Mielipide

Oppipoika löi mestarin runkosarjassa

MESTIS / Kolumni
Kevään 2005 Mestiksen finaaleissa kohtaavat KalPa ja Sport iskivät runkosarjassa neljä kertaa yhteen. Kuopiolaisten voitettua otteluista kolme jaettiin pisteet SM-liigaan kiihkeimmin pyrkivien joukkueiden kesken 6-2.

KalPan ja Sportin kauden kohtaamisissa nähtiin ensimmäistä ottelua lukuun ottamatta kotivoittoja. Vaasassa KalPa voitti ensin lokakuussa 2-3, mutta taipui tammikuun alussa käänteisin lukemin. Kuopiossa sen sijaan Sport sai ensin marraskuussa kyytiä maalein 8-3 ja maaliskuun alussa vaasalaiset saivat tunnustaa KalPan paremmakseen lukemin 2-0. Seuraavassa lyhyt katsaus kauden kohtaamisiin.

Tasaista vääntöä lokakuussa

KalPa ja Sport kohtasivat ensimmäisen kerran lokakuun puolivälissä. Harjoituspeleissä loistaneen vaasalaisryhmän kurssi oli kääntynyt runkosarjan alun jälkeen alavireiseksi KalPan porskuttaessa puolestaan kahdeksan ottelun voittoputkessa. Vaasassa nähtiin kuitenkin varsin tiukka ottelu.



KalPan
pistepörssi Sport-otteluissa
Sami Kaartinen 4 + 3 = 7
Kasper Kenig 4 + 1 = 5
Marko Ahosilta 1 + 3 = 4
Samuli Suhonen 1 + 3 = 4
Tomi Mustonen 0 + 4 = 4
Adam Hall 2 + 1 = 3
Max Kenig 1 + 1 = 2
Ville Hämäläinen 0 + 2 = 2
Saku Kekäläinen 1 + 0 = 1
Henri Huohvanainen 1 + 0 = 1
Aki Korhonen 0 + 1 = 1
Jussi Savolainen 0 + 1 = 1
Timo Kuuluvainen 0 + 1 = 1
Matti Tiihonen 0 + 1 = 1

Ottelu alkoi kuopiolaisittain mainiosti KalPan siirtyessä jo reilun kuuden peliminuutin kohdalla kahden maalin johtoon Kasper Kenigin ja Saku Kekäläisen osumilla. Sportin päävalmentaja Juhani Tammisen aikalisän myötä kotijoukkue pääsi nopeasti mukaan peliin ja ennen erätaukoa Ari-Pekka Pajuluoma ja Jussi Heikkinen olivat nostaneet vaasalaiset rinnalle.

Toisessa erässä nähtiin yksi osuma ja sen viimeisteli KalPan nelosketjun Henri Huohvanainen toisen duunariosaston miehen, Timo Kuuluvaisen, esityöstä. Kuuluvainen riisti kiekon pehmeästi pelanneelta Sportin latvialaisvahvistukselta Vjatsheslav Fandulilta. Huohvanaisen maali jäi ottelun voitto-osumaksi, sillä kolmannessa erässä kovaan tulitukseen joutunut Pasi Kuivalainen kesti upeasti maalillaan.

- Me ollaan mielenkiinnolla seurattu Sportin otteita ja täällä vallitsevaa buumia. Kyllä tämä oli meidänkin pelaajille monille ensimmäinen ottelu tämmöisen yleisön edessä. Hieno voitto ja hieno ottelu, tarinoi KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi ottelun jälkeen ja muisti jakaa kiitosta koko joukkueen lisäksi erityisesti Kuivalaiselle.

- Meidän peli paranee koko ajan. Minä olen antanut meille jouluun asti aikaa olla sisäistänyt pelityylin. Vastoinkäymiset kasvattavat. Meillä on nyt niitä, mutta me käydään ne läpi ja kehitytään, muistutti puolestaan Tamminen.

Sport saa kyytiä Niiralassa

Joukkueiden marraskuisen runkosarjan toisen kohtaamisen voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Pari ottelua aiemmin Jukureille kauden ensimmäisen tappion kärsinyt KalPa riepotteli vaisua Sportia Niiralassa peräti lukemin 8-3.

KalPa karkasi avauserässä jo 3-0-johtoon, mutta Sport kiri ennen erätaukoa maalin päähän. Toisen erän alussa kuopiolaiset siirtyivät jälleen kolmen maalin johtoon, mistä vierailijat eivät enää toipuneet. Vaasalaisia tehokkaimmin kurittivat neljä tehopistettä saldonnut Sami Kaartinen ja kolmeen pisteeseen yltäneet Kasper Kenig, Marko Ahosilta ja Tomi Mustonen.

- Meillä oli loistava peliin lähtö. Tiedettiin mitä tuleman pitää. Ensimmäinen kymmenen minuuttia pelattiin juuri niin hyvää kiekkoa kuin meidän pitikin. Turhaan otettiin Sport peliin mukaan omilla virheillämme. Annettiin kaksi todella helppoa maalia, oli kotijoukkueen päävalmentajan kommentti avauserästä.

- Kypsää johtoasemassa pelaamista meillä läpi toisen ja kolmannen erän. Ei voi olla kuin tyytyväinen. Katsojat näkivät tänään hyvän ja vauhdikkaan kiekkoillan, kiitteli Pieniniemi lopuksi.

- Tänään nähtiin vauhdikas kiekkopeli. Meillä on pahoja ongelmia, kuten jokainen varmasti näki. Onnittelut kotijoukkueelle ja yleisölle. Teillä on täällä mahtava joukkue. Ei pysytty vauhdissa ollenkaan mukana, totesi puolestaan pettynyt Sport-luotsi taiston tauottua.

- Meillä on peruspelaamisessa paljon parannettavaa. Odotusarvot olivat ehkä liian kovat. Meidän joukkueesta puuttuu selkeät johtavat pelaajat, Tamminen analysoi syksyn alamäkeä.

Ottelu oli eräänlainen käännekohta Sportin syyskaudella. Murskatappion sisuunnuttamat vaasalaiset voittivat seuraavista kuudesta ottelusta viisi, mutta vaipuivat vielä ennen joulutaukoa kolmen ottelun tappioputkeen.

Loppiaisena vaasalaisten tahdissa



Sportin
pistepörssi KalPa-otteluissa
Jussi Heikkinen 2 + 2 = 4
Vjatsheslav Fandul 1 + 1 = 2
Vesa Myllyaho 1 + 1 = 2
Patrik Westerback 1 + 1 = 2
Mika Suoraniemi 0 + 2 = 2
Ari-Pekka Pajuluoma 1 + 0 = 1
Niklas Fogström 1 + 0 = 1
Miika Jämsä 1 + 0 = 1
Chris Allen 0 + 1 = 1
Kalle Mattila 0 + 1 = 1
Aniket Dhadphale 0 + 1 = 1
Tuomas Luotonen 0 + 1 = 1
Kristian Hjerpe 0 + 1 = 1

Vaasalaisten päävalmentaja Tamminen lupasi syksyn ankeina aikoina laittaa joukkueensa pelin kuntoon joulutauolla. Näin myös kävi, sillä Sportin uusi vuosi alkoi hienosti kolmella voitolla. Ensimmäisessä ottelussa Sport sai vieraakseen KalPan, joka taipui niukasti 3-2.

Tälläkin kertaa KalPa teki ottelun kaksi ensimmäistä osumaa Sami Kaartisen osuessa ensin avauserän lopussa ja sitten toisen erän ensimmäisellä minuutilla. Tämän jälkeen pelin suunta kääntyi Tammisen ottaman aikalisän myötä. Sport vei toisen erän nimiinsä maalein 3-1 eikä KalPa enää kolmannen erän hyvistä tekopaikoistaan kyennyt Sport-vahti Håkan Danielssonia yllättämään.

Vaasalaisten parhaimmistoa vauhdikkaassa ottelussa olivat maalivahti Håkan Danielsson sekä Patrik Westerbackin johtama ketju laidoillaan Vesa Myllyaho ja Pete Suonpää.

- Sportin ohjauspeli oli ihailtavaa. Me ei saatu kiekkoa tarpeeksi nopeasti liikkeelle, kun vastustaja karvasi aktiivisesti. Ja lopussa pelasi tosi kypsästi johtoasemassa, kuului pelin jälkeen Pieniniemen kehut Sportin suuntaan.

- Peli oli dramaattinen. Tasosta voidaan olla kyllä montaa mieltä, mutta dramaattinen se oli. Voitto oli kyllä kaikkein paras mahdollinen alku. Meidän täytyy parantaa vielä paljon tänään nähdystä. Johtoasemassa pelaaminen hyvää kuten kollega sanoi. Olen myös tyytyväinen psykologiseen valmistautumiseen ennen ottelua, Tamminen pohdiskeli.

- Kuten Suonpään Pete täällä eilen pressille sanoikin niin tähän peliin lähdimme altavastaajana ja KalPa on ennakkosuosikki joka ilta ja silti on sarjan kärjessä. Me oltiin sitä hetken aikaa ja lopputuloksena saimme vain pupun pöksyihin. KalPalle näin ei ole käynyt. Sportilla on vielä siihen matkaa, kehaisi Tamminen puolestaan vieraitaan.

Kuivalainen nollaa Sportin

Joukkueiden viimeiseen runkosarjakohtaamiseen Sport oli valmistautunut tavallista huolellisemmin. Ottelun alussa vaasalaiset painoivatkin peliä KalPa-päätyyn, mutta tuloksetta. Kuopiolaiset saivat pelin juonesta pian kiinni ja illan avausosuma olikin isäntien Kasper Kenigin käsialaa.

Lopullista ratkaisua saatiin odotella aivan ottelun loppuhetkille. Adam Hallin vietyä KalPan kahden maalin johtoon kolmannen erän alussa, odoteltiin Sportin loppukirin alkamista. Kiri jäi kuitenkin torsoksi eikä kuopiolaismaalia vartioinut Pasi Kuivalainen joutunut antautumaan kertaakaan ottelussa.

KalPan voiton takuumiehinä toimivat maalillaan loistanut Kuivalainen ja molemmissa maaleissa mukana ollut amerikkalaissentteri Adam Hall. Sport pelasi tappiosta huolimatta ehkä parasta peliään Niiralassa moneen vuoteen. Tämän huomasi myös Tamminen.

- Viime kerralla sen 8-3-waterloon jälkeen kokenut lehtimies kysyi "Millon se peli on kunnossa?" Nyt voin sanoa samalle lehtimiehelle, että hoida sinä ne viiltävät analyysit, niin minä hoidan tämän Sportin. Peli tulee kuntoon ja kassa myöskin, kuului vaasalaisvalmentajan ja –toimitusjohtajan kommentti.

- Sydämeni pohjasta toivon, että saisimme tässä parin viikon päästä tulla vielä käymään Kuopiossa. Silloin voitaisiin antaa seuraava viesti meidän osaamisesta. No, KalPa oli parempi. Minä valmistan joukkuetta neljältä puolelta: fyysisesti, teknisesti, taktisesti ja psykologisesti. Viimeisellä osastolla vastustaja oli tänään parempi, pohti Tamminen, jonka toive Kuopion vierailusta toteutuu tosin pari viikkoa myöhässä.

- Ensimmäisen erän alkuminuuttien jälkeen pystyttiin pitämään Sport poissa vaarallisista maalipaikoista. Puolustettiin todella hyvin. Koko ajan tuosta ryhmästä henki sellainen taistelutahto, pelaajat toivat ilmi, että meidän täytyy pystyä parantamaan omaa tekemistä. Sitä, että kuinka paljon se parani, on vielä vaikea arvioida, mietiskeli Pieniniemi.

- Me tehtiin riittävät maalit tähän otteluun. Varmasti yksi suuri tekijä oli se, että Pasi Kuivalainen torjui muutaman todella pahan paikan tuolla omalla maalilla. Minä en vielä mieti sitä, milloin menemme tuonne länsirannikolle käymään, toivottavasti niin kauas ei tarvitse lähteä koskaan, oli Pieniniemen vastine Tamin toiveille.

Hajahuomioita kohtaamisista

Joukkueiden kohtaamiset olivat kaiken kaikkiaan tasaisia marraskuun vaasalaisittain synkkää Kuopion vierailua lukuun ottamatta. Kahdesti ottelu päättyi maalin eroon ja kerran kahden maalin eroon. Tiukat väännöt olisivat voineet kääntyä kummin päin tahansa pienellä tuurilla.

Isoissa osissa otteluissa olivatkin maalivahdit, joista Pasi Kuivalainen torjui onnistuneesti kaikissa kohtaamisissa. Vaasalaisista maalilla esiintyivät Marko Härkönen, Aku Limnell ja Håkan Danielsson. Ainoastaan Danielssonin voi katsoa täysin onnistuneen tontillaan Sport-vahdeista. Härkösen ja Limnellin tilastoja laski marraskuun murskatappio.

Mielenkiintoinen seikka otteluissa oli myös se, että KalPa karkasi jokaisessa joukkueiden kohtaamisessa ensin kahden maalin karkumatkalle. Kahdesti Sport kykeni takaa-ajoasemasta nousemaan rinnalle, joista toisella kerralla aina voittoon saakka.

Myös Tammisen kuuluisat aikalisät nähtiin jokaisessa ottelussa kuopiolaisten johtaessa lukemin 2-0. Jos tappioasemassa otetun aikalisän onnistumisen kriteerinä pidetään seuraavan maalin viimeistelemistä, onnistui vaasalaisvalmentajan herättely 50 prosentissa tapauksista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös