Detroitissa pyöri Datsjuk-show, Lidström Kurrin rinnalle syötöissä

Pavel Datsjuk saalisti tehot 1+3, kun Detroit Red Wings kaatoi Phoenix Coyotesin 4-3 ja otti pudotuspelisarjassa 2-0-johdon. Varsinkin ottelun kolmas maali oli häkellyttävä taidonnäyte venäläishyökkääjältä. Toiseksi syöttäjäksi maaliin merkitty Nicklas Lidström nousi samalla Jari Kurrin rinnalle pudotuspelien kaikkien aikojen syöttötilastossa.

Pavel Datsjuk oli täysin omaa luokkaansa.

Pavel Datsjuk ratkaisi pelin Detroitille jo ensimmäisessä erässä. Venäläishyökkääjä oli täysin pitelemätön ja teki kaukalossa lähestulkoon mitä tahtoi. Datsjuk vei Detroitin ylivoimalla johtoon, kun ensimmäistä erää oli pelattu 10 minuuttia. Venäläinen sai syötön Nicklas Lidströmiltä ja napautti tarkan rannelaukauksen ohi Ilja Brizgalovin.

Viisi minuuttia myöhemmin Detroit pääsi jälleen ylivoimalle, kun Phoenixin Ray Whitney otti estämisjäähyn. Datsjuk löysi oivalla syötöllä Brian Rafalskin, joka otti löysät pois ja täräytti kovan lämärin ohi Brizgalovin.

Detroitin 3-0-maali oli häkellyttävä taidonnäyte Datsjukilta. Venäläinen polki karkuun Phoenix-puolustajilta ja veti kiekon upeasti jalkojensa välistä kohti Brizgalovia, joka torjui eteensä. Irtokiekko tuli suoraan Darren Helmin lapaan, eikä tämä erehtynyt. Toiseksi syöttäjäksi maaliin merkittiin Lidström, jolle syöttöpiste oli uran 127:s pudotuspeleissä. Sillä Lidström nousi Jari Kurrin rinnalle pudotuspelien kaikkien aikojen syöttötilastossa.

- Se, että hän melkein onnistui siinä... ja vielä pudotuspeliottelussa - se on jotain käsittämätöntä, Jimmy Howard ylisti Datsjukia.

Datsjuk itse suhtautui hienoon suoritukseensa tuttuun tapaansa perin vaatimattomasti.

- Yritän ehkä hieman liikaakin. Se oli typerä teko. Mutta se toimi kuitenkin. Joskus yritän jalkakikkoja yksi-yhtä-vastaan-tilanteissa. Ensi kerralla koetan kuitenkin jotain helpompaa.

- Tuo oli toinen kerta, kun hän on yrittänyt tuota. Hänellä on niin paljon taitoa. Ei se oikeastaan yllätä. Hän on aivan uskomaton. Irtokiekko tuli suoraan lapaani, ja yritin vain pitää huolen siitä että kiekko menee maaliin, Helm kehui Datsjukia, joka sai hienosta syötöstään kovemmat aplodit kotiyleisöltä, kuin itse maalintekijä.

Toisessa erässä Datsjuk jatkoi siitä, mihin ensimmäisessä erässä jäi. Erää oli kulunut vajaa minuutti, kun Valtteri Filppula sai syötön Datsjukilta, kaarsi siniviivan tuntumaan ja ampui. Tomas Holmström oli mailoineen välissä ja Brizgalov oli voimaton.

- Hieman inhottaa jopa. Häntä on mahtava katsoa, mutta häntä vastaan ei ole hauskaa pelata. Hän saa pelin näyttämään niin helpolta, niin hyvä hän on. Hänet pitäisi pysäyttää koko kentällisen voimin. Yksi tai kaksi miestä ovat hänelle pelkkiä pujottelukeppejä, Keith Yandle totesi Datsjukin häikäisevästä esityksestä.

Phoenix sai erän puolivälissä pientä toivonkipinää. Detroitin Danny Cleary istui kaksiminuuttista kyynärpäätaklauksesta ja Phoenix rankaisi. Shane Doan löysi poikittaissyötöllä Radim Vrbatan, joka viimeisteli 4-1-kavennuksen maalin kulmalta.

Kolmannessa erässä Phoenix nousi Doanin toimesta mukaan peliin. Osittain tähän oli syynä myös Detroitin jäähyily. 4-2-kavennus syntyi ylivoimalla, kun Todd Bertuzzi istui huitomisesta kaksiminuuttista. Yandle laukoi ja Doan oli maalin edessä kärppänä paikalla. Toinen syöttöpiste merkittiin Vrbatalle.

Sama kolmikko oli asialla kolme minuuttia myöhemmin Coyotesin pelatessa kahden miehen ylivoimalla. Vrbata ja Yandle petasivat Doanille paikan ja tämän pyssy lauloi kavennuksen. Lopussa Phoenix haki tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Detroit kesti ja otti toisen voittonsa ottelusarjassa lukemin 4-3. Ottelusarja siirtyy seuraavaksi Phoenixiin, jossa pelataan maanantaina ja keskiviikkona.

Philadelphia tasoitti voitot

Philadelphia Flyersin Ville Leino teki maalin ja Kimmo Timonen keräsi kaksi syöttöpistettä, kun Flyers kukisti Buffalo Sabresin 5-4 ja tasoitti otteluvoitot. Muista Flyersin maaleista vastasivat Daniel Carcillo, James Van Riemsdyk ja Danny Briere.

Lisäksi Claude Giroux keräsi tehot 1+1 sekä Matt Carle ja Andrej Meszaros syöttivät kaksi osumaa. Buffalon tehomies oli kaksi maalia iskenyt Thomas Vanek. Andrej Sekera ja Cody McCormick tekivät maalin mieheen.

San Jose Sharksin Antti Niemi torjui 19 kertaa, mutta joutui antautumaan neljästi Sharksin hävitessä Los Angeles Kingsille 4-0. Voitolla Kings tasoitti otteluvoitot. Kingsin tehopelaaja oli tehot 2+2 kuitannut Drew Doughty. Lisäksi Jack Johnson ja Kyle Clifford merkkauttivat molemmat tehot 1+1.