Pronssipelin sankari löytyi tolppien välistä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi teki makeat neljä maalia Ruotsin verkkoon pronssiottelussa, mutta ottelun sankari löytyi hyökkäyskaluston ulkopuolelta. Hän oli nollapelin pelannut maalivahti Niklas Bäckström.

Quebec Cityn jäähallin Colisee Pepsin yleisö haukkoi ihaillen henkeään katsellessaan videotaulua toisen erän puolivälissä. Siellä pyöri monesta eri kuvakulmasta hidastus, jossa Niklas Bäckström huitaisee maalia kohti lipuvan kiekon väljemmille vesille juuri ennen maaliviivaa. Ilman tätä haamutorjuntaa Ruotsi olisi kaventanut 1−2:een ja voinut tulla erilaisella otteella peliin mukaan.

Bäckström oli muutenkin täysin järkähtämätön maalinsa suulla. Ruotsi hallitsi peliä ja pommitti hirmumäärän laukauksia, mutta olipa edessä maskia tai ei, Bäckström oli aina tiellä. Suomalaisvahdin itseluottamus vaikutti pronssiottelussa rajattomalta.

− Huonona päivänä kiekko tuntuu tosi pieneltä, hienona päivänä kaikki tuntuu osuvan. Hyvänä päivänä on helppo nauttia pelaamisesta, hän myhäili.

Bäckströmille merkittiin nollapelin kaupantekijäisiksi 36 torjuntaa, kun taas virkaveli Stefan Liv selvisi toisessa päässä yhdeksällä torjunnalla. Ottelun sankari myönsi, että perjantain välierätappion jälkeen oli hetkellisesti motivaatio matalalla, mutta ennen pronssikamppailun alkamista hän löysi tarvittavan voitontahdon.

− Tämä oli minulle iso peli. Kauden viimeinen peli jää mieleen koko kesäksi. En halunnut lähteä tyhjin käsin kotiin.

− Minä olen ollut maajoukkueen matkassa kolme viikkoa mukana, mutta moni jätkä on ollut 6-7 viikkoa. Se on iso urakka, ja siitä on kiva saada jotain palkinnoksi.

Doug Shedden oli pukukopissa herättänyt taistelumielialaa latelemalla ronskeja kielikuvia ruotsalaisten ja suomalaisten välisestä kiperästä naapurisuhteesta. Bäckström ei myöntänyt, että hän suomenruotsalaisena olisi loukkaantunut Sheddenin ruotsalaisia solvaavista sotahuudoista.

− Mun passissa lukee Suomi, vaikka äidinkieli onkin ruotsi, Bäckström naurahti.

− Leijonat on iso juttu Suomessa. Tiesimme, että Ruotsi on sellainen vastus, jonka voittaminen on merkittävä asia myös kannattajille. Me halusimme antaa kotikatsomoihin syytä hymyyn.

Bäckström pääsee nyt voittoisissa tunnelmissa kesälomalle. Finaalista karsiutuminen jäi hieman kaivelemaan, mutta pronssia maistellessaan Bäckström osasi puhua realistisesti.

− Ehkä pronssi on se, mitä me tästä turnauksesta ansaitsimme.

» Lähetä palautetta toimitukselle