Sheddenillä kova luotto ylivoimapeliin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ennen kuin Teemu Selänne liittyi tämän kevään MM-kisaryhmään, Suomen erikoistilannepelaamista pidettiin isona koetinkivenä mitalimahdollisuuksien tiellä. Nyt ylivoima on harjoitusten perusteella loksahtanut paikoilleen. Sitä vakuuttelevat päävalmentaja Doug Shedden ja ylivoiman erikoismies Hannes Hyvönen.

Viime sunnuntaina pelatun Kanada-harjoitusottelun jälkeen Suomella on ollut vajaa viikko aikaa valmistautua kisa-avaukseen Saksaa vastaan. Doug Shedden pystyy tiivistämään lyhyesti harjoittelujakson pääkohdat.

- Paljon ylivoimaa, hän aloittaa terävästi.

- Muuten kuitenkin ihan normaaleja pelisysteemimme juttuja, trapia ja sen sellaista. Enimmäkseen harjoituksia joukkueen kokonaisuutta ajatellen ja ajatuksia siitä, miten meidän pitäisi pelata. Oikeiden ketjujen etsiminen on ollut avainasemassa.

Sheddenin ennakkokaavailuissa molemmissa ylivoimakentissä on neljä hyökkääjää ja viidellä kolmea vastaan kenties jopa viisi. Yksi ylimääräisistä hyökkääjistä on odotetusti Hannes Hyvönen. Kovaa laukova ja maalinteon taitava rightin pelaaja on arvossaan erikoistilanteissa.

Juuri näiden avujen vuoksi Hyvönen on kisajoukkueeseen valittu, eikä hän ole moksiskaan siitä, että hän on todennäköisesti ainoa ylivoimaa saava SM-liigapelaaja, kun NHL-miehet kantavat suuren vastuun. Hyvönen ei sano tuntevansa itseään ulkopuoliseksi tai muita heikommaksi lenkiksi.

- Ei tässä mitään kovin uutta ole, vaikka tällä tasolla en ole vastaavassa paikassa ennen ollut. En minä yllättynyt ole tästä vastuusta, Hyvönen sanoo.

Shedden ilmoittaa perustelunsa ytimekkäästi.

- Hyvösellä on loistavat kädet, kova laukaus ja kyky tehdä maaleja. Niitä me tarvitsemme.

- Pidän siitä, mitä tällä hetkellä näen, Shedden tiivistää näkemyksensä ylivoimaharjoitusten annista.

Arvaamaton Saksa

Suomen avausvastustajana lauantaina on lohkon musta hevonen Saksa. Heidän päävalmentajansa Uwe Krupp on ilmoittanut päätavoitteeksi karsintapelien välttämisen, mutta toisaalta joukkueella on tällä lohkojaolla ja otteluohjelmalla kohtalaiset mahdollisuudet jopa puolivälieriin.

Shedden myöntää, ettei Saksan joukkue ole Suomelle erityisen tuttu, vaikka joukkueet kohtasivat kahdesti huhtikuun harjoitusotteluissa. Pelaajat ovat suomalaisille korkeintaan etäisesti tuttuja. Yksilöistä Shedden mainitsee maalivahti Dimitri Pätzoldin, jonka hän tietää päteväksi torjujaksi, onhan takana kohtalainen kausi AHL:ssä.

- Emme tiedä paljon heidän miehistään. Tiedämme videoiden perusteella jotenkuten, millaista peliä pelaavat. Tuskin heillä mitään salaisia aseita huomiselle on.

- Meidän pitäisi pystyä neljän−viiden maalin iltoihin. En sano, että huomenna sellaista välttämättä tulisi, mutta ainakin meillä on mahdollisuudet siihen, jos ketjuissa kaikki loksahtaa kohdalleen.

Kun puhe kääntyy Suomen puolustukseen, nousee vääjäämättä esiin johtavien pakkien puute. Shedden tunnustaa tilanteen, mutta hän huomauttaa myös leijonapuolustajien aliarvioiduista puolista. Ville Koistiseen ja Janne Niskalaan hänellä on kova luotto.

- He saavat paljon vastuuta. Niskala on taitava mies viivalle, sen takia me hänet joukkueeseen kutsuimme. Pitkäsen loukkaannuttua hänelle on tarjolla iso rooli, ja uskon hänen pärjäävän siinä. Koistisesta voi sanoa samaa.

Kaksikolla Antti-Jussi Niemi−Mikko Luoma on iso rooli oman pään pelissä.

- Luomalla on iso kroppa, ja uskon, että pieni kaukalo ja iso mies ovat hyvä yhdistelmä. Niemi on todellinen taistelija, joka raataa etenkin alivoimalla.

Kolmannessa parissa maajoukkueen luottomies Ossi Väänänen saa aisaparikseen kisaryhmän yllätysvalinnan Anssi Salmelan.

- Salmela on ansainnut mahdollisuutensa. Hän on pelannut loistavan kevään ja parantanut koko ajan, hän on oikea hevonen. On hänellä vielä parannettavaakin, mutta joukkueelle hän pystyy antamaan sen mitä häneltä odotetaan, Shedden sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle