Tuohimaa: "Toisessa erässä kerjäsimme verta nenästä"

LIIGA / Haastattelu
Frans Tuohimaa torjui SaiPalle voiton.
Kuva © Mikko Lieri
SaiPan 70-vuotisjuhlaottelun yksi sankareista oli maalivahti Frans Tuohimaa, joka torjui 24 laukausta.

Ottelun yhteydessä vietetyt juhlallisuudet eivät haitanneet Frans Tuohimaata, vaan hän katsoi sen jopa joukkueensa eduksi, vaikka yksi asia oli tilanteessa ongelmallinen.

− Kerran-kaksi kaudessa näitä juhlapelejä tulee. Oli kuitenkin hyvä ajatella, että juhlat ovat meidän etu kun juhlitaan seuraa. Kyllä siinä vähän huomasi, että pelin alkaessa paikat olivat hieman jäykkänä.

Tuohimaalla on kokemusta myös vierasjoukkueena seremonioissa olemisesta, mistä hän toi esimerkiksi Juhani Wahlstenin syntymäpäiväpelin Turussa.

Ottelussa SaiPa pelasi suuren osan pelistä vahvasti pelitapaansa tukeutuen, ja Tuohimaa olikin pääosin tyytyväinen.

− Tänään meillä oli yksinkertainen pelisapluuna, voitetaan alueita ja tehdään kiekkokliseitä. Ensimmäinen erä ja toisen erän puoliväliin asti oli loistavaa peliä. Sen jälkeen kerjäsimme verta nenästä, mutta kolmanteen erään suunnitelma toimi taas, Tuohimaa totesi.

Yksi ottelun ratkaisupaikoista oli kolmannessa erässä SaiPan johtaessa peliä maalilla. Joukkue selvitti alivoimansa, ja lisähaastetta toi Santeri Virtasen pelaaminen ilman mailaa.

− Silloin kun on valmis uhraamaan kroppaansa, ei haittaa vaikka jonkun maila putoaa, Tuohimaa näki kolmannen erän alivoiman.

Niihin aikoihin HIFK laukoi kertaalleen myös tolppaan.

− Pitää ajatella, että ei siellä ollut muuta tilaa kuin tolppa.

Selvitetyn alivoiman jälkeen nahina vaihtoaitioiden edessä toi molemmille rangaistuksen. Tasavajaan aikana SaiPa teki neljännen maalinsa, ja näin taululle muuttuivat loppunumeroiksikin jääneet 4-2.

[Micke] Åsten teki varmaan hyvää työtä itselleen, kun sai meiltä [Topi] Nättisen ja itsensä jäähylle. Ajatteli varmaan, että he saisivat siitä edun, mutta hienosti vastattiin ja iskettiin maali siihen paikkaan, Tuohimaa näki ottelun käännekohtaa.

Kautta kokonaisuutena ajatellessa Tuohimaa on ollut pääosin tyytyväinen. Selvää ykkösvahdin asemaa SaiPassa pitävä Tuohimaa otti kuitenkin tällä kertaa osin piikkiinsä HIFK:n ensimmäisen maalin.

− Kovilla hetkillä olen ollut tyytyväinen omaan tekemiseen, ja erityisesti siihen, että olen tällaisia pelejä pystynyt voittamaan. Se on hyvä merkki.

− Toisaalta ensimmäinen maali oli huolimattomuusvirhe. Luistimen pitäisi osua tolppaan, mutta se menikin maalin sisään, joten siitä ei päässyt liikkeelle siihen tapaan kuin pitäisi.

Liigan lähtiessä maaottelutauolle Tuohimaalla on selvä näkemys, missä SaiPalla on eniten parannettavaa, kun kausi jatkuu puolentoista viikon kuluttua.

− Joukkueena ongelma on ollut se, että emme ole saaneet ehjiä 60-minuuttisia. Usein ongelmana on ollut ensimmäinen erä. Se on henkimaailman juttuja ja jokaisen pitää siihen yksitellen keskittyä.