Myös toinen kisapäivä suosikkien tahdissa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Valko-Venäjä kiusasi urakalla Ruotsia maali-iloittelussa, jossa kummankaan joukkueen maalivahti ei onnistunut. Tre Kronor nappasi lopulta niukan voiton. Suomi, Sveitsi ja Slovakia selviytyivät haastajistaan vakuuttavammin.

Valko-Venäjä-Ruotsi 5-6 (1-2,3-2,1-2)

Ruotsi lähti selvänä suosikkina Valko-Venäjää vastaan, vaikka joukkue ei olekaan saanut suurimpia tähtiään MM-kisoihin. Ottelu lähtikin ruotsalaisten merkeissä, kun joukkue karkasi ensimmäisessä erässä helposti 2-0 –johtoon. Erän lopussa pelin luonne muuttui täysin, kun Valko-Venäjän Viktor Kostjutshenok pääsi maalin edestä napauttamaan kavennuksen.

Toiseen erään tuli uudesti syntynyt Valko-Venäjä. Joukkue vyörytti heti erän alussa hyökkäyksiä ja Ruotsin maalissa pelannut Mikael Tellqvist joutui antautumaan kahdesti. Ruotsi pääsi iskemään takaisin, kun Patrick Hörnqvist teki joukkueen 3-3 –tasoituksen.

Valko-Venäjä sai puoli-ilmaiseksi johto-osuman Aleksandr Zhurikin heppoisen siniviivalaukauksen upottua Ruotsin maalin yläkulmaan. Ruotsi ei tästä kuitenkaan häkeltynyt, vaan Robert Nilsson nosti joukkueen tasoihin Valko-Venäjän puolustuksen hukattua kiekon oman maalin edessä.

Kolmas erä alkoi jälleen Valko-Venäjän merkeissä, kun joukkue nousi 5-4 –johtoon heti erän alussa. Ruotsi kuitenkin hallitsi erää ja Hörnqvistin sekä Rickard Wallinin maaleilla joukkue väänsi lopulta voiton.

Valko-Venäjällä olisi ollut avaimet yllätykseen, mutta monivuotisen luottovahdin Andrei Mezinin poissaollessa valkovenäläismaalia vartioinut Vitali Koval ei onnistunut yhtään Ruotsin maalilla haparoinutta Tellqvistiä paremmin.

Sveitsi-Ranska 4-1 (2-0, 1-1, 1-0)

Kolmien divisioonakisojen jälkeen parhaiden joukkoon palanneelle Ranskalle ei voi ennustaa järin ruusuista kisataivalta. Quebecin myöhäisottelussa kisojen keskikastiin lukeutuva Sveitsi otti vaivattoman voiton temperamenttisista patonkimaan edustajista.

Alusta alkaen kuviona oli, että Sveitsi vyörytti hyökkäyksiä neljän tasaisen ketjunsa voimin. Ranska lähti otteluun rempseällä asenteella ja välillä taklattiin reippaasti, mutta kiekolliseen peliin ranskalaisten rahkeet eivät riittäneet. Lähes poikkeuksetta pelikuvio hyökkäykseen lähdöissä oli kiekon roiskaisu summamutikassa keskialueelle.

Kun ranskalaisten lataus meni kaiken lisäksi yli ja joukkue istui viisi kaksiminuuttista heti ensimmäiseen erään, ei edes laadukkaasti Ranskan maalilla torjunut NHL-vahti Cristobal Huet pystynyt pitämään joukkuettaan pelissä mukana.

Sveitsin vastuunkantajiksi nousivat maan nuoret hyökkääjät. Roman Wick avasi maalihanat läpiajosta ylivoimalla, ja miesylivoimalla onnistui myös 2-0-lukemat laukonut Julien Sprunger. Kahteen ensimmäiseen maaliin syöttöpisteet saanut Patrik Bärtschi lämäsi itse 3-0-osuman b-pisteiden välistä.

Ranska oli kehno jopa kahden miehen ylivoimalla, mutta onnekkaan kimmokkeen jälkeen Julien Desrosiers pääsi tekemään lohdutusosuman toisen erän viimeisellä sekunnilla. Heti kolmannen erän ensimmäisessä vaihdossa Raffaele Sannitz kuitenkin sinetöi sveitsiläisten 4-1-voittolukemat vanhanaikasella.

Vaihteeksi hyviä slovakialaisuutisia

Slovakia-Norja 5-1 (1-0, 2-1, 2-0)

Slovakian maajoukkueen kannattajia ei hemmoteltu kisojen alla, kun kieltäytymiset seurasivat toistaan ja kokoonpano jäi huomattavasti totuttua keskinkertaisemmaksi. Avausottelussa Slovakia esiintyi kuitenkin ryhdikkäästi ja otti hallitun voiton.

Sarjapaikkansa puolesta taisteleva Norja haastoi avauserässä pirteästi, mutta oli epäonninen. Niukasti niskan päällä ollut Slovakia iski avausmaalin alivoimalla, kun Tibor Melicharekin epäonnistunut laukaus yllätti norjalaismaalilla arvokisadebyyttinsä tehneen parikymppisen Andre Lysenstoenin.

Jatkossa esiin nousi Slovakian ykkösketju Juraj Kolnik – Robert Petrovicky – Marcel Hossa. Ketju iski Norjan vastarinnan laantuessa kolmesti, ja peräti kaksi maaleista syntyi erien avausvaihdoissa. Toinen erä ehti vanhentua 15 sekuntia, ennen kuin maalille noussut Kolnik laukoi kiekon sisään. Kolmannessa erässä avausmaali syntyi vieläkin nopeammin. Pelikello pysähtyi aikaan 40.07, kun Hossan hieman siniviivan jälkeen lähettämä rannelaukaus yllätti uinuneen Lysenstoenin.

Kun Slovakian tehoketju iski pikamaaliensa välissä iski myös ylivoimalla, oli Slovakian voitto selvä. Norjalaisten lohdutusosuman laukoi tarkasti ranteella Mathis Olimb, ja aivan lopussa voittajien viimeisen iski maalin edestä Peter Huzevka.

Ensimmäisen arvokisaottelunsa Norjan paidassa pelannut suomalaissyntyinen puolustaja Juha Kaunismäki sai kolmospakkiparissa jääaikaa viisitoista minuuttia, otti yhden pienen rangaituksen ja jäi tehotilastossa yhden pykälän pakkaselle.