Mielipide

Pelaajakartta: TPS

LIIGA / Kolumni
Turun Palloseura uudisti joukkuettaan kaudelle 2011–12. Pekka Virta halusi joukkueeseensa kiekkokontrolliin ja kurinalaiseen pelitapaan sopivia pelaajia ja toi mukanaan tuttuja kiekkoilijoita. Harjoituspeleissä turkulaisten ketjut ovat eläneet, mutta joukkueen sisäiset voimasuhteet ovat alkaneet paljastua.

TPS:n pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei olla aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.

TPS uusi koko maalivahtiosastonsa Atte Engrenin ja Joni Ortion lähdettyä Pohjois-Amerikkaan. Kolmosvahti Tommi Virtanen sai pelituntumaa vain muutaman minuutin verran ja pelaa alkavalla kaudella täyspäiväisesti TuTon maalilla.

Turkulaiset löysivät veräjälleen tsekkitorjuja Marek Schwarzin, kakkosvahtina JYPissä, HIFK:ssa ja KalPassa toimineen Aleksis Ahlqvistin, sekä nuoren Kristian Järvisen. Vasta 19-vuotias Järvinen on lähtökohtaisesti Palloseuran selkeä kolmosmaalivahti, jonka pääsääntöinen pelipaikka on TPS:n A-nuorissa.

Harjoitusotteluiden perusteella TPS:n ykkösmaalivahti on Schwarz. St. Louis Bluesin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2004 esitti hyviä otteita European Trophyssa. Schwarz pelasi neljä ottelua, keräsi 99 torjuntaa ja päästi vain kuusi maalia torjuntaprosentilla 93,94.

Ahlqvistin kohtaloksi koituu siten kakkostorjujan viitta, joskin perinteiseen tapaan Turussa maalivahtien torjuntavastuu pyritään jakamaan tasaisesti. Myös Ahlqvist torjui ensimmäisissä European Trophy –otteluissa hyvin, mutta Schwarzin tilastot puhuvat puolestaan. Ahlqvist ei ole pelannut selkeänä ykkösmaalivahtina missään vaiheessa ammattilaisuraansa, joten nälkä nousta Urpo Ylösen koulussa kärkitason maalivahdiksi on suuri.

Pakistossa leveyttä

TPS-pakisto koki kesän aikana melkoisen myllerryksen ja kauden 2010–2011 14:stä puolustajasta vain viisi jatkaa TPS-nutussa kaudella 2011–2012. Uusia miehiä sen sijaan hankittiin viisi, joista Matti-Pekka Pelkonen ja Mikko Viitanen kuitenkin jättivät joukkueen try-out-jaksojen päätyttyä.

Virta löysi puolustukseen kiekollista osaamista, kun jo aiemmin kiikarissa ollut Joni Tuominen kirjoitti nimensä sopimuspaperiin. Tuomisen lisäksi TPS palkkasi vuonna 2010 maailmanmestaruuden Tsekin kanssa voittaneen Tomas Mojzisin ja peruspakki Timo Seppäsen.


Timo Seppänen on Pekka Virran tuttu jo KalPasta.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Yli 200 SM-liigaottelua HIFK:n, HPK:n ja KalPan nutuissa kiekkoillut Seppänen on TPS:n alkavan kauden ykköspuolustaja. European Trophyssa Seppänen on ollut joukkueen parhaimmistoa ja kykenee varman peruspelin ohella liikuttamaan myös kiekkoa.

Virran pelitavasta johtuen Seppäsen edelle menee kuitenkin ainakin yksi kiekollinen puolustaja. Palloseuran kokoonpanon kaksi kiekollisesti taitavinta puolustajaa ovat Mojzis ja Tuominen, ja heistä Tuominen on TPS:n ykköspakki. Tuomisella on alla pettymyksellinen kausi SaiPassa, mutta potentiaalia 30 tehopisteen ylittämiseen löytyy.

Maailmanmestari Mojzis jää siten kolmannelle paikalle sekä Tuomisen että Seppäsen taakse. Mojzis on tuskaillut pelituntumansa kanssa harjoitusotteluissa, mutta on silti onnistunut roolissaan.

Kolmen ensimmäisen pakin jälkeen turkulaispakiston asettaminen arvojärjestykseen on haasteellista. 21-vuotias, mutta jo 122 SM-liigaottelua pelannut Veli-Matti Vittasmäki on seuran oma kasvatti, jolle voidaan jo alkaa pedata alustavaa paikkaa TPS:n kauden 2012–2013 puolustuksen ykkösparissa.

Vittasmäki on parantanut peliään kausi kerrallaan ja vielä alkukesästä näytti, että edessä on uran suurin rooli SM-liigatasolla, mutta uudet hankinnat ovat vaikeuttaneet Vittasmäen asemaa.

TPS:n puolustuksen uudistusaallosta kärsii myös amerikkalainen Garrett Raboin, jonka ensimmäinen ammattilaiskausi meni pilalle jo harjoituspeleissä, kun vakava nilkkavamma piti miehen sivussa marraskuuhun asti. Vasta runkosarjan lopussa vauhtiin päässyt Raboin on profiililtaan hyökkäävä puolustaja ja kun vastaavaan rooliin on tarjolla myös Mojzis ja Tuominen, tulee kilpailusta kovaa.

Koko TPS-kokoonpanon arvaamattomimman pelaajan palkinto menee kokeneelle Miika Huczkowskille. Debyyttikausi Turussa päättyi jo kahden ottelun jälkeen ja sama polvivamma pitää Huczkowskin sivussa ainakin liigakauden alkuun asti. Kunnossa ollessaan Huczkowski olisi todennäköisesti SM-liigan parhaita oman pään puolustajia, mutta loukkaantumisen jälkiä on vaikea ennustaa ja Huczkowskin on ensin voitettava paikkansa TPS:n puolustusosastolla.

TPS:n pakiston haastajien paikoilta löytyy nuoria lupauksia. 22-vuotias Markus Palmroth pelasi viime kaudella 26 ottelua ja tarjoaa fyysistä otetta, kun taas huimalla potentiaalilla siunattu Rasmus Ristolainen pääsi turkulaisjoukkueen kokoonpanoon yhdessä ottelussa jo 16-vuotiaana. Virta tulee varmasti tarjoamaan näyttöpaikkoja TPS:n A-nuorille ja ensi kesän kärkikierrosten NHL-varausta lähestyyvä Ristolainen on listan kärjessä.

Tasapaksu hyökkäys tarvitsee tähtiä

TPS menetti kauden 2010–2011 kuudesta tehokkaimmasta pelaajastaan neljä, ja heistä kolme oli hyökkääjiä. Antti Erkinjuntti ja Sami Venäläinen suuntasivat Tampereelle, Mario Valery-Trabucco puolestaan hakee uralleen uutta vauhtia Saksasta.

Kokonaisuudessaan surkeasta viime kaudesta kertoo paljon se, että vain 27 ottelua ennen loukkaantumistaan pelannut Ville Vahalahti oli joukkueen neljänneksi paras pistemies. Vahalahti on myös alkavan kauden TPS-joukkueen ehdoton tähti, jonka harteilla on paljon vastuuta. Viime kaudella pistetahti olisi täydellä ottelumäärällä johtanut yli 50:een tehopisteeseen ja 13. kautensa Palloseurassa aloittava Vahalahti on TPS:n ykköshyökkääjä.

Vahalahden ja maalivahti Schwarzin ohella joukkueen kolmas kärkipelaaja löytyy sentteriosastolta. Tsekkihyökkääjä Tomas Plihal on ollut harjoituskaudella ilmiliekeissä ja voitti European Trophyn maalipörssin iskettyään kahdeksassa ottelussa seitsemän täysosumaa. Huczkowskin tapaan myös Plihal on kärsinyt polvivammasta, mutta terve Tomas Plihal on TPS:n johtaja. Vahva hyökkääjä pystyy iskemään maaleja, luomaan paikkoja muille, pelaamaan fyysisesti ja tarvittaessa myös puolustamaan joukkuetovereitaan nyrkein.

AHL:n Abbotsford Heatin varakapteenina toiminut Ryan Stone on toinen ehdokas TPS:n ykkössentteriksi, mutta liittyi joukkueeseen vasta elokuun viimeisellä viikolla ja yrittää edelleen sopeutua uuteen ympäristöön. Stone on vahva kulmapelaaja, jonka tehot ovat jääneet tappelutilaston varjoon. Vaikka Stone saattaa SM-liigan alkaessa johtaa TPS:n ykkösketjua, on hän tasollisesti alustavasti Plihalin takana.

Alempien ketjujen sentteripaikoilla riittää kilpailua. Virran luottopelaaja Tapio Laakso voi löytää pelipaikkansa alivoiman lisäksi myös kakkosketjusta asti, joten Janne Hauhtonen ja Pitsiturnauksessa säväyttänyt Santtu Huhtala taistelevat paikasta neljännessä hyökkäysvitjassa. TPS on näin ollen vakaassa tilassa keskushyökkääjien suhteen ja sentterinä pari viime kautta kiekkoillut Marko Virtala pääsee omalle paikalleen oikeaan laitaan. Virtalan lisäksi myös Stone pystyy pelaamaan sekä laidalla että keskellä, joten turkulaiset pystyvät paikkaamaan myös mahdollisia loukkaantumisia.


Tomas Plihal maalasi nimeään lehteen European Trophyssa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Laituripuolella paikat ja roolit ovat avoinna ja vain Vahalahden pelipaikka ykkösketjun laidassa vaikuttaa varmalta. Kahden ylemmän ketjun laidoille ovat tarjolla muiden muassa Michal Birner, Tuomas Suominen, Jarkko Hattunen, Timo Salo ja Marko Anttila. European Trophyssa Vahalahden ohella ykkösketjun laidalla on pelannut Suominen, mutta esimerkiksi Anttila on ollut harjoitusotteluissa TPS:n parhaimmistoa.

Kuusikon lisäksi laidoille tunkevat myös Mikko Laine, Virtala ja Jakub Cerny, joten kilpailutila vallitsee laitahyökkääjienkin puolella, kun myös TPS:n kärkijuniorit kärkkyvät mahdollisuutta kokeilla siipiään SM-liigatasolla.

Harjoitusotteluiden perusteella TPS:n kahden kärkivitjan laitapaikat pitäisi täyttää Vahalahdella, Suomisella, Birnerillä ja Anttilalla. Vahalahti kuuluu ykkös- ja siten Birner kakkosketjuun, kun taas Anttila ja Suominen taistelevat pelipaikasta ykkösketjun oikeassa laidassa. Vasemman laidan roolijako vihjaisi Stonen nousua ykkössentteriksi, sillä Virta on peluuttanut Birneriä jatkuvasti yhdessä Plihalin kanssa.

Salo ja Laakso ovat muodostaneet toimivan tutkaparin jo vuosien ajan, joten Turun liepeiltä lähtöisin oleva duo pysynee yhdessä myös alkavalla kaudella. Tsekki- ja turkulaiskaksikon lisäksi TPS:n kokoonpanosta löytyy vielä kolmaskin sujuvaa yhteispeliä jo pidemmän aikaa esittänyt pari, sillä keväällä 2010 loistaneen "Hokki-ketjun" kaksi kolmasosaa, Hattunen ja Virtala, ovat pelanneet yhdessä myös harjoituskaudella.

Oman lusikkansa ketjusoppaan tuovat loukkaantumiset. TPS:n viime kauden painajainen sai alkupotkunsa nimenomaan European Trophysta ja vaikka tänä vuonna joukkue selvisi pienemmällä uhrimäärällä, päätyi sairastuvalle paljon taitoa. Huczkowski kuntouttaa edelleen polveaan, Suominen puolestaan saattaa aloittaa SM-liigakauden katsomon puolella nilkkavamman vuoksi. Tuorein loukkaantunut on Virtala, jonka polvivamma pitää nopeajalkaisen laiturin sivussa ainakin lokakuuhun asti.

Pitkä sairasloma vähentää TPS:n miesvoimaa muutenkin alivoimaisesta oikeasta laidasta, mutta toisaalta avaa tilaa Virran suosimille junioreille. Esimerkiksi Virtalan epäonni saattaa tarjota näyttöpaikan Huhtalalle, joka esiintyi Pitsiturnauksessa ja European Trophyssa laitahyökkääjänä. Kolikon kääntöpuoli on kauden 2010–2011 kaltainen katastrofi, jossa loukkaantumiset johtavat pakan täydelliseen hajoamiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle