ja aerobisesta harjoittelusta eri lailla kuin meillä. Me tullaan töistä kauhealla kiireellä, paukut on jo vähän vähissä, eikä hirveän rankkoja treenejä voi vetää. Kyllä varmaan näillä on yhtälö tähän kohtaan.

Yhtälön ratkomisessa riittää haastetta tälle keväällä, mutta sitä ennen pitää valmistautua runkosarjan alkuun. Sarja-avaus Kiekko-Vantaan vieraana on ohjelmassa keskiviikkona 12. päivä.

- Erikoistilannepelaamista ruvetaan käymään läpi enemmän ja enemmän. Melko kevyillä harjotteilla mennään kohti keskiviikkoa. Ollaan kuitenkin treenattu aika kovaa sen jälkeen kun kokoonnuttiin. Ollaan luisteltu ja juostu kovaa, niin todennäköisesti tämä alku jaksetaan hyvinkin, mutta meidän täytyy tosi tarkkaan miettiä, miten se saataisiin vietyä myös joulun jälkeiseen aikaan, Tuukkanen tuumii.

Jatkoajan toimituksen rankkauksen, jossa Salamat arvioidaan vasta 12:nneksi, Jyrki Tuukkanen jättää odotetusti allekirjoittamatta.

- Jos taloustilanne retkahtaa, niin sitten ollaan ehkä jopa kolmastoista, mutta kyllä me kahdeksan joukkoon tällä joukkueella mennään, jos ilman isompia loukkaantumisia selvitään.

» Lähetä palautetta toimitukselle