Mielipide

Valtaosa KooKoon hankinnoista onnistuneita

MESTIS / Kolumni
Kouvolassa myllersi muutoksen tuulet. Viime keväänä pudotuspelejä pelanneesta joukkueesta jäljellä tänä syksynä oli enää kymmenen pelaajaa. Näin joulutauolla uusien pelaajien kyvyistä on jo saatu osviittaa ja on aika vetää yhteen onnistujat ja epäonnistujat.

Pääosin KooKoon hankinnat ovat olleet onnistuneita mutta mahtuupa joukkoon myös muutama hutikutikin, mikä tosin on luonnollista Kouvolassa nähdyn suuren siirtorumban jälkeen.

Ovet kävivät Kouvolassa kesän aikana todella tiuhaan molempiin suuntiin. Yli puolet joukkueesta laitettiin vaihtoon ja muutoksia nähtiin niin maalivahti-, puolustaja-, hyökkääjä- kuin valmentajasektorillakin. Nimekkäitä pelimiehiä riitti sekä lähtijä- että tulijapuolelle.

Suurimmat muutokset kohdistuivat puolustukseen. Viime kevään joukkueesta jäljellä ovat enää Pasi Järvinen, Toni Niemi ja Jaakko Lehtonen. Uusia puolustajia kesän aikana Kouvolaan tuli viisi kappaletta ja Miro Rahkola vielä hieman myöhemmin, kauden jo alettua. Myös maalivahtiosasto kokonaan uusiksi.

Hyökkäyksessä muutokset eivät olleet aivan yhtä suuria, vaikka seitsemän uutta miestä sinnekin hankittiin. Viime kauden seitsemästä profiilihyökkääjästä KooKoo sai pidettyä kiinni myös tälle kaudelle.

Paljon onnistujia…

Viime kaudella KooKoon maalinsuulla nähtiin melkoinen ruletti. Kausi alkoi Antti Härmän ja Mika Korhosen maalivahtitandemilla mutta keväällä maalilla seisoivat uudet miehet, liigalaina Jani Nieminen ykkösenä ja Eero Väre varalla. Kauden aikana myös Juha Metsola ja Juha Järvenpää ehtivät käydä KooKoo-paidassa kiekkoja torjumassa.

Kuusi maalivahtia yhden kauden aikana on paljon eikä samaa virhettä haluttu toistaa Kouvolassa tällä kaudella. Niinpä maalille hankittiin edelliskaudella Jokipojissa Mestiksen mestaruuden ja pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon voittanut Mikko Rämö, joka on osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi.

Rämö joutui jättämään flunssan vuoksi viisi ottelua väliin, mutta kaikissa muissa hän on torjunut vakuuttavalla tasolla. Miehen voittoprosentti on Mestiksen kolmanneksi paras, hieman yli 70%.


Mikko Rämö on onnistunut KooKoo-maalilla erinomaisesti.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Rämön lisäksi yhtä kiistattomia onnistujia ovat olleet puolustajat Tuomas Gärdström, Jesse Lustberg ja Ari Gröndahl. Paluumuuttajakaksikkoon Gärdström-Lustberg ei ennen kautta kovinkaan suuria odotuksia kohdistettu mutta 24-vuotiaat KooKoo-kasvatit ovat näyttäneet epäilijöille ne kuuluisat närhen värkit.

Gärdström on pelannut koko kauden isoilla minuuteilla kärkipareissa ja vakiinnuttanut itselleen paikan Pasi Järvisen viereltä ykkösparista. Lustberg on nostanut tasoaan alkukauden vaikeuksien jälkeen huimasti ja nyt, pelattuaan 16 ottelua hän on koko sarjan +/- tilastossa 13. sijalla.

Bluesin sopimuspelaaja Gröndahl saapui täksi kaudeksi jälleen Kouvolaan. Myös kahdella edellisellä kaudella KooKoo-paidassa esiintynyt Gröndahl on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Puolustuspäässä pelaaminen on varmaa ja kiekollinen peli on mennyt selvästi eteenpäin.

Hyökkääjistä Jani Keinänen ja Mikael Paunio voidaan laskea hyvällä omatunnolla onnistujiksi ja samaan kategoriaan pienin varauksin lukeutuu myös Mestiksen puhutuin hankinta, Blair Yaworski.

Keskushyökkääjät Keinänen ja Paunio ovat kärsineet loukkaantumisista, mutta kentälle päästyään ovat he esiintyneet edukseen. Keinänen pelaa vahvasti molempiin suuntiin ja ylivoimallakin on tulosta syntynyt. Paunion kauden alku meni reisille kesäisestä polvioperaatiosta kuntoutuessa mutta 19 ottelun jälkeen 0+10 ja +10 ovat hyviä lukemia – jopa hieman yli odotusten, kyseessä nimittäin on vasta Paunion ensimmäinen kausi miesten sarjoissa.

Kanadalainen Yaworski saapui Mestikseen melkoisten hehkutusten saattelemana. Kun vastuuta ei lupaavan alun jälkeen enää juuri herunut, ehdittiin mies lyttäämään monesta suunnasta. Yaworskin kausi on ollut kuin KooKoon kausi pienoiskoossa: vaikean alun jälkeen marraskuun maaottelutauko teki ihmeitä – sen jälkeen Yaworski on tehnyt 13 ottelussa tehot 6+8, mikä on varsin hyvin kun ennen taukoa Yaworski oli 14 pelaamassaan ottelussa onnistunut tekemään vain tehot 1+1.

Myös joulutauolla lainapestillä Ässistä Kouvolassa pelaava, keskushyökkääjänä viihtyvä Kristian Ruisma on onnistunut kelvollisesti. Hurmasi kotiyleisön heti ensimmäisessä ottelussaan ratkaisemalla sen 2+1 tehoillaan. Tekee hyvällä asenteella työtä nelosketjun keskellä ja on siinä sivussa onnistunut tekemään myös 13 tehopistettä. Miehen lainasopimus venytettiin joulutauolla kestämään tammikuun loppuun mutta suotavaa kaikille osapuolille olisi varmasti, jos Ruisma jatkaisi Kouvolassa myös pudotuspelien ajan.

…muutamia epäonnistujia…

Mutta kyllä kesällä KooKoon toimistolla virheitäkin tehtiin. HPK:n A-junioreista hankitut puolustajat Nikke Hirvihuhta ja Antti Oksa osoittautuivat Mestis-tasolle vielä köykäisiksi pelimiehiksi, eikä Matias Perkkiökään löytänyt Kouvolassa Vantaalta tuttua virettään.

Hirvihuhta on pelannut KooKoossa 15 peliä, mutta kiekolliseksi puolustajaksi luonnehdittu 21-vuotias pelimies onnistui tekemään niissä vain neljä syöttöpistettä. Hirvihuhta putosi pikkuhiljaa pieneen rooliin ja lopulta kokonaan ulos kokoonpanosta. Kun KooKoo samoihin aikoihin aloitti voittoputkensa, on Hirvihuhta ajautunut vaikeaan tilanteeseen. Ennen joulutaukoa mies kävi Kotkan Titaaneissa lainapestillä, kun vastuuta Kouvolassa ei ole lähiaikoina tiedossa. Nähtäväksi jää, näkeekö Hirvihuhta kevättä Kymenlaaksossa, tai ainakaan Kouvolassa.

Hirvihuhdan pitkäaikainen puolustajapari Antti Oksakaan ei KooKoossa onnistunut. Mies ehti pelata Mestiksessä 13 kamppailua ja saada niissä kasaan kolme syöttöpistettä ennen putoamistaan valmennusjohdon epäsuosioon. Oksa lainattiin Hirvihuhdan tavoin joulukuun alussa Titaaneihin. Kotkassa Oksa ehti kuitenkin pelata vain yhden pelin, ennen kuin SaPKo ilmoitti hankkineensa Oksan loppukaudeksi riveihinsä.

Kiekko-Vantaasta täksi kaudeksi Kouvolaan siirtynyt Matias Perkkiö oli ennen kauden alkua hyvässä nousussa. Kaksi ensimmäistä kautta aikuisten sarjoissa Vantaalla olivat sujuneet hyvin ja viimeisellä mies teki jo 26 tehopistettä. Lopullista läpimurtoa Mestis-eliittiin KooKoohon tekemään tullut Perkkiö ei Kymijoen rannalla kuitenkaan onnistunut. Vain 9 pistettä 27 ottelussa olivat pettymys sekä seuralle että pelaajalle itselleen ja sopimus purettiin yhteisymmärryksessä juuri ennen joulutaukoa. Perkkiö siirtyi hakemaan uutta nostetta uralleen K-Laserista.

Maalivahti Matti Hakosen hankinnan mieltäminen epäonnistumiseksi on osittain epäreilua, sillä nuori kassari ei ole saanut yhtäkään kunnollista näytönpaikkaa mutta juuri se tekee tästä, KooKoon maalivahtikonsultti Jukka Ropposen suojatin hankinnasta kesän oudoimman.

Hakonen oli jo pelaamissaan harjoitusotteluissa epävarma mutta seurajohto päätti silti jättää hyvin esiintyneen Mika Norjan sopimuksetta ja tehdä Hakoselle yksivuotisen pahvin. Varsinkin jälkikäteen valintaa on helppo pitää hyvin erikoisena, sillä Norja on pelannut Vantaalla erinomaisen alkukauden. Hakosen hankinta olisi ollut viisaampi useampivuotisena, mutta yksivuotisena ”kehitysprojekti” vaikuttaa käsittämättömältä.


Matias Perkkiö ei onnistunut Kouvolassa toivotulla tavalla.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

…ja rajatapauksia

Mukaan mahtuu myös rajatapauksia, joista lopullisen arvion antaminen on syystä tai toisesta vielä liian aikaista. Osalla on takana loukkaantumisia ja osa on jo taitojaan väläytellyt, mutta kysymysmerkkejä on vielä ilmassa.

Profiilipelaajaksi SaiPasta sainattu hyökkääjä Miikka Jouhkimainen aloitti kautensa heikosti, mutta miehen puolustukseksi on muistettava, että hänen lähes koko viime kautensa meni lonkkavamman vuoksi piloille, eikä pelikunto ymmärrettävästi vielä ollut hyvä. Myös Jouhkimaisen tämä kausi meni täysin reisille loukkaantumisen vuoksi – mies loukkasi polvensa pahasti jäätyään Nico Maneliuksen täysin sääntöjenmukaisen taklauksen uhriksi. Jouhkimaisen polvi sattui olemaan väärässä asennossa väärään aikaan.

Vaikka vikkeläjalkainen hyökkääjä näillä näkymin ehtii kuntoutua pelikuntoon ennen pudotuspelejä, on kausi jo käytännössä pelattu. Pelikunnon löytäminen vaatii aikansa kun kahden kauden aikana pelejä on kertynyt vain 29 kappaletta. Potentiaalia Jouhkimaisella olisi onnistua vaikka SM-Liigassa, mies vain tarvitsisi ehjän kauden.

Myös Niklas Sirénin kausi on ollut vaikea loukkaantumisen vuoksi. Miehen lonkankoukistaja repesi lokakuun puolivälissä eikä häntä ole kaukalossa sittemmin nähty. Joulun jälkeen kaukaloihin palaava 21-vuotias hyökkääjä joutui jättämään väliin 19 ottelua. Alkukauden pisteet jättivät paljon toivomisen varaa vaikka Sirénin peli-ilme illasta toiseen hyvällä mallilla olikin. Saa varmasti tilaisuutensa päästyään takaisin kaukaloon. Nähtäväksi jää, onnistuuko käyttämään tilaisuutensa.

Kolmet MM-kisat käynyt veteraanihyökkääjä Marko Tuomainen on ehtinyt pelata KooKoo-paidassa vasta viidessä ottelussa. Jo nyt on nähty, etteivät maalivainu tai hyvä laukaus ole vuosien aikana hävinneet – viidessä pelissä on syntynyt jo kelvollisesti kolme maalia. Erityisesti liikkeessä on vielä reilusti petrattavaa mutta sekin osa-alue parantunee pelien karttuessa. Juuri tällä hetkellä Tuomaisen hankinta vaikuttaa hyvältä, mutta takana tosiaan on vasta 73 pelattua minuuttia.

Miro Rahkola on vaikeassa tilanteessa. Ässistä Ruisman tavoin lainalla tammikuun loppuun asti Kouvolassa olevan puolustajan pitäisi kyetä kasvamaan kakkosparin mieheksi. Kolmosparissa Lustberg ja Gröndahl ovat pelanneet niin hyvin, että heidän syrjäyttäminen pelaavasta kokoonpanosta vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä.

Rahkola kävi Kouvolassa jo alkukaudella lyhyellä visiitillä muttei tuolloin onnistunut mitenkään häikäisevästi. Nyt joulukuun alusta jatkunut toinen visiitti on sujunut paremmin – seitsemässä pelatussa ottelussa +/- näyttää Rahkolan kohdalla lukemaa +5. Liigakarsintoihin pyrkivän joukkueen kakkospari on Rahkolalle iso haaste, mutta mikäli hän pystyy jatkamaan viime otteluissa pelaamallaan tasolla, ei haaste välttämättä ole liian suuri. Tammikuussa Rahkola pelaa pelipaikastaan KooKoossa, se on varmaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle