Mielipide

Nuoren pelaajan asialla?

MESTIS / Kolumni
Suomen Jääkiekkoliitto kehitti kuluvalle kaudelle seurajoukkueiden aloitteesta nuorten pelaajien liikkuvuutta helpottavan siirtosäännön, joka sallii ennalta nimettyjen pelaajien siirrot aina helmikuun loppuun saakka. Lopullinen erityissiirtosääntö hakee surkuhupaisuudessaan vertaistaan.

Kauden kynnyksellä lanseeratun siirtosäännön keskeinen sisältö on se, että SM-liigajoukkueet voivat nimetä joukkueestaan viisi 1989 tai myöhemmin syntynyttä pelaajaa, joilla on mahdollisuus hakea pelituntumaa Mestiksestä helmikuun loppupuolelle saakka. Kuitenkin nimetty pelaaja siirtyy takaisin omaan seuraansa viimeistään 27.2., kun Mestiksen runkosarja taputellaan päätökseen.

Nyt hiottu sääntömuutos meni alkujaan monilta ohi, sillä Jääkiekkoliitto ei pitänyt varsinaista meteliä melko suurpiirteisesti laaditun pykälän olemassaolosta. Siirtorajan hiljalleen lähestyessä, sääntöön tehtiin tarkennus, joka asettaa koko pykälän käyttöönoton kyseenalaiseksi: pelaaja palaa aina lähtöseuraansa helmikuun lopussa. Hä?

Helmikuussa pelataan Mestiksessä ja nuorten SM-sarjassa kauden tärkeimpiä otteluita, joissa mitellään runkosarjan loppujärjestys ja asetelmat kauden ratkaisevimpiin otteluihin. Osalla kausi jatkuu mitalijahdissa ja osalla se päättyy runkosarjaan. Nuoren pelaajan kehittymisen kannalta kovat pelit, joissa on panosta, kehittävät takuulla eniten. Jos siirtopykälä olisi viety läpi sen alkuperäisessä hengessä, olisi liigajoukkue voinut arvioida tammikuun loppua myöhemmin, mikä pelipaikka on paras pelaajan kehittymisen kannalta.

''

Nyt on pakko asetella kysymys: ketä julkaistu siirtosääntö palvelee ja kuinka paljon sen laatimiseen on käytetty aikaa?

Jos asiaa katselee minkäänlaista urheilullista menestystä hakevan Mestis-seuran kannalta, niin kukaan täysipäinen seurajohtaja tai valmentaja ei ota SM-liigasta tulevaa nuorta pelaajaa joukkueeseensa vain hakemaan pelituntumaa oman joukkueen kannalta kauden tärkeimmillä hetkillä. Ainoa tilanne, jolloin hätäavun kutsuminen liigajoukkueen nuoriso-osastosta voisi tulla kyseeseen, olisi mahdollisen pahan loukkaantumissuman aikaan. Siinäkään tapauksessa muutaman ottelun lainapelaajan varaan tuskin laskettaisiin paljoa, kun on olemassa varma tieto siitä, että pudotuspeleissä kyseistä lupausta ei nähdä.

Siirtopykälä on suorastaan idioottimainen. Nyt on pakko asetella kysymys: ketä julkaistu siirtosääntö palvelee ja kuinka paljon sen laatimiseen on käytetty aikaa?

Neljästätoista liigajoukkueesta kahta lukuun ottamatta kaikki nimesivät nuo viisi mahdollista Mestikseen siirtyvää pelaajaa, kaksi joukkueista ei nimennyt täyttä määrää. Yhteensä nimettyjä pelaajia on listalla 64, joista osalla on vyöllään useampia Mestis-kamppailuja kuluvalta kaudelta.

Mestis on pyrkinyt ainakin näennäisesti nostamaan profiiliaan SM-liigan varjosta. Kukapa ei muistaisi edellisen kevään karsintakiimaa, kun Vaasan Sport häiriköi SM-liigan jumbojoukkuetta tasavertaisin tuloksin ja koko kansa katsoi jähmettyneenä ns. Juhani-passiota. Karsintojen tunnelataus välittyi niihinkin koteihin, joissa ei asu allekirjoittaneen kaltaisia Mestis-niiloja.

Aikaansaatu hype on laantunut, ja maksukanavan jämäpaikalla esitettävät viikon kamppailut ovat aikalailla unohduksissa. Nyt nähdyn kaltaisilla päätöksillä sarjan viimeisetkin uskottavuuden rippeet karisevat, vaikka Mestiksessä pelataan tasokkainta kiekkoa kausiin.

Veikkaan lopuksi, että noista liigajoukkueiden 64 nimeämästä pelaajasta esiintyy helmikuun aikana Mestiksessä korkeintaan kourallinen, jos sitäkään.

» Lähetä palautetta toimitukselle