Mielipide

Täyskymppi

LIIGA, NHL, MESTIS, MAAJOUKKUE / Kolumni
Jatkoaika täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Miten syntymäpäiviä vietetään?

Instituutio. Lätkän ykköspaikka. Urheilujournalistien ammattikorkeakoulu. Maailman turhin saatanan paikka. Kansalaisjournalismin multihuipentuma.

Esimerkiksi noilla sanoilla Jatkoaika.comia on kuvailtu vuosien varrella. Lukijakunta on ollut laajaa alusta saakka. Peruskatsojat, fanit, valmentajat, pelaajat, mediatyöläiset ja sellaisiksi haluavat ovat jo kymmenen vuoden ajan saaneet verkkokalvoilleen tuoretta tarinaa jääkiekon parista.

Tällä hetkellä lukijakuntamme on värikästä. Puolenkymmentä miljoonaa uniikkia kävijää vuosittain ei voi olla väärässä. He haluavat lukea Suomen suosituimmasta urheilulajista verkossa. Pelkästään tämän kauden alussa kasvua on jälleen ollut yli 20 000 uniikkia viikkokävijää edelliskauteen verrattuna.


Jatkoaika täyttää jo kymmenen vuotta.
Joona-Pekka Hirvonen - http://jphirvonen.net/

Vaikka yksi tehtävämme nykypäivänä on tarjota halukkaille mahdollisuus tulla alalle, on tähtäimemme edelleen tarjota lukijoillemme taattua lukemista ja kuvakoostetta päivittäin. Valtamedioiden saapuminen verkkomaailmaan on aiheuttanut myös Jatkoajalle suunnanmuutoksia. Netistä saatava hyöty on kiritty jo umpeen.

Sen sijaan voimme hyötyä ei-kaupallisuudestamme.

Me voimme kirjoittaa homoista jääkiekon parissa. Lajin ystävät haluavat lukea Puolangan ulkoilmaottelun kauneudesta. Meidän täytyy kertoa miksi pelaajien olisi hyvä opiskella. Saamme laittaa tauluja myyntiin hyväntekeväisyyden nimissä.

Haluamme tarjota lukijoillemme hyvät syntymäpäiväjuhlat. Koska varat eivät ehkä riitä kaikkien kestitsemiseen, päätämme tehdä palkitsemisen verkkolehden sisällön kautta.

Olemme olleet mukana kasvattamassa vuosien varrella monia tekijöitä aivan suomalaisen urheilujournalismin huipulle. Vihelsimme pilliin ja vanhat tekijät suostuivat palaamaan lähtöruutuun vielä hetkeksi. Heidän tekemänsä kolumnisarja avaa alan maailmaa myös ulkopuolisille. Mukana on myös ei-tekijöitä, jotka tietävät esimerkiksi NHL-medioista vuosien kokemuksella paljon.

Tarkoituksena on myös tarjota lukijoille kasvoja ja historiikkia. Kymmenen vuoden historia ei synny vain fanipoikien hyvästä asenteesta. Se syntyy oikeista ihmisistä, hyvistä päätöksistä, linjauksista, hammastenkiristelystä ja satojen vapaaehtoisten yhteistyöstä.

Suomen ensimmäinen sanomalehti Åbo Tidningar perustettiin 1700-luvulla. Sen sisällön loivat sitä myös lukeneet miehet. Vaikka painos jäi pariinsataan, jää oli murrettu.

2010-luvun alussa ympyrä on sulkeutumassa. Tällä hetkellä käyttäjät luovat verkossa itselleen sisältöä eri palveluilla. Jatkoaika.com ei ole poikkeustapaus. Se on osallistunut, luonut ja haastanut vuodesta 2001 ollen tämän muutoksen eturintamassa.

Tätä kolumnia kirjoitetaan helsinkiläisessä hotellihuoneessa. Hetken kuluttua alkavassa Suomen urheilugaalassa annetaan Vuoden urheilujournalismi-palkinto. Jatkoaika on ehdokkaana, ja toimituksen johdon tehtävä on edustaa tilaisuudessa.

Se yhdistettynä alkaviin syntymäpäiväjuhliin antaa aihetta pohdinnalle. Petteri Sihvosen sanoin; tehdään tätä sitten kuten urheilua. Katsotaan kuka on paras.

Jatkoaika on ainakin voittaja.




Kirjoittaja on Jatkoajan 23-vuotias päätoimittaja, joka opiskelee teknisen viestinnän KTM:ksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle