Mielipide

Raumalaisen ryöstön anatomia

LIIGA / Kolumni
Lukko haki välierien ensimmäisen vierasvoiton ja sysäsi kirvesrinnat kuilun partaalle. Tappara on nimittäin viimeksi voittanut Raumalla 7.4.2014.

Edellisen Rauman-voittonsa aikoihin Tappara johti välieräsarjaa, nyt tamperelaiset ovat välieräsarjassa häviöllä. Lisäksi takaraivossa kummittelevat kaksi peräkkäistä tappiota sekä vieraskaukalo, josta ei tällä kaudella ole voittoa herunut.

Tapparan ja Lukon välieräsarjassa kotietu siirtyi raumalaisille. Lukko haki kolmannesta ottelusta arvokkaan vierasvoiton ja otti johtopaikan otteluvoitoissa. Miksi ja miten Lukko onnistui ryöstössään?

Ensimmäinen tekijä oli ylivoimapeli. Lukko pelasi yhden ylivoiman, jonka aikana syntyi ottelun avausmaali. Joonas Komulainen pelasi oivaltavasti itselleen tilaa ja laukoi. Ville Nieminen teki maskin, ja kiekko oli maalissa.

Tällaisella puolustuspelaamisella Tappara tilaa itselleen vain ja ainoastaan tappioita sekä pääsyn pronssiotteluun

Tappara pelasi kaksi ylivoimaa lähes identtisellä kaavalla. Ykkösylivoima piti ensimmäisen minuutin kiekkoa alueella ja liikutteli kiekkoa pelaajalta toiselle. Vaarallisia maalipaikkoja eivät kirvesrinnat ylivoimalla saaneet juuri luotua.

Josh Green pääsi kerran laukomaan maalin edestä, mutta Ryan Zapolski torjui. Toisella ylivoimaviisikolla oli vaikeuksia saada kiekko jopa hyökkäysalueelle.

En lähde spekuloimaan Jan-Mikael Järvisen tilanteella, mutta tällaisenaan Tapparan ylivoima ei yksinkertaisesti tuota tulosta. Esimerkiksi Kristian Kuuselalla oli monta kertaa kiekko hallussaan hyvällä laukaisusektorilla ja maalin edessä maskia.

Laukauksen sijaan Kuuselan lavasta lähti useimmiten syöttö, joka katkaistiin - tai syöttökuvio jatkui, ja laukaus jäi uupumaan.

Runkosarjassa yhteensä 14 ylivoimamaalia tehneet Olli Palola ja Teemu Aalto eivät pääse laukomaan tarpeeksi. Aalto on siirretty kakkosylivoimaan, jonka peliaika jää vähiin. Järvisen poissaollessa kukaan ei saa ruokittua Palolaa poikittaissyötöillä.

Toinen syy Lukon voittoon oli tapa, jolla ottelun maalit tehtiin. Lukko iski kaksi suoraviivaista maalia - ensimmäisen suoralla laukauksella ja toisen maalin edestä paluukiekosta.

Tapparan maali oli kieltämättä kaunis ja oivaltava, mutta tyylipisteitä siitä ei yhden maalimerkinnän lisäksi jaettu. Tappara alkoi vasta kolmannessa erässä laukoa aktiivisemmin ja ajaa hanakammin maalille.

Kolmantena asiana nostan esille henkilökohtaiset virheet. Aleksi Elorinteen huono syöttö johti Jesper Piitulaisen maalipaikkaan. Markus Kankaanperä joutui rikkomaan, ja Lukko iski ylivoimalla maalin. Vahvasti kevään pelannut Elorinne oli kolmannessa välierässä muutenkin vaikeuksissa.

Raumalaisten toisessa maalissa sekosi koko Tappara-viisikko. Kotijoukkueen hyökkäys päättyi ohilaukaukseen ja rännikiekkoon, josta Lukko lähti vastahyökkäykseen. Avausmaalin iskenyt Komulainen esitteli taas peliälyään ja jarrutti heti hyökkäysalueelle päästyään. Tapparan pelaajat seurasivat esimerkkiä ja pysähtyivät.

Komulaisella oli aivan liikaa tilaa ja aikaa siniviivalla ja taitava sentteri otti toisesta aallosta mukaan puolustaja Mikko Kousan. Tältä tarkka sivallus maalille, jossa Olavi Vauhkonen ensin ohjasi kiekon Juha Metsolan patjaan. Paluukiekon Vauhkonen siirsi jo maaliin.

Tappara-viisikko ei estänyt siniviivalla Komulaisen ja Kousan rakentelua eikä maalin edessä Vauhkosen viimeistelyä. Tällaisella puolustuspelaamisella Tappara tilaa itselleen vain ja ainoastaan tappioita sekä pääsyn pronssiotteluun.

Tapparan ainoassa maalissa puolestaan Lukon viisikko oli hukassa. Järvinen sai kaikessa rauhassa hakea syötön Henrik Tömmernesille, joka pääsi aivan vapaasti ohjaamaan kiekon takatolpalta tyhjään maaliin. Tappara ei kuitenkaan useista painostusjaksoista huolimatta saanut Lukon viisikkoa riittävästi hajotettua.

Tapparan pitää onnistua ylivoimalla. Pelin pitää olla suoraviivaisempaa, ja vastustaja pitää pakottaa tekemään virheitä

Seuraavassa ottelussa Tapparan tavoitteena on Lukon tavoin napata vierasvoitto. Kirvesrinnat eivät tällä kaudella ole Raumalla voittaneet yhtään peliä. Tapparan edellinen voitto Raumalla on kevään 2014 välierissä. Merkittävä ero nykytilanteeseen on se, että tuolloin tamperelaiset johtivat välieräsarjaa.

Kuinka Tappara onnistuu ryöstämään vierasvoiton ja tasoittamaan ottelusarjan?

Resepti on periaatteessa yksinkertainen. Tapparan pitää onnistua ylivoimalla. Pelin pitää olla suoraviivaisempaa, ja vastustaja pitää pakottaa tekemään virheitä.

Tämä konsepti toimi Tampereella. En näe mitään syytä, miksi se ei toimisi Raumalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös