Mielipide

Missä on Haula?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen nuorten maajoukkue valmistautuu parhaillaan Kanadassa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoihin. Leirityksessä on mukana viisi Kanadan juniorisarjoja tällä kaudella tahkoavaa peluria, mutta rajan eteläpuolella USHL:ää pelaava Erik Haula ei mahtunut valmennusjohdon suunnitelmiin.

Nuorten maajoukkueen valmennusjohto päätti jättää Erik Haulan kokonaan MM-leirityksen ulkopuolelle. Päätös on herättänyt jonkin verran keskustelua – aiheestakin.

''

Vaikka valmennusjohdolla toki on – kuten Jortikka muistutti – valta ja vastuu valinnoista, on ihmeteltävä, millä perusteella esimerkiksi Matias Sointu ohitti Haulan valmennusjohdon papereissa.

Haulan alkukausi on ollut suorastaan sensaatiomainen. Porilaishyökkääjä on USHL:n pistepörssissä kolmantena. Arvostetun McKeen's Hockey Prospects -julkaisun Kevin Wey nimesi taannoisessa artikkelissaan Haulan koko liigan tämän hetken parhaaksi pelaajaksi.

Suomen päävalmentaja Hannu Jortikka vähätteli Haulan saavutuksia Satakunnan Kansan haastattelussa runsas viikko sitten (SK 12.12.) kutsumalla USHL:ää "USA:n juniorikiekon kakkosliigaksi". Kommentti on asiantuntemattomuudessaan pöyristyttävä. Todellisuudessa USHL on Yhdysvaltain ehdoton ykkösjunioriliiga, joka tuottaa jatkuvalla syötöllä NHL-pelaajia.

USHL on monelle suomalaiselle – Jortikka ilmeisesti mukaanlukien – vain yksi hämmentävä lyhenne monen muun joukossa. United States Hockey League on kuitenkin perinteikäs ja kotimaassaan varsin seurattu sarja. Nykymuotoiselle USHL:lle kuluva kausi on jo 30:s. Liigan runkosarjan otteluiden katsojakeskiarvo pyörii kaudesta toiseen kolmentuhannen kieppeissä.

Sitä mukaa, kun jääkiekon asema Yhdysvalloissa on vankistunut, on myös USHL:n taso noussut. Nykypäivänä liiga on tilastojen perusteella tasoltaan hyvin lähellä Kanadan kolmea pääjuniorisarjaa. Myös USHL:n merkitys huippupelaajien kasvattajasarjana on noussut räjähdysmäisesti: kun vuosikymmen sitten NHL:ssä pelasi hädintuskin 20 entistä USHL-pelaajaa, oli luku viime kaudella jo 110!

Jortikan mukaan Haula "ei ollut edes kovin lähellä valintaa". Vaikka valmennusjohdolla toki on – kuten Jortikka muistutti – valta ja vastuu valinnoista, on ihmeteltävä, millä perusteella esimerkiksi Matias Sointu ohitti Haulan valmennusjohdon papereissa.

Soinnun kausi OHL:ssä on ollut numeroiden valossa kaikkea muuta kuin vakuuttava, eikä pienikokoisella hyökkääjällä ole joukkueelle juurikaan muuta tarjottavaa kuin hyökkäyspään taitonsa. Haulakin on varreltaan varsin vähäinen, mutta pelaajatyyppinä hän on huomattavasti monipuolisempi.

Jortikka valitteli jo syksyllä, että valmennuksen keinot Pohjois-Amerikassa pelaavien maajoukkue-ehdokkaiden tarkkailuun ovat varsin rajalliset. Olisiko sitten käynyt niin, että näiden pelaajien kohdalla valinnat on tehty elokuun alussa pelatun Slovakian viiden maan turnauksen perusteella. Tuolloin kun Haula jäi neljässä ottelussa tehopisteittä, Sointu taas nakutteli pisteen per peli. Mikä sitten on yksittäisen harjoituskauden turnauksen painoarvo suhteessa koko kauden esityksiin?

Olivat Jortikan ja muun valmennusjohdon syyt Haulan hylkimiseen sitten mitkä hyvänsä, voi porilaishyökkääjä sentään lohduttautua sillä, että hän on edustuskelpoinen samoissa kekkereissä vielä ensi vuonnakin. Tuolloin kisat pelataan Yhdysvalloissa, Buffalossa ja Lewistonissa.



Kirjoittaja on Jatkoajan toimittaja, joka helsinkiläisyydestään huolimatta on ilmeisesti osa "porilaista kansanliikettä".

» Lähetä palautetta toimitukselle