Jonas Enlund - pistelingosta yleispelaajaksi

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mikäli kokemusta mitataan pelatuilla nuorten ja poikien maaotteluilla, Jonas Enlund on yksi Suomen joukkueen kokeneimpia hyökkääjiä. Kun lindgrenit ja joensuut ovat luoneet itselleen nimeä SM-liigassa, Enlund on mättänyt pisteitä HIFK:n junioreissa.

Jonas Enlund on ollut mukana ikäluokkansa maajoukkuekuvioissa alusta asti. Menossa oleva MM-turnaus saattaa jäädä Enlundille ja monelle ikätoverille viimeiseksi mahdollisuudeksi edustaa Suomea - ainakin MM-tasolla.

- Ei tästä porukasta varmaan hirveän moni tosiaan enää maajoukkueessa pelaa. Pitää antaa kaikkensa, kun vielä voi, hyökkääjä hymyilee.

- Olisihan se hienoa päästä pelaamaan vielä A-maajoukkueessakin.

Nuorempana Enlund profiloitui lähinnä hyökkäyspään ratkaisijaksi. Tällä kertaa rooli poikkeaa hiukan aiemmasta. Vaikka Suomen kolmosketju tuskin on mikään puhdas jarruketju, se pääsee pelaamaan ylivoimalla vain poikkeustapauksissa. Sen sijaan alivoimavastuuta Enlundille tulee runsaasti.

- Yleensä olen pelannut ylivoimalla ja alivoimalla en, mutta nyt on toisin päin.

Vielä harjoitusotteluissa Enlund pelasi Leo Komarovin ketjun laidassa. Jori Lehterän loukkaantumisen myötä paikka vaihtui keskelle.

- Molemmat paikat ovat yhtä tuttuja, siinä ei ole mitään ongelmaa, Enlund kuittaa.

Turnauksen avausottelussa Enlundin laidoilla pelasivat Ilveksen Sami Sandell ja Pelicansin Vili Sopanen. Tšekki-peliin Sopasen tilalle vaihtui Nico Aaltonen, joka lähti Enlundin tavoin IFK:sta muualle hakemaan vastuuta.

- Sandell on taitava kaveri. Aaltosen kanssa pelattiin IFK:ssa samassa kentässäkin jossain vaiheessa. Nico on hyvä luistelija ja hänellä on hyvä laukaus, Enlund kuvailee ketjukavereitaan.

Pitäjänmäeltä Tampereelle

IFK-taustaisia pelaajia on Suomen joukkueessa paljon. Enlundin ensimmäinen seura oli kuitenkin Pitäjänmäen Tarmo, perinteinen länsihelsinkiläinen kasvattajaseura. Saman seuran samanikäisiä pelaajia ovat myös Timo Seppänen ja Jori Lehterä.

- Silloin pikkujunnuina vietiin Jokereita ja IFK:ta aina, Enlund nostalgioi.

- Lehterä lähti sitten Jokereihin ja minä IFK:hon.

Täksi kaudeksi Enlund siirtyi monen muun IFK-juniorin tavoin hakemaan läpimurtoa muualta. Seuraksi valikoitui Tappara. Helsinkiläisnuorukaisen sopeutuminen Tampereelle on sujunut hyvin.

- Ei ole ollut mitään ongelmia, hyvin olen viihtynyt, vähäpuheinen nuorukainen kuittaa utelut vieraassa kaupungissa viihtymisestä.

Vaikka uraa pitikin lähteä tekemään muualle, Enlundilla ei ole pahaa sanaa sanottavana IFK:n junioritoiminnasta.

- Puitteet ovat kunnossa, kopitkin viimeisen päälle ja asiat hoidetaan hyvin. Hyvä paikka se on juniorille kasvaa, Enlund toteaa, vaikka muistuttaakin, että liigajoukkueeseen murtautuminen on IFK:ssa vaikeaa.

Viime kesänä Enlund varattiin NHL:ään, kun Atlanta Thrashers nappasi hänet listoilleen viidennellä kierroksella.

- Oli jonkun verran ollut puhetta, joten osasin odottaa, että varaus tulee suunnilleen siinä vaiheessa, Enlund paljastaa.

Varaus on vasta ensimmäinen askel kohti NHL-uraa. Omalla kohdallaan Enlund ei pidä Atlantin ylittämistä vielä kovin ajankohtaisena.

- Pitäisi ensin päästä liigassa isompaan rooliin. Nyt olin kolmoskentässä muutaman pelin ennen joulutaukoa. Jos siihen pääsisi takaisin kisojen jälkeen, olisin ihan tyytyväinen.

Juniorivuosien huipputaitavasta lahjakkuudesta onkin kouliintumassa hyvä yleishyökkääjä, jonka voi heittää jäälle tilanteessa kuin tilanteessa. Toistaiseksi MM-turnaus on sujunut Enlundilta hyvin. Onnistumiset poikivat varmasti itseluottamusta myös liigapeleihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle