Mielipide

Ahmoissa tilaa uusille onnistujille

MESTIS / Kolumni
Ahmojen lähtökohdat kauteen ovat kaikille Mestiksen ystäville tutut: Juha-Pekka Loikas, Miikka Jäske, Jukka Penttinen, Olli Korkeavuori ja Turo Virta eivät Hyvinkäällä enää pelaa. Kadonneita tehopisteitä lähdetään korvaamaan neljän ketjun yhteisillä talkoilla, ja omassa päässä luotetaan aiempaa tasaisempaan maalivahtipeliin.

Edessä on kausi tähtikentällisen jälkeen, sillä tiukka taloudellinen tilanne ei tähtien hankkimista ole mahdollistanut. Tulokkaat ovat pääosin nuoria pelaajia, joille ei muissa Mestis-seuroissa ole ollut riittävästi vastuuta tarjolla.

Muutos näkyy joukkueen peluutuksessa. Viime kaudella ykköskentällinen pelasi hurjia minuutteja, mutta tällä kaudella neljä ketjua pelaavat tasaisemmin. Kolmea sataa kadonnutta tehopistettä lähdetään korvaamaan yhteisillä talkoilla.

Kausi 2002-03 oli ahmalaisittain hyvä. Ennen joulutaukoa se oli jopa erinomainen ykkösketjun oltua kuumimmillaan ja Sami Heinosen ja Alfie Michaud’n torjuttua kiekkoja tolppien välissä.

Alamäki koitti helmikuun tappioputken myötä. Tähtiketjun tehot himmenivät, loukkaantumiset söivät kapeaa materiaalia, eikä maalille ollut enää heittää Heinosta tai Michaud’ta.

Taistelu pudotuspelien kotiedusta vaihtui runkosarjan seitsemänteen tilaan, mutta pudotuspelit kirkastivat taas kuvaa. Ahmat antoi hyvän ja etenkin fyysisen vastuksen KooKoolle, ja vaikka ottelusarja kaikkien odotusten mukaisesti kukkopaidoille menikin, ehti Ahmat juhlimaan historiansa ensimmäistä play off-voittoa nykyisellä sarjatasolla. 1-0-voittomaalin laukoi Tuomas Tikkanen.

Farssi ei toistu tolppien välissä

Ykkösketjun lisäksi tämän päivän Ahmoista puuttuu muutakin viime kaudelta tuttua – kahdeksan pelannutta maalivahtia!
Maalivahtiruletista ei pitäisi enää olla pelkoa, sillä riveissä on kaksi lupaavaa nuorta vahtia, jotka ovat esiintyneet edukseen harjoitusotteluissa.

Miltä Tommi Niemelän ja Aki Kempin otteet ovat näyttäneet vastuuvalmentaja Kari Lehtisen silmiin?

- Tosi hyvältä. Näyttää, että se osasto on kunnossa. Yhtään sarjapeliä ei tietysti ole vielä pelattu, joten aika näyttää.

HIFK-kasvatti Tommi Niemelä kävi ennen viime kauden alkua Hermeksen testissä, mutta ei saanut sopimusta ja palasi etelään torjumaan Jokereiden A-nuoret SM-hopealle. Enää ei pelipaikan löytämisessä Mestiksestä ongelmia ollut, sillä Niemelä on ollut Ahmojen paras pelaaja harjoitusotteluissa. Jos otteet jatkuvat tosipeleissä samanlaisina, ehtii nuori maalivahti armahtaa puolustajien virheitä lukuisia kertoja talven aikana.

Niemelän aisapari Aki Kemppi torjui ensimmäisen kokonaisen Mestis-kautensa Matias Valavuon parina Jää-Kotkissa Uudessakaupungissa. Suoritustaso ailahteli, mutta ehti Kemppi potentiaaliaankin osoittamaan. Kun UJK haki vierasvoiton kaukaa Kajaanista, torjui Kemppi puolensataa kertaa. Nyt yksi kokonainen kausi Mestis-tasolla on jo takana, ja otteisiin on lupa odottaa enemmän tasaisuutta.


Monipuolinen, mutta kärjestä kapea pakisto

Ahmojen puolustuksesta ovat poissa paitsi Turo Virta ja Olli Korkeavuori, myös Vantaalle palanneet Marko From ja Juha Kaunismäki. Yhden parin verran runkopuolustajia sentään Hyvinkäällekin jäi Kim Sjöblomin ja Pasi Tammisen jatkaessa ahmapaidassa. Liikkuvalle ja kiekollisena näppärälle Sjöblomille on luvassa suuri rooli kiekollisessa pelissä.

Kiekollista osaamista on myös Turo Virran jalanjälkiä seuraavalla Antti Uitolla, joka Virran tavoin siirtyi Tapparan nuorista Hyvinkäälle kehittymään. Monipuolinen Uitto ei lukeudu jättilaisten sarjaan, mutta liikkuvuuden ja hyökkäysten tukemisten lisäksi myös taklaukset löytyvät suoritusvalikoimasta.

Neljäs kelpo Mestis-tason puolustaja on 21-vuotias ruotsalainen Alexander Terranova. Maansa I divisioonassa eli kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla Väsbyssä Terranova oli joukkueensa avainpelaajia, ja terävästi on puolustavalta puolustajalta oman pään peli sujunut myös Mestiksen harjoitusotteluissa.

Lopuista paikoista kisaavat Mika Määttä, Olli Tukonen, Lauri Mattila, Teemu Jäske ja Ilkka Koivisto. Parhaat näytöt on antanut hyvin liikkuva HPK:n nuorista tullut Määttä. Myös Olli Tukonen hoiti moitteitta oman pään pelaamissaan kahdessa harjoitusottelussaan. 17-vuotias Jäske on väläytellyt kiekollista osaamistaan, mutta suoritusvarmuus omassa päässä ei välttämättä vielä Mestikseen riitä.

Ainakin yhtä vahvistusta materiaaliltaan kapeahko puolustus kovasti kaipaisi, ja HIFK:n suunnalta sellainen saattaa luvassa ollakin, kunhan liigajoukkue saa omia puolustajiaan terveeksi. Ainakin Golden Lionsin riveissä harjoitusottelussa esiintynyt 20-vuotias IFK-lainen Joni Purola olisi kiinnostunut ahmapaidan päällensä pukemaan.

Yhdestä neljään ketjuun

Hyökkäysmateriaalista puuttuvat viime kauden ykkös- ja nelosketjut sekä keskushyökkääjä Jan Eriksson. Tulokkaat ovat pieneen rooliin muualla jääneitä nuoria pelureita, joten Janne Tormosen kaudella tähtiinsä luottanut Ahmat lähtee uuteen kauteen vannomalla tasaisen joukkuepelin nimiin.

Hyvinkääläishyökkäyksen ykkösnimi on kokenut keskushyökkääjä Janne Lehtinen. Juha-Pekka Loikaksen taistellessa HPK:n riveissä ykkössentterin rooli on selvä, ja vastuuta on paljon tarjolla.

Viime kauden runkopelaajista joukkueessa jatkavat laitahyökkääjät Tuomas Tikkanen, Raine Pulkkinen ja Joni Hakonen, joille on nyt entistä suurempi rooli tarjolla. Tikkanen ja kapteeniksi valittu Pulkkinen olivat kumpikin loukkaantuneina osan viime kaudesta, joten siltäkin osin odotukset ovat nyt korkeammalla, mikäli miehet ehjinä pysyvät.

Nykyisistä ahmahyökkääjistä voitiin runkopelaajiksi viime kauden Mestiksessä lukea myös kookkaat Pasi Reunanen ja Patrik Forsbacka, jotka edustivat Jää-Kotkia. Vahvat harjoitusottelut pelannut ässänuorten entinen kapteeni Forsbacka ehti pukeutua vuosi sitten myös TuTon paitaan.

Harjoituspeleissä melko tehokkaan keskushyökkääjä Reunasen saldona kehnossa Kotkissa olivat paitsi 13 tehopistettä, myös huimat 197 rangaistusminuuttia, joilla Mestiksen jäähytilaston voitosta ei joutunut tosissaan edes taistelemaan.

- Se ei toistu tällä kaudella. Pasi on ymmärtänyt, ettei jääkiekkoa voi niin pelata. Vaatimuksenani on muutenkin, ettei turhia jäähyjä oteta tai muuten se näkyy peliajassa. Meillä on siitä mukava tilanne, että kilpailu pelipaikoista on kova, valmentaja Kari Lehtinen toteaa.

Uusia läpimurtokandidaatteja Tomi Lindforsin ja Miikka Jäsken luistimenjäljillä ovat ässälähtöisen Forsbackan lisäksi Jukureihin mahtumaton energinen sentteri Timo Korhonen, Haukoista siirtynyt tsempparilaituri Tero Willström sekä Hermeksen ja TuTon kautta Hyvinkäälle kiertänyt Juha-Matti Tomunen.

Kirjoittamaton kortti on edellisen kauden Pohjois-Amerikassa pelannnut SaiPa-kasvatti Viljami Taimisto, joka ei harjoituspeleissä jäälle ehtinyt reistailleen polven takia.

Vahvasti tyrkyllä kokoonpanoon ovat myös Ahmojen omat kasvatit Joni Heiskanen ja Antti Chrons, jotka pääsivät jo viime talvena tutustumaan Mestis-otteluiden vauhtiin. Kaksikon otteet harjoituspeleissä ovat olleet selvästi valmiimpia kuin vuosi sitten.

Paljon voitettavaa

Paperilla Ahmat on yksi Mestiksen heikoimmista, ehkä jopa heikoin. Ero pahimpiin kilpailijoihin ei kuitenkaan ole suuri, ja sijoitukset ratkaistaan vasta kaukalossa. Parista edellisestä kaudesta poiketen heittopussia ei 12 joukkueen joukossa pitäisi olla.

Sarjapaikan varmistamiseksi Ahmojen pitäisi jättää taakseen kaksi joukkuetta, kenties FPS ja Haukat.

Forssassa on Ahmoja rutinoituneempi puolustus, mutta harjoituspelit ovat sujuneet kehnosti. Ahmojen ja FPS:n keskinäisissä harjoitteluissa Ahmat voitti ja pelasi tasan, joten forssalaisten taakse jättämiseksi ei ihmeitä vaadita.

Naapurin Haukat on ollut iloinen yllätys harjoitusotteluissaan, mutta maalivahtipelissä Ahmoilla lienee etu, ja puolustusmateriaali on Järvenpäässä Hyvinkäätäkin kokemattomampi. Onnistuneen kauden myötä pitäisi paremmuuden Haukkoihin nähden olla hyvinkin ahmatähtäimessä.

Tavoitteet ovat luonnollisesti sarjapaikan varmistamista korkeammalla.

- Lauantaina pidetään joukkueen kanssa palaveri, jossa näitä asioita puidaan, mutta lähtötilanne on se, että paikkaa play off-viivan yläpuolella täytyy tavoitella. Ei voida asettaa tavoitteeksi, että ollaan yhdeksäs tai kymmenes, Kari Lehtinen kertoi haastatteluhetkellä viime viikolla.

Kahdeksan joukkoon yltäminen vaatisi Ahmoilta jo lähes täydellistä onnistumista. Mikäli tavoite täyttyisi, heikentyisi viime kevään sijoitus vain yhden sijan, vaikka 76 prosenttia viime kauden tehopisteistä oli nykyään muissa maisemissa taistelevien jääsotureiden käsialaa. Tavoitteen onnistumiseksi pelin pitäisi olla tarpeeksi valmista voittojen metsästystä varten heti kauden käynnistyessä, ja uusien vastuunkantajien ja profiilipelaajien pitäisi tehdä esiinmarssi nuoren pelaajiston joukosta.

Maalaisjärjellä yksinkertaisesti ja aktiivisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle