Mielipide

Näkökulma: Westerlundin materiaali ei tue pelitapaa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen joukkue koostuu Minskissä pääsääntöisesti duunariluokan pelaajista. Se ei sovellu Westerlundin uusimaan pelitapaan lainkaan.

Leijonien päävalmentaja Erkka Westerlund muutti Suomen pelitapaa jukkajalosmaisesta äärikontrollipelaamisesta huomattavasti lähemmäs muiden maiden suoraviivaisempaa pelitapaa.

Tällä jopa kohtalaisen radikaalilla muutoksella Westerlund voitti NHL-pelaajien sympatiat puolelleen ja sai heidät huomattavasti sitoutuneemmiksi Sotšin olympialaisiin, kun pelitapa on lähempänä sitä, mitä NHL:ssä pelataan.

Sotšissa uusi reaktiopelaamiseen keskittyvä pelitapa toimi ihan hyvin - pronssimitali oli ennakko-odotuksiin nähden erittäin hyvä tulos.

Minskin joukkue ei sovi uuteen pelisapluunaan pätkääkään.

Minskin kisat eroavat kuitenkin Sotšista yhdellä perustavanlaatuisella tavalla: nyt Suomella ei ole käytössä parasta mahdollista osaamista.

Olympialaisissa hyökkääjistä valtaosa tuli NHL:stä kiekollisista rooleista, ja sopivat hienosti uuteen pelisapluunaan. Minskin joukkue ei puolestaan sovi pätkääkään.

Nopea reaktiopelaaminen ja ajoittain esiintyvät alivoimaiset hyökkäykset vaativat pelaajilta käsiä ja nopeaa ajattelua. Eikä siinä mitään, sitten valitaan joukkueeseen vain pelaajia, jotka sopivat kuvaukseen.

Minskiin ei valittu.

Toki Olli Jokinen, Petri Kontiola, Jori Lehterä ja Leo Komarov ovat kansainväliselläkin tasolla kiekkotaitaviksi luokiteltavia pelaajia, miksei Jarkko Immonenkin. Heitä on kuitenkin vain viisi.

Älkää ymmärtäkö väärin, käytännössä jokainen tämän joukkueen hyökkääjä on MM-kisatason pelaaja. Liian moni heistä vain olisi sitä nelosketjun rikkovassa roolissa. Nyt velimattisavinaiset ja tommihuhtalat ovat aivan liian isoissa saappaissa.

Jos halutaan pelata taitoa ja kanadalaistermein hockey IQ:ta vaativaa jääkiekkoa, pitää joukkue valita sen mukaan. Nykyinen materiaali ei tue tätä pelitapaa. Eikä se ollut kiinni vaihtoehtojen puutteestakaan. Teuvo TeräväinenMichael Keränen tai vaikkapa Ville Vahalahti tai Toni Rajalakin olisivat sopineet pelisapluunaan paremmin.

Westerlund on aiemmin valmennusurallaan suosinut taitavia pelaajia, ja hänen maajoukkueitaan aikanaan kritisoitiinkin jonkin verran niin sanotun rouhijaosaston puutteesta. Nyt on tapahtunut täyskäännös, eikä välttämättä lainkaan hyvään suuntaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös