Mielipide

Pelaajakartta: Jokerit

LIIGA / Kolumni
Maltillisesti joukkuettaan uudistaneessa Jokereissa suurin valokeila osoittaa huikean loppukauden pelanneeseen Teuvo Teräväiseen. Ykköskierroksen varaus ei kuitenkaan suinkaan ole jokeripakan tärkein kortti.

Jokerien pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei ole aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä

Helsingin Jokerit lähtee tulevaan liigakauteen hyvin samankaltaisella joukkueella kuin vuosi sitten. Areenalta lähteneistä pelaajista vain Janne Lahti ja Josef Boumedienne voidaan laskea menetyksiksi. Kesken kauden lähtenyttä John Klingbergiä, KalPaan siirtynyttä Antti Kerälää ja loppukauden sopimuksella pelannutta Ross Lupaschukia tuskin kukaan enää Ilmalassa kaipaa.

Myös tulopuolella on ollut rauhallista, sillä kokonaan uusia kasvoja jokeripakassa ovat vain Steve Moses, Joonas Rask ja Matti Lamberg. Kolmikon mielenkiintoisin nimi on ehdottomasti New Hampshiren yliopistosta helsinkiläisseuraan siirtynyt Moses, joka harjoitteli jo viime kesänä joukkueen mukana. Oikealta ampuva yhdysvaltalainen pystyy harjoitusotteluiden perusteella täyttämään suhteellisen hyvin Lahden jättämän aukon jokerihyökkäyksessä.

Ilveksestä Jokereihin menestyksen perässä saapunut Rask on mielenkiintoisessa tilanteessa. Potentiaalilla mitattuna tamperelaisen pitäisi mahtua kuuden ensimmäisen hyökkääjän joukkoon, mutta kovan kilpailun takia hän saattaa pudota alempiin ketjuihin ja ylivoiman ulkopuolelle.

Hahl johtaa hyökkäystä

Tulevalla kaudella hyökkäyksen tärkein valttikortti on marraskuussa 32 vuotta täyttävä Riku Hahl. Pitkän uran tehnyt keskushyökkääjä ei voita SM-liigan tai edes joukkueensa pistepörssiä, mutta hän tuo kokonaisvaltaisella pelaamisellaan ryhdin joukkueensa otteisiin. Aliarvostettu hämeenlinnalainen ei välttämättä loista illasta toiseen, mutta hän antaa omalla tekemisellään täydellisen esimerkin koko joukkueelle.

Viime kaudella flopannut Ilari Filppula tekee myös parempaa tulosta, etenkin jos terveen kesän viettänyt Ben Eaves pysyy hänen rinnallaan ehjänä. Myös viime kaudella varjojen mailla vaeltanut Teemu Pulkkinen on ottanut itseään niskasta kiinni ja palaa takaisin elävien kirjoihin.

Huikean loppukauden pelannut Teuvo Teräväinen sen sijaan ei todennäköisesti ainakaan alkukaudesta lunasta kaikkia häneen kohdistuvia, liian suuriksi paisuneita odotuksia. Mediamylläkkä nuoren lahjakkuuden ympärillä on ollut kovaa, ja hänellä on takanaan rankka kesä, joka on pitänyt sisällään NHL:n varaustilaisuuden, nuorten lupausten leirin ja erilaisia maajoukkueleirejä. Vasta 17-vuotiaan hyökkääjän loma on siis ollut todella lyhyt.

Chicagon numerolla 18 varaama Teräväinen ei pääse enää iskemään puskista, mutta toisaalta aivan Pulkkisen tai Kerälän kaltaista toisen kauden sukellusta on tuskin näköpiirissä. Hieman takkuilevasti lähtevän alkukauden jälkeen Teräväinen noussee joukkueensa johtavaksi pelaajaksi viimeistään pudotuspeleissä.


Riku Hahl on jokeripakan valttikortti.

Alemmissa ketjuissa riittää kilpailua

Kahden ylimmän ketjun jälkeen pelaajia on huomattavasti enemmän kuin pelipaikkoja. Jokerien kokoonpanon syvyys on tälle kaudelle todella hyvä, sillä esimerkiksi Nichlas Hardtin ja Tomi Mäen pitkät loukkaantumiset European Trophyssä eivät hetkauttaneet venettä kummoisesti.

Tulijoita etenkin nelosketjuun on runsaasti. Pitkästä loukkaantumisesta toipunut Semir Ben-Amor tekee kovaa vauhtia paluuta kokoonpanoon. Myös Oulusta Helsinkiin siirtynyt Lamberg on vakuuttanut valmennusjohdon harjoitusotteluissa, ja hän on lähellä pelipaikkaa ylhäällä.

Viime kaudella hieman yllättäen yhtä lukuun ottamatta kaikki ottelut tahkonnut Juhani Tyrväinen on puolestaan hyvästä kaudestaan huolimatta tulilinjalla. Lahtelaispelaajan komennus Kiekko-Vantaan riveihin harjoitusottelua varten kaksi viikkoa ennen kauden alkua kertoo omaa kieltään hänen tulevaisuuden pelipaikastaan.

Syvyyttä todellakin riittää, sillä edustusjoukkueen listoilla pelipaikkaa kyttäävät vielä ainakin Teemu Henritius, Alexander Ruuttu, Markus Hännikäinen, Saku Salminen ja Jere Karjalainen. Farmijoukkue Kiekko-Vantaan riveistä löytyy myös potentiaalisia paikkaajia loukkaantumisille, kun jokerikasvatit Jiri Veistola ja Jani-Petteri Helenius rouhivat lohipaidassa.

Puolustuksessa tutut nimet

Puolustuspelin herra on edelleen joukkueen kapteeni Ossi Väänänen, joka kantaa suurimman vastuun joukkueen puolustuspelissä. Viime kaudella enemmän päätyseinään kuin maalia kohti ampunut Markus Nordlund pyrkii saamaan sihtinsä kohdalleen jo alkukaudesta, kun taas Teemu Eronen sekä Jeremy Dehner jatkavat perusvarmaa pelaamistaan.

Neljän ensimmäisen puolustajan jälkeen taistelu pelipaikoista on kovaa. Antti-Jussi Niemi on jälleen vuoden vanhempi ja hitaampi, mutta tuo toisaalta kokemuksellaan paljon hyvää pukukoppiin. Loukkaantumisista kärsinyt jokeri-ikoni pysynee kuitenkin terveenä ollessaan edelleen aloittavassa kuusikossa.

Pelipaikkaa Niemen välittömässä läheisyydessä vaanii kuitenkin iso nippu nälkäisiä nuoria. Asepalvelustaan suorittava Nico Manelius joutuu taistelemaan tosissaan nuorten Petteri Lindbohmin, Esa Lindellin ja Otso Rantakarin kanssa kuudennesta ruudusta.

Kolmikosta Lindbohm tuo peräpäähän puolustustaitoa ja kokoa, kun taas Lindell ja Rantakari ovat enemmän hyökkäysorientoituneita pelaajia. Lähimpänä pelipaikkaa kolmen koplasta on Bluesista Jokereihin viime kaudella siirtynyt Lindbohm, joka on harjoitusotteluissa esiintynyt edukseen.

Maalilla tilanne jatkuu viime vuoden kaltaisena, sillä terveenä pysyessään Eero Kilpeläinen kantaa päävastuun torjumisesta. Vuoden kokeneempi Frans Tuohimaa kirittää juvalaisvahtia parhaansa mukaan, ja vastikään kaksivuotisen jatkosopimuksen helsinkiläisseuran kanssa tehnyt Joonas Korpisalo toimii kolmosvahtina.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös