Hokki voitti Scandic-turnauksen

LIIGA, MESTIS / Uutinen
Kajaanin Hokki voitti lauantaina päättyneen Scandic-turnauksen puhtaalla pelillä. Lauantaina turnausisännän jalkoihin jäivät Jokipojat ja Hermes, jotka sijoittuivat toiseksi ja kolmanneksi. Turnauksen parhaan pelaajan palkinto meni erinomaisia otteita esittäneelle Hokki-hyökkääjä Teemu Virtalalle. Tärkein mies joukkueelleen oli kuitenkin Kärppien puolustaja Teemu Metso, joka iski joukkueensa kaikki varsinaiseen turnaukseen mukaan lasketut maalit.
haastattelu

Teemu Metso loisti Kajaanissa
[lue lisää]

Hokin päätöserä liikaa Jokipojille

Hokki-Jokipojat 4-1 (1-1,3-0)

17.11 1-0 Niko Saarenpää (Iikka Törnvall, Teemu Virtala) yv.

18.24 1-1 Kimmo Nevalainen (Toni Mustonen, Topi Riutta)

23.16 2-1 Ville Vimpari (Kimmo Happo, Antti Halonen)

26.10 3-1 Virtala (Halonen, Simo Leinonen)

34.12 4-1 Tuomo Laukkanen (Juha Falin, Tuomas Nikoskelainen)

Ari Reunanen, Jokipojat 10+13=23

Scandic-turnauksen toinen päivä käynnistyi Hokin ja Jokipoikien kohtaamisella. Ottelusta ei väriä puuttunut, sillä avauserässä nähtiin kahden hyväksytyn maalin lisäksi kaksi hylättyä osumaa. Hokin Matti Wallenius laukoi kiekon maaliin siniviivalta ylivoiman päätössekunnilla, mutta Teemu Virtalan estettyä maalivahtia maali hylättiin. 15 minuutin pelin jälkeen Jokipoikien Juhana Repo lirutti kiekon Hokki-maaliin, mutta ajautui päin Simo Leinosta ja maali siirtyi pois paikaltaan ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan.

[lue lisää]

Erän ensimmäisen hyväksytyn maalin iski ylivoimalla Hokin Niko Saarenpää Iikka Törnvallin ja Teemu Virtalan esityöstä. Jokipojat vastasi vain minuuttia myöhemmin kun Kimmo Nevalaisen suoraan syötöstä lähtenyt laukaus upposi Hokin maaliin. Maalin pohjustivat Topi Riutta ja nappisyötön Nevalaisen lapaan tarjonnut Toni Mustonen.

Hokin liike oli toisessa erässä liikaa Jokipojille ja kajaanilaiset ratkaisivat ottelun vajaassa kymmenessä minuutissa kolmella maalillaan. Voittomaaliksi jääneen 2-1-osuman viimeisteli Ville Vimpari, jonka lämäri upposi Ari Reunasen selän taakse suoraan Kimmo Hapon syötöstä. Toiseksi syöttäjäksi maaliin merkattiin Antti Halonen.

Halonen sai aamun toisen syöttöpisteensä kahdeksan minuuttia myöhemmin. Mies löysi pystysyötöllään suoraan jäähyaitiosta vapautuneen Teemu Virtalan, joka ujutti kiekon maaliin Reunasen jalkojen välistä. Syöttöpisteen sai myös hyvin torjunut maalivahti Simo Leinonen. Ottelun viimeinen maali merkattiin Tuomo Laukkaselle, joka ohjasi Juha Falinin laukauksen maaliin.

Jokipoikien Esa Lehikoinen loukkasi olkapäänsä Juha Silvanderin taklauksesta ja jätti kentän jo avauserässä. Tilanteesta ei tuomittu rangaistusta.

Hermeksen alku liikaa Kärpille

Kärpät (A-jun.)-Hermes 1-3 (0-2,1-1)

6.41 0-1 Mikko Uusitalo sr.

9.56 0-2 Mikko Vihtola (Jani Uski)

22.18 0-3 Joni Lindlöf (Sami Leskelä, Sami Nummi)

31.40 1-3 Teemu Metso (Mikko Alikoski) yv.

Jäähyt:

Kärpät 3 x 2 min

Hermes 5 x 2 min

Torjunnat:

Eero Äijälä, Kärpät 14+15=29

Vesa Lahtonen, Hermes 13+12=25

Perjantaina tappiot Kazahmysille ja Hokille kärsinyt Kärpät avasi lauantain turnausurakkansa Hermestä vastaan. Jumalpaitojen alku oli liikaa Kärpille ja ennen kymmenen peliminuutin täyttymistä Hermes oli karannut jo 0-2-johtoon.

Siirretyn rangaistuksen aikana syntynyt ottelun avausmaali oli Hermes-hyökkääjä Mikko Uusitalon käsialaa. Uusitalo heitti kiekon laidasta kohti maalia ja yllätti täysin Kärppä-vahti Eero Äijälän. Maali syntyi ajassa 6.41.

Hermeksen 0-2-osuma syntyi kun turnauksen pisimmän parran omaava Hermes-kapteeni Jani Uski pelasi pystysyötöllään Mikko Vihtolan karkumatkalle ja tällä oli helppo työ siirtää Hermes johtoon rannelaukauksellaan. Ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi ajassa 9.56. Hermeksellä oli erän loppupuolella vielä tilaisuus kasvattaa johtoaan, mutta 2-1-hyökkäykseen päässyt parivaljakko Jukka-Pekka Koistinen - Henri Hietaharju ei onnistunut maalinteossa vaan Äijälä koppasi Hietaharjun suoraan syötöstä lähteneen laukauksen räpyläänsä.

Ajassa 22.18 syntynyt 0-3 oli ottelun komein osuma. Samit Nummi ja Leskelä pelasivat paikan takatolpalle liukuneelle Joni Lindlöfille, joka iski Leskelän poikittaissyötön suoraan oululaismaaliin.

Hermeksen kolmannen maalin jälkeen Kärpät sai otetta pelistä ja varsinkin Jyri Junnila oli liukas pideltävä kokkolalaispuolustukselle. Maalinteossa Junnila ei onnistunut, mutta ilman osumaa eivät pikkupedotkaan jääneet, sillä Teemu Metso laukoi perjantain tapaan siniviivalämärin tolppien väliin. Tällä kertaa Metson laukaus painui maaliin Vesa Lahtosen jalkojen välistä. Esityön maaliin teki Mikko Alikoski.

Metson osumat eivät riittäneet

Kärpät (A-jun.)-Jokipojat 2-3 (0-0,2-3)

25.22 0-1 Kimmo Nevalainen (Toni Mustonen)

29.59 1-1 Teemu Metso yv.

31.29 1-2 Jani Lahtinen (Juhana Repo, Nevalainen) yv.

33.11 1-3 Jani Keränen (Sami Puruskainen, Lauri Heinonen) yv.

39.23 2-3 Metso (Veikko Karppinen, Mikko Alikoski)

Jäähyt:

Kärpät 5 x 2 min

Jokipojat 5 x 2 min

Torjunnat:

Eero Äijälä, Kärpät 12+17=29 (pois 39.38-40.00)

Pekka Sorsa, Jokipojat 3+11=14

Kärppien ja Jokipoikien välisen ottelun avauserä oli Scandic-turnauksen aneemisinta kiekkoa. Jokipoikien hallinta oli suhteellisen selkeää, mutta yhtään vaarallista tekopaikkaa joukkue ei kyennyt 20 minuutissa luomaan. Kärppien maalilla torjuneella Eero Äijällä riitti kuitenkin töitä tasaisesti ja avauserässä miehelle kirjattiinkin 12 torjuntaa.

Jokipoikien maalia vartioineen Pekka Sorsan avauserä oli puolestaan kiireetön. Kiekon eteen Sorsa joutui venymään vain kolmesti. Kärppien parhaan paikan sai Akseli Mattilan pystysyötöstä Tuomo Heikkinen, joka kuitenkin nosti kiekon yli joensuulaismaalin.

Jokipoikien hallinta tuotti tulosta ajassa 25.22 jolloin Kimmo Nevalainen vei joukkueensa johtoon. Toni Mustosen puolenvaihdolla kiekon saanut Nevalainen sai iskeä osumansa tyhjään oululaismaaliin, sillä maalivahti Äijälä ei ehtinyt sivuttaisliikkeeseen.

Kärppien puolustaja Teemu Metso iski turnauksen kolmannella maalillaan pelin tasoihin ajassa 29.59. Mikko Alikoski pelasi kiekon viivaan Metsolle, jonka rannelaukaus yllätti Pekka Sorsan. Alikoskelle ei kuitenkaan merkattu tilastoihin merkintää syötöstä.

Jokipojat ratkaisi pelin ylivoimiensa aikana. 1-2-osumasta vastasi Jani Lahtinen nostamalla kiekon Kärppä-maalin kattoon Juhana Revon ja Kimmo Nevalaisen esityöstä ajassa 31.29. Vajaat kaksi minuuttia myöhemmin Sami Puruskainen antoi maalin takaa namupassin ja Jani Keränen iski kiekon maaliin suoraan syötöstä. Puruskaiselle kiekon pelannut Lauri Heinonen merkkautti myös syöttöpisteen tililleen.

Turnauksen parhaan pelinsä pelannut Kärpät ei luovuttanut kahden maalin takaa-ajoasemassakaan vaan vyörytti peliä joensuulaispäätyyn. Yritys palkittiin ajassa 39.23, jolloin hetkeä aiemmin tekopaikkansa hukannut Veikko Karppinen löysi viivasta maalille nousseen Teemu Metson, jonka suoraan syötöstä lähtenyt lämäri löysi tiensä joensuulaismaalin vasempaan ylänurkkaan. Syöttöpiste merkattiin myös Mikko Alikoskelle. Enempää maaleja ei Kärpät kuitenkaan enää pystynyt tekemään ja Jokipojat otti käytännössä turnauksen kakkossijan varmistaneen voiton lukemin 2-3.

Hokki kaatoi jälleen Hermeksen

Hokki-Hermes 4-2 (2-1,2-1)

1.22 1-0 Teemu Virtala (Jarkko Oikarinen, Juha Silvander)

7.53 1-1 Sami Nummi (Henri Hietaharju) yv. sr.

18.20 2-1 Niko Saarenpää (Tuomo Laukkanen) yv.

20.25 3-1 Kimmo Happo (Veli-Antti Leinonen, Iikka Törnvall)

28.47 3-2 Olli-Pekka Kopiloff (Aki Lassi)

33.56 4-2 Tuomas Nikoskelainen (Virtala) yv.

Jäähyt:

Hokki 2 min

Hermes 4 x 2 min, 1 x 10 min

Torjunnat:

Tuomas Lohtander, Hokki 9+0=9 (vaihto 20.00 / 2-1)

Joni Myllykoski, Hokki 0+11=11

Eero Kilpeläinen, Hermes 7+12=19

Perjantaina toisensa kohdanneet Hokki ja Hermes iskivät yhteen turnauksen päätöspelissä ottelussa, joka laskettiin mukaan varsinaiseen Scandic-turnaukseen. Hokki sai otteluun todellisen salama-alun kun Teemu Virtala iski kiekon ohi Eero Kilpeläisen suoraan Jarkko Oikarisen syötöstä ajassa 1.22. Ketjun kolmas lenkki Juha Silvander sai myös tililleen syöttöpisteen.

Hermeksen tasoitusmaali syntyi epäselvän tilanteen päätteeksi, sillä Hokki-vahti Tuomas Lohtanderia estettiin niin ettei tämä päässyt maalin kulmalta takaisin työmaalleen. Niinpä Sami Nummella oli helppo työ iskeä kiekko tyhjään kajaanilaismaaliin. Hokissa kaudella 2003-04 pelannut Henri Hietaharju merkattiin maalin syöttäjäksi.

Tasoituksensa jälkeen Hermeksellä oli paremmat tekopaikat, mutta Olli-Pekka Kopiloffin laukaus kilahti tolppaan ja Tuomas Lohtander torjui 2-1-ylivoimahyökkäykseen päässeen kaksikon Jari-Pekka Pajula - Joni Lindlöf yrityksen koppaamalla Lindlöfin suoraan syötöstä lähteneen laukauksen räpyläänsä.

Erätauolle poistuttiin kuitenkin isäntien 2-1-johdossa kun Niko Saarenpää siirsi Tuomo Laukkasen siniviivakudin paluukiekon maalin perukoille eikä Eero Kilpeläinen ehtinyt enää patjoineen reboundiin. Hokin toinen maali syntyi ajassa 18.20.

Scandic-turnauksen voiton lopullisesti isännille ratkaissut ja Hermes-pelin voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi heti toisen erän alkuun. Kapteeni Kimmo Happo ehti ensimmäisenä paluukiekkoon ja iski sen jäätä pitkin kokkolalaismaaliin. Syöttöpisteen ajassa 20.25 syntyneeseen osumaan merkkauttivat itselleen Veli-Antti Leinonen ja Iikka Törnvall.

Hokki vaihtoi toiseen erään maalinsa suulle Joni Myllykosken, joka joutui antautumaan ainoan kerran ajassa 28.47. Tuolloin Olli-Pekka Kopiloff nosti rystyllään Hermeksen kavennusmaalin Aki Lassin syötöstä. Hokki kaunisteli vielä voittolukemiaan kun Teemu Virtalan pystysyöttö vapautti Tuomas Nikoskelaisen maalintekoon ajassa 33.56. Turnauksen viimeinen osuma livahti Hermes-maaliin maalivahti Eero Kilpeläisen jalkojen välistä.

Turnauksen loppujärjestys:

joukkue ottelut voitot tasapelit tappiot maaliero pisteet
Hokki 3 3 0 0 14-4 6
Jokipojat 3 2 0 1 8-9 4
Hermes 3 1 0 2 8-9 2
Kärpät A 3 0 0 3 4-12 0

Lisäksi Scandic-turnauksessa pelattiin seuraavat ottelut, joita ei laskettu mukaan varsinaiseen neljän joukkueen turnaukseen:

3.8.2005 Hokki - Kazahmys Karaganda 1-4

4.8.2005 Kiekko-Laser - Kazahmys Karaganda 0-10

5.8.2005 Jokipojat - Kazahmys Karaganda 0-5

5.8.2005 Hokki - Hermes 4-1

5.8.2005 Kärpät (A-jun.) - Kazahmys Karaganda 1-9