Ovetshkin upotti Ruotsin, Kanada hurjana, Tshekille rankkarivoitto

MAAJOUKKUE / Uutinen
MM-turnauksen lauantain huippukamppailussa Venäjä voitti Ruotsin niukasti, kun Aleksandr Ovetshkin teki voittomaalin loppuhetkillä. Kanada puolestaan antoi täystyrmäyksen Saksalle lukemin 10-1, ja Tshekki otti rankkarivoiton Valko-Venäjästä.

Venäjä voittoon viime sekunneilla

Venäjä-Ruotsi 3-2 (0-1, 1-1, 2-0)

Ruotsilla oli voiton avaimet käsissään Venäjää vastaan, mutta päätöserän kaksi maalia käänsivät kelkan punakoneelle. Sergei Fjodorov tasoitti pelin 2−2:een ajassa 44.57, ja Aleksandr Ovetshkin iski voittomaalin vain kuusi sekuntia ennen peliajan täyttymistä.

Maali muistutti Ruotsia katkeralla tavalla murheellisesta tappiosta olympiapuolivälierässä 2002. Kiekko kimposi maalivahti Henrik Lundqvistin torjunnasta korkeuksiin ja putosi ilmalennon jälkeen maaliin. Puolustajat olivat osittain tilanteen tasalla mutta eivät onnistuneet pysäyttämään putoavaa kiekkoa.

Peli oli kauttaaltaan varsin tasainen. Venäjä voitti laukaukset 42−30, mutta Ruotsi johti ottelua kahteen kertaan. Mattias Weinhandl vei Tre Kronorin avauserässä johtoon, joka piti yli ottelun puolivälin ennen kuin Aleksandr Semin tasoitti pelin. Juuri ennen toista erätaukoa Tony Mårtensson teki Ruotsille 2−1-maalin, mutta iloa siitä osumasta ei kestänyt kuin kolmannen erän alkupuolelle asti.

Ottelun avauserän puolivälissä tapahtui nähtiin isohko nujakka. Se sai alkunsa Ruotsin Douglas Murrayn taklauksesta, jonka kohteeksi joutunut Aleksei Morozov ei enää palannut otteluun. Jälkipuinnissa Ilja Kovaltshuk ja Anton Strålman tappelivat pelirangaistusten arvoisesti. Kuuman alun jälkeen ottelu kuitenkin siistiytyi, sillä kahdessa viimeisessä erässä jaettiin vain neljä jäähyä.

Staal johti Saksan murjomista

Saksa-Kanada 1-10 (0-4, 0-5, 1-1)

Kanada murskasi Saksan haaveet puolivälieräpaikasta tylyllä 10−1-voitolla. Saksa tuli otteluun terävänä ja loi avauserässä kelpo maalipaikkojakin, mutta Kanadan tehovaihteen löydyttyä peli ratkesi nopeasti.

Jason Spezzan tekemä avausmaali räjäytti kotiyleisön riemuun jo ajassa 5.14, ja kun Dany Heatley lisäsi johtoa kahdeksan minuuttia myöhemmin, Saksan selkäranka oli nakerrettu olemattomiin. Eric Staal teki pian 3−0-osuman Martin St. Louisin mainion kiekonriiston jälkeen, ja erän päätteeksi Patrick Sharp masensi saksalaisvahti Dimitrij Kotschnewin vielä kerran. Kiekko meni epäonnisesti saksalaispuolustajan luistimesta sisään.

Toiseen erään saksalaisten maalinsuulle luisteli Robert Müller, mutta hänen illastaan tuli vielä synkempi kuin Kotschanewilla. Alkoi nimittäin Eric Staal -show. Laitahyökkääjän tontilta sentteriksi siirtynyt Staal paukutti toisessa erässä kolme maalia ja kirjautti itselleen koko ottelussa tehot 4+1. Hänen tutkaparinsa Martin St. Louisin saldo oli 0+5.

Saksalaisten murheellisen illan kokonaiskuva tuli esille 9−0-maalissa. Maalivahti Müller yritti lyödä kiekon ränniin mutta osuikin maalin sivurautaan, jolloin kiekko pomppasi vastustajan Jamal Mayersille avopaikkaan. Mayers sai rauhassa siirtää kiekon tyhjään maaliin.

Kolmannen erän alussa Mike Green pamautti ylivoimalla Kanadan kymmenennen maalin. Saksa sai lopulta lohdullisesti kuparisen rikki, kun Frank Hordlerin puolittaisen läpiajon jälkeen kiekko lipui kanadalaispuolustajan mailan kautta maaliin.

Kanada on pelannut kisat puhtaalla pelillä. Välisarjan viimeisessä ottelussaan kisaisäntä kohtaa Suomen maanantaina.

Valko-Venäjälle jälleen niukka tappio

Tshekki-Valko-Venäjä 3-2 rl (0-1, 1-0,1-1)

Valko-Venäjä rimpuili jälleen urheasti isompaansa vastaansa. Valitettavasti tälläkään kertaa voittoa ei tullut, vaan Tshekki otti voiton rangaistuslaukausten jälkeen.

Ottelu alkoi valkovenäläisille erittäin hyvin, kun erän loppu puolella Jaroslav Tshupris teki joukkueen johtomaalin maalinedusruuhkasta. Ensimmäinen erä oli laiskavauhtinen ja Valko-Venäjä pystyi pitämään Tshekin hyvin pois maalintekosektorilta.

Valko-Venäjän johto kesti pitkälle toiseen erään. Tshekki pystyi luomaan useitakin hyviä maalipaikkoja, mutta tasoitus tuli lopulta onnekkaasti. Maalin edestä valkovenäläispuolustaja purki kiekon suoraan Tomas Rolinekin jalkaan, josta kiekko ponnahti maaliin tasoittaen ottelun.

Kolmannessa erässä Andrei Kostitsynin helppo lyöntilaukaus upposi erän puolessa välissä Milan Hnilickan haarojen välistä maaliin muuttaen tilanteeksi 2-1. Tasoitus tuli kolme minuuttia myöhemmin, kun Ales Kotalik ampui kiekon maalin yläkulmaan. Erän lopussa Tshekki pyöritti ja sai useammankin maalipaikan, mutta Valko-Venäjän maalissa Vitali Koval kesti.

Jatkoajalla ei kummallakaan joukkueella ollut maalipaikkoja, joten siirryttiin rangaistuslaukauksiin. Rangaistuslaukauskisa ratkesi kun Tshekkien ampujista Radim Vrbata ja Ales Kotalik tekivät tarvittavat maalit. Valkovenäläisistä onnistui ainoastaan Dmitri Meleshko, joten voitto merkittiin Tshekin joukkueelle.