NHL: Ovetshkin ei luovuttanut, Rask päätti Bruinsin tappioputken

NHL:n kärkiottelussa kohtasivat Washington Capitals ja Pittsburgh Penguins. Tiukka ottelu oli intensiteetiltään kuin pudotuspeleistä. Iltapäivän toisen ottelun sankari oli suomalaismaalivahti Tuukka Rask.

Washingtonin seuduilla on riehunut viime päivinä harvinaisen luja lumimyrsky. Kauden toiseen keskinäiseen otteluun lähteneet kilpakumppanit eivät säästyneet nekään lumimyräkän aiheuttamilta seuraamuksilta. Pittsburgh Penguins joutui saapumaan otteluun lentämisen sijaan bussilla, ja Capitals-valmentaja Bruce Boudreau oli yksi monista yönsä hotellissa viettäneistä. Sähköjen menettämisen lisäksi Boudreaulla oli riittänyt lumitöitä.

– Penguins pääsi tässä helpolla. Heidän piti vain istua bussissa. Me, puolet kaupungista, menetimme sähköt ja meidän piti lapioida itsemme ulos talosta. Olen eniten huolissani pelaajistamme, toivottavasti he eivät joutuneet lapioimaan liian isoja kinoksia, Boudreau virnisteli.

Itse pelin panoksena oli sarjapisteiden lisäksi Washingtonin pyrkimys jatkaa voittoputkeaan peräti neljääntoista peräkkäiseen otteluun.

Crosby jyräsi avauserässä

Ottelu alkoi tasaisesti. Seitsemännellä minuutilla Capitals-pakki Tyler Sloan purki kuitenkin rauhallisessa tilanteessa kiekon oman maalin takaa suoraan Sidney Crosbylle, eikä Penguins-kapteeni erehtynyt. Crosby pamautti kiekon eleettömästi maalia vartioineen Jose Theodoren selän taakse.

Penguinsin toinen maali syntyi saman miehen toimesta. Brooks Laich joutui jäähylle estämisestä, ja Jevgeni Malkin onnistui pelaamaan täysin vapaaksi päässeen Crosbyn uudelleen maalintekoon. Crosby pujotti kiekon Theodoren längistä sisään toistamiseen.

Avauserässä riitti myös pientä nokkapokkaa. Etenkin Aleksandr Ovetshkinia taklattiin innokkaasti. Yhdessä tilanteista kapteeniaan suojellut Mike Knuble sai 2+5+10 minuuttia aloitettuaan tappelun Ovetshkinia taklannutta Matt Cookea vastaan. Myös Washington sai kokeilla ylivoimaa, muttei onnistunut maalinteossa hyvistä paikoista huolimatta.

Momentumin perässä

Toisessa erässä ylivoimalle pääsi Pittsburgh, mutta kuten usein käy, alivoiman tappanut joukkue sisuuntui ja teki maalin. Jeff Schultz löysi syötöllään Ovetshkinin, joka ei erehtynyt läpiajosta. Ovetshkinin kauden 40. maali toi kotijoukkueen maalin päähän ajassa 29.01.

Penguins ei kuitenkaan hämmentynyt kavennuksesta, sillä Jordan Staal onnistui kaksi kertaa peräkkäin. Ensin Staal pujotti Matt Cooken ja Tyler Kennedyn syötöstä 3-1, ja Malkinin syötöstä vielä 4-1. Ilmassa oli ratkaisun makua. Eric Fehrin kavennus piti kuitenkin huolen siitä, että viimeiseenkin erään riitti vielä panosta.

Ovetshkin ei luovuttanut

Ottelun ensimmäinen ja toinen erä olivat täynnä viihdyttävää kiekkoa, ja kolmannessa erässä jännittävät käänteet saivat jatkoa. Huimien tilanteiden lisäksi tunnelmaa nostattivat lukuisat kaksinkamppailutilanteet ja väännöt, joissa myös joukkueiden supertähdet saivat maistaa kovia otteita.

Maalinteossa yksi mies pisti naapureitaan paremmaksi. Kaksi maalia tehneet Staal ja Crosby saivat Ovetshkinista seuraa, kun venäläinen ampui 3-4-kavennuksen rystyllä. Nicklas Bäckström ja Tom Poti alustivat maalin. Sitten Ovetshkin meni jo ohi. Bäckström voitti hyökkäyspään aloituksen, ja paini Knublen kanssa kiekon kapteenilleen, joka ampui hattutempun täydeksi. Peli oli tasan, ja lippalakit lensivät kentälle.

Loppuerä oli täynnä jännitystä, ja Schultzin istuessa huitomisjäähyä Penguins oli lähellä tehdä voittomaalin. Theodoren otettua useita tärkeitä koppeja peli pysyi tasalukemissa, ja mentiin jatkoajalle.

Jatkoajalla ratkaisu syntyi ylivoimalla tuttujen miesten toimesta. Brooks Orpik joutui jäähylle runnottuaan Aleksandr Seminiltä naaman auki, ja Capitals käytti tilaisuuden hyväkseen. Mike Green syötti kiekon Ovetshkinille, joka laukoi suoraan syötöstä. Järkähtämätön Knuble oli parkkeerannut kroppansa maalin eteen, ja survoi tolpasta kimmonneen laukauksen Marc-Andre Fleuryn patjojen välistä sisään ratkaisten voiton kotijoukkueelle.

Ottelun ykköstähdeksi valittiin Ovetshkin, joka keräsi siis kolme maalia ja syötön. Voitto oli Washingtonille neljästoista peräkkäinen. Kyseisen tilaston NHL-ennätystä pitää hallussaan Pittsburgh Penguins, joka otti kaudella 1992-93 seitsemäntoista voittoa putkeen.

Rask loisti Montrealissa

Boston Bruins oli hävinnyt kymmenen edellistä otteluaan ennen sunnuntai-iltapäivän vieraspeliä Montrealissa. Tappioputki katkesi, kun Tuukka Rask piti Canadiensin maaleitta.

Vierasjoukkue aloitti maalinteon avauserän lopulla, kun Adam McQuaid laukoi siniviivalta ja kiekko muutti suuntaa Ryan Whitesta. Maali oli tulokaspuolustaja McQuaidille NHL-uran ensimmäinen.

Jaroslav Halak joutui kaivamaan kiekon takaansa vielä toistamiseen ennen ensimmäistä erotaukoa. Marco Sturm pääsi iskemään Zdeno Charan laukauksen paluukiekon kotijoukkueen maaliin.

Sturm osui vielä toistamiseen ottelun päätöserässä, mutta vieraiden voiton takuumies oli Rask. Toisessa erässä Rask torjui peräti 15 kertaa, joukossa muutama todellinen avainpelastus. Sama tahti jatkui ottelun loppuun asti. Kauden kolmanteen nollapeliin tarvittiin lopulta 36 torjuntaa.