Niskala on ykkösylivoiman viides lenkki

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ei aiempaa arvokisakokemusta, ei yhtään maaottelua tällä kaudella ennen MM-kisoja eikä näyttöjä muualta kuin AHL:stä. Janne Niskalan lähimenneisyyden uratilastot eivät estä miehen nousua Leijonien puolustuskaluston luottomieheksi, vaan valmennusjohto antaa hänelle vastuuta ykköspakkiparissa ja ykkösylivoimassa.

Kovillakin pelimiehillä on tapana tuntea pientä kutittelua vatsanpohjassa ennen suuria otteluita, eikä Janne Niskala ole poikkeus. Ennen ensimmäistä MM-kisaottelua tuntunut jännitys ei kuitenkaan purkautunut negatiivisella tavalla.

Päävalmentaja Doug Shedden sanoi heti pelin jälkeen, että Niskala onnistui hyvin ja pärjäsi hyvin niillä osa-alueilla, joilla hän joskus on epävarma. Puolustuspään sijoittuminen ja viidellä viittä vastaan pelaaminen sujuivat mallikkaasti.

- Ennen peliä tosiaankin juttelimme vähän siitä, mihin pitää kiinnittää huomiota. Ennen peliä painotin niitä ajatuksia, mutta pelin aika piti vain keskittyä tekemään kaikessa parhaansa. Minullekin jäi hyvä fiilis tästä esityksestä, Niskala sanoo.

Niskala sai Ville Koistisen jälkeen eniten peliaikaa Suomen puolustajista. Reippaasti vastuuta hän sai etenkin ylivoimalla, sillä raumalaislähtöinen puolustaja oli ykkösylivoimassa ainoana pakkina neljän ansioituneen NHL-hyökkääjän seurana. Teemu Selänteen, Olli Jokisen, Mikko Koivun ja Ville Peltosen seurassa kelpaa pelata.

- Ihan hyvin se tuntui toimivan. Kiekko liikkui hyvin ja vetopaikkoja aukesi. Jokinen sopi hyökkääjänä hyvin toiseksi viivamieheksi.

- Mun ei tarvitse tehdä yhtään maalia. Riittää, kun ylivoima toimii ja joku vain onnistuu.

Nälkää jäljellä

Niskala on siis sitä mieltä, että hänen itseluottamuksensa näissä kisoissa ei riipu pistesaldosta. Tehoja kovaa laukovalta pakilta on kuitenkin lupa odottaa. Toissa kaudella hän rikkoi Elitserienin pitkään voimassa olleen puolustajien piste-ennätyksen, ja nyt debyyttikausi AHL:ssä tuotti maireat tehot 19+25.

- Olen tyytyväinen kauteen, mutta tärkein jäi saavuttamatta, kun en päässyt NHL:ään. Tosin se ei olisi juuri mitään muuttanut, vaikka siellä pari peliä olisi päässyt pelaamaan. Tarkoitus on päästä sinne pysyvästi, siihen tähdätään ensi kaudella.

Niskala pelasi Nashville Predatorsin farmijoukkue Milwaukee Admiralsissa. Samaa polkua kulki vuosi sitten Ville Koistinen, joka tällä kaudella vakiinnutti paikkansa Predatrosin miehistössä. Ja sattumoisin Koistinen ja Niskala pelaavat nyt parina leijonajoukkueessa.

- Ihan hyvin tuntui toimivan, vaikka molemmat olemme pelanneet koko kauden vasemmalla puolella, ja nyt pitää totuttautua tähän. Yritämme auttaa puheella toisiamme ja liikuttaa kiekkoa.

Koistisen ja Niskalan painava vastuu kertoo Suomen puolustuskaluston nuoresta ikärakenteesta. Niskala täyttää syksyllä 27 vuotta, Koistinen kesällä 26.

- Vähän erilainen on koostumus verrattuna aikaisempiin kisoihin. Nuoria ja nälkäisiä, näyttämisenhaluisia pelaajia. Eiköhän kisojen edetessä saada puolustuspeli yhtenäisemmäksi ja paremmaksi.

Avausvoiton helpotus

Suomen seuraava vastustaja on lohkojumboksi povattu Norja. Vain voitto kelpaa Suomelle

- Varmaan samantyyppinen peli on tulossa kuin Saksa-pelistä. Alku ratkaisee paljon, mutta nyt on vähän helpotusta saatu alle, Niskala puntaroi.

Ruotsin Västeråsissa syntyneelle Janne Niskalalle Norja-ottelu on uran 26:s maaottelu. Saksa-kamppailussa hän avasi MM-pistetilinsä syöttämällä Suomen avausmaalin, joten siitä on hyvä jatkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle