Suosikit voittoihin vaihtelevilla esityksillä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Välisarjojen ensimmäisenä päivänä Norja piinasi laiskaa Kanadaa, kunnes Rick Nash ratkaisi. Saksa puolestaan härnäsi USA:ta helppojen maalien illassa. Ruotsi ja Tshekki ottivat helpommat voitot.

USA parempi helppojen maalien ottelussa

USA-Saksa 6-4 (3-2, 1-1, 2-1)

Maalivahdit eivät olleet juhlittuja sankareita Halifaxin iltaottelussa, jossa riitti erilaisia käänteitä.

Ensimmäisillä minuuteilla epäonnistui pahasti Saksan Dimitri Pätzold. Ottelu vaikutti ratkaistulta, kun suosikkina kamppailuun lähteneen USA:n neljästä ensimmäisestä laukauksesta kolme upposi Pätzoldin taakse.

Zach Parisen (2+1) b-pisteiden välistä laukoma avausmaali ei mennyt Pätzoldin piikkiin, mutta Patrik O’Sullivanin kuti livahti helposti, ja myös puolustaja James Wisniewskin maali olisi ollut estettävissä.

Pätzold petrasi loppua kohden ja keräsi 36 torjuntaa. Erikoiseksi ottelun teki, että loppujen lopuksi pahemmin epäonnistunut maalivahti löytyikin toisen joukkueen maalilta. Tim Thomasin loukkaannuttua USA:n maalilla torjuntavastuun saanut Craig Anderson torjui viisi kertaa, päästi neljä maalia selkänsä taakse ja vaihdettiin lopulta Robert Escheen.

Avauserässä jenkkien vahvan aloituksen jälkeen Saksa nousi. Michael Hackertin vanhanaikainen ja längistä livahtanut Chris Schmidtin (1+1) ylivoimakuti nostivat Saksan maalin päähän.

Toinen erä oli USA:n selvää hallintaa. Saksa varjeli oman maalinsa edustaa hyvin, mutta sortui jälleen liikaan jäähyilyyn. Aiemmin ylivoimalla kovalla teholla maaleja takoneet taitavat jenkit syyllistyivät epätyypilliseen kiekon siirtelyyn ja suoraviivaisuuden puutteeseen. Jason Pominville (1+1) onnistui kuitenkin irtokiekosta kahden miehen ylivoimalla, kun Pat Kane (0+2) oli ensin laukonut. Pirteitä kisoja pelaava Florian Busch kavensi kuitenkin 4-3:een erän ainoasta kunnollisesta saksalaispaikasta.

Päätöserässä Michael Bakos ehti laukoa ylivoimalla Saksan tasoihin, kunnes Parisen ottelun toinen maali toi pelitapahtumia hallinneelle Yhdysvalloille johtomaalin. Loppulukemat sinetöi Dustin Brown tyhjiiin.

Keskiviikkoiltana osakkeensa Norja-tappioon romahduttanut Saksa jatkaa nollakerhossa, joten puolivälierähaaveet ovat käytännössä jo menneet.

Sveitsille avaustappio

Sveitsi-Tshekki 0-5 (0-1, 0-3, 0-1)

Kerrassaan erinomaisen alkusarjan pelannut ja täysillä pisteillä välisarjaan lähtenyt Sveitsi ei kyennyt enää parhaaseensa, kun vastassa oli iso kiekkomaa toisena peräkkäisenä iltana. Suurimman valokeilan ulkopuolella joukkuettaan vahvistanut ja etenkin pakiston osalta erinomaisen miehistön jalkeilla saanut Tshekki otti lopulta selvän voiton.

Avauserä oli ottelun tasaisin, mutta sen lopulla Tshekin Martin Erat (1+1) karkasi tekemään avaus- ja voittomaalin alivoimalla. Jatkossa Tshekki hallitsi pelitapahtumia selvästi ja voitti laukaisutilaston lopulta 33-12. Sveitsiläisvahti Martin Gerber oli viidestä takaiskusta huolimatta joukkueensa parhaimmistoa.

Ratkaisun kamppailuun iski tshekkiläisten ykkösylivoima. Sveitsi otti toisessa erässä kolme jäähyä, ja kahdesti helähti omissa. Ensin osui suoraan syötöstä laukonut puolustaja Tomas Kaberle (1+1) ja heti perään Patrik Elias (1+1), jolle maali oli jo kisojen viides.

Hetkeä ennen toista erätaukoa Tomas Fleischmann onnistui onnekkaasti, ja päätöserässä loppulukemat viimeisteli Jiri Novotny.

Norja piinasi Kanadaa pitkään

Kanada-Norja 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)

Kanada näytti ottelun alun perusteella vievän Norjalta leikiten voiton, mutta toisin kävi. Kanada siirtyi avauserässä johtoon, kun Mike Green nousi ylivoimalla neliön keskelle ja pisti kiekon ohi Pål Grotnesin. Koko avauserän Kanada pyöritti peliä puoliteholla Norjan päädyssä, mutta viimeisen terävyyden puuttuessa lisäosumia ei nähty. Avauserässä Kanada laukoi 14 kertaa kohti Norjan maalia. Norja onnistui laukomaan kohti maalia ainoastaan kolmasti.

Toinen erä kulki edelleen samalla tahdilla. Kanadan lepsuilu kuitenkin kostautui, kun joukkue pelasi ylivoimaa. Duncan Keith menetti kiekon hyökkäyssiniviivalla, ja Mads Hansen karkasi läpiajoon. Hansen harhautti Pascal Leclairen ja pisti kiekon vastustamattomasti verkkoon.

Pelin loppua kohti Kanada alkoi huomata, että voitto ei tule ilmaiseksi. Tiukasti ja riskittömästi puolustanut Norja piti kuitenkin pitkään isäntämaan ilman lisäosumia. Päätöserässä Kanadan johtomaalin hakemista häiritsivät myös peräkkäiset jäähyt, joiden aikana Norja ei kuitenkaan pystynyt siirtymään johtoon.

Kanadan pelastavaksi enkeliksi nousi lopulta Rick Nash. Nash luisteli läpi koko kentän ja päätti nousunsa murtautumalla maalille. Nash liikkui poikittain maalin editse, eikä Grotnes ehtinyt tilanteeseen. Nash siirsi kiekon jäitä pitkin tolpan juureen ajassa 56.02, eikä Norja pystynyt uudestaan takaa-ajoasemasta nousemaan.

Kanada jatkaa lohkon kärjessä puhtaalla pelillä ja yhdeksällä pisteellä. Norjalla on kolmesta jatkosarjan tilanteeseen laskettavasta pelistä koossa neljä pistettä.

Ruotsi murjoi Tanskan

Ruotsi-Tanska 8-1 (2-0, 2-0, 4-1)

Sveitsi-tappiosta sisuuntunut Ruotsi ei antanut yllättää itseään toista kertaa peräkkäin. Ruotsi teki kahteen ensimmäiseen erään kaksi maalia kumpaankin ja karkasi jo ratkaisevaan neljän maalin johtoon. Kolmannen erän alussa Tanskan maalivahti Peter Hirsch ehti torjua ainoastaan kerran ennen kuin Ruotsi oli takonut kolme maalia lisää. Tämä riitti Hirschille ja maalille luisteli Patrick Galbraith.

Lopulta ottelun voitto kirjattiin Ruotsille lukemin 8-1. Tehokkaimmat ruotsalaisen Tony Mårtensson (2+2) ja Mattias Weinhandl (1+3) tekivät neljä tehopistettä. Ruotsin maalilla ensimmäisen ottelun pelannut Henrik Lundqvist pääsi ottelussa helpolla. Torjuntoja NY Rangersin vahdille kertyi 17 kappaletta. Ruotsi nousi voitollaan kuuteen pisteeseen. Tanska on jatkolohkossa ilman pisteitä.