Toisen erän uinahdus Suomen murheena

MAAJOUKKUE / Uutinen
Pelin alku- ja loppupuoliskon puristukset eivät kantaneet voittoon, kun Ruotsi kävi nappaamassa Suomen Euro Hockey Tour turnauksen viimeiset pisteet mukaansa.

Pelin alkuvaiheet olivat suomalaisnäkökulmasta lupaavat. Jo viiden minuutin jälkeen päästiin tuulettamaan erittäin tyylikästä osumaa, mutta pian hymy hyytyi. Ruotsi hallitsi ottelun toista erää selkeästi ja Suomen kohtaloksi koitui siirtyä takaa-ajoon. Loppuhetkien puristus ei enää riittänyt, vaan Ruotsin puolustus sai pidettyä Suomen maalin päässä.

– Ainahan tappiosta jää paha maku suuhun. Oli ailahteleva ottelu. Loppu oli hyvä, ja olisi ehkä jopa ”tasurikin” ansaittu, mutta ei saatu, kommentoi Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen illan peliä.

Jalonen pureutui taktisten asioiden kautta Suomen hankaluuksiin pelaamisessa, mitkä olivat esillä varsinkin heikon toisen erän aikana.

– Ruotsi pelaa kuitenkin hyvin erilailla kuin muut ja vaikutti meidän pelaamiselle ongelmia. Ruotsi karvaa ilkeästi, jonka johdosta on vaikea pitää kiekkoa ja tehdä tilaa maalin takana. Kun tulevat takviistosta päälle, niin on tavaallaan pakko lähteä eteenpäin. Ja tänään toisen pakin ja hyökkääjän tarjonta ei ollut tarpeeksi hyvää alussa, eikä puolivälissä varsinkaan.

– Siellä tapahtui kaikenlaista jäällä, me emme olleet henkisesti tarpeeksi kypsiä ja kestetty tiettyjä asioita siellä. Joku vähän tyhmä jäähy ja maali siitä ja ote lässähti ja annettiin ote Ruotsille, jatkoi Jalonen.

Jarkko Immonen vastasi illan komeimman maalin viimeistelystä.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Tapahtumia heti alkuun

Lähes täysi Helsingin areena pääsi tuulettamaan Suomen avausmaalia, kun neljällä kolmea vastaan kenttämiehityksillä pelatessa Sami Vatanen, Mikael Granlund, Jarkko Immonen kolmikko juoni yhden kosketuksen syötöillä komean osuman, jossa Immonen pääsi viimeistelemään takakulmalta tyhjään maaliin.

Erän puhuttavin tilanne tapahtui ajassa 18.20, kun Ruotsin kapteeni Niklas Persson teki erittäin tyhmän tempun taklaustilanteesta. Mies kyyristyi, kun Suomen puolustaja Ossi Väänänen oli tulossa taklaamaan häntä laukaustilanteen päätteeksi. Väänänen hermostui syystäkin, mutta tuomariston toiminta herätti tilanteessa mielipiteitä. Väänäselle 2+2 minuuttia väkivaltaisuudesta ja Perssonille 2 minuuttia leikkaamisesta.

– Aika törkeähän temppu se oli, mennä polvilleen, kun toinen taklaa. Siinä voi käydä todella huonosti. Ossihan voisi olla tällä hetkellä jalat pysytyssä ja niskat ojossa jossain. Ossi olisi voinut huitista pari kertaa enemmän, niin olisi ansainnutkin sen jäähyn. Kyllähän se rike, mitä vastustaja teki, oli selkeästi pahempi, mitä Ossi teki, kommentoi päävalmentaja Jalonen Perssonin ja Väänäsen tilannetta.

Ruotsi käytti saadun ylivoiman nopeasti hyödyksi, kun yhdeksän sekuntia jäähyn alkamisen jälkeen Nicklas Danielsson siirsi Karri Rämön torjunnasta pompanneen irtokiekon verkon perukoille.

Martin Thörnberg osui kahdesti.

Rämön ilta jäi puoleen väliin

Ruotsi otti pelin haltuunsa toisessa erässä. Martin Thörnbergin rystysivalluksella keltapaitaiset siirtyivät etumatkalle.

Suomi pystyi tappamaan viidellä kolmea vastaan tilanteen, mutta saatuaan neljännen kenttäpelaajan jäälle, iski kokenut puolustaja Christian Bäckman siniviivalta kiekon ohi Suomen maalivahdin Karri Rämön.

Heti perään 1-3 takaiskun jälkeen tarkisteltiin Ruotsin maalitilannetta videolta, joka ei kuitenkaan osoittanut maaliksi. Tämä kuitenkin riitti Suomen valmennusjohdolle, joka komensi heikosti tänään esiintyneen Rämön vaihtoon ja tilalle maalinsuulle asteli Niko Hovinen.

– Heräteltiin joukkuetta. Jotain piti tehdä, kun nähtiin että rupeaa lähteä lapasesta. Onneksi joukkue heräsikin ja siinä oli selkeä ryhtiliike pelaajistossa, Jalonen maalivahdin vaihdoksesta.

Erätauolle Helsingin areenalla siirryttiin odotettua aiemmin, kun jää rikkoutui Ruotsin päädystä.

Ruotsi jatkoi kotiyleisön härnäämistä, kun aiemmin keltapaidat johtoon vienyt Thönberg unohtui ylivoimalla olleelta Suomalaisviisikolta aivan vapaaksi ja mies pääsi tykittämään Ruotsille neljännen maalin tulostaululle.

Ote takaisin

Suomen päästyä viidellä kolmea vastaan ylivoimalle oli isäntien vuoro tuulettaa. Loistavan turnauksen pelannut Mikael Granlund antoi oikea-aikaisen syötön, johon Sami Vatanen pääsi tinttaamaan sydämensä kyllyydestä.

Ruotsin jäähyilyn jatkuessa alkoi pelin hallinta kääntyä täysin Suomelle. Vahvasti koko turnauksen ajan pelannut Suomen nelosketju toi isännät maalin päähän. Ketjun sentteri Matti Kuparinen sai kiekon maalin eteen, josta mies jättösyötöllä petasi Leo Komaroville loistopaikan, jota mies ei jättänyt käyttämättä.

Tasoituskin oli lähellä hetkeä myöhemmin, kun Mika Pyörälän varusteiden kautta kiekko pomppasi ohi Johan Gustafssonin. Maalia tarkasteltiin pitkään nauhalta ja lopulta tuomio oli hylkäys, sillä Pyörälä oli tehnyt tilanteessa potkuliikkeen, jonka kautta kiekko siirtyi maaliin.

Suomi haki tasoitusta kovalla hurmoksella, mutta monista ja monista paikoista huolimatta tasoitusta ei kotiyleisön harmiksi enää nähty.

− Lopussa opittiin pelaamaan ja oltiin järkeviä ja rohkeita kiekon kanssa. Hyökkääminen oli tänään huonoa kaksi erää mikä teki myös puolustamisesta huonoa, päätti päävalmentaja Jalonen, jonka seuraavana haasteena on Venäjän EHT-turnaus.