Mielipide

Milloin on aika herätä?

LIIGA / Kolumni
Aivotärähdykset ja betonipleksit. Miksi tästä yhdistelmästä pitää vieläkin puhua?

Turvakaukalo. Tuo iloinen kehitysaskel suomalaisessa jääkiekossa. Kovassa ja painavassa taklauksessa laita sekä muovipleksi joustavat, jolloin isku on pehmeämpi. Muun muassa aivotärähdysten ja olkapäävammojen riski pienenee.

Betonipleksi. Tuo surullinen asia menneisyydestä. Kovassa ja painavassa taklauksessa ei toivoakaan joustosta, vaan vastaantuleva isku on luja, kova ja armoton.

Ai muisto menneisyydestä? Ehei, 13 paikkakunnan nykyinen ongelma, joka halutaan painaa maan alle.

Vain yksi SM-liigaseura on valinnut oikean tien. Jokerit. Helsingin areenan kaukalossa nähdään jatkuvasti kovia taklauksia, joiden kohdalla voi huokaista.

"Tuossa olisi käynyt muualla huonosti" - ilmaisu kuului Jokerien ja Ässien kohtaamisessa. Painavan ja täysin puhtaan taklauksen jälkeen kukaan ei jäänyt makaamaan mihinkään. Vain kypärä takaisin oikeaan asentoon ja peli jatkui.

Raksila, lauantai 17.11. Kärppien Juho Keränen taklaa puhtaasti ja kovaa HPK-puolustajaa Aleksi Laaksoa, jonka pää tärähtää betonipleksiin. Taju kankaalle ja keskustelu jälleen pinnalle.

Miksi tästä asiasta pitää edes keskustella? Siksi, koska vastuuta pelätään. Sitä ei oteta vastaan. Vedotaan linjaukseen, jossa turvakaukalot on tuotava viimeistään vuonna 2015 kaikkialle. Vedotaan siihen, kuinka hallit ovat kaupunkien omistuksissa.

Selitellään byrokratialla ja pyritään peittelemään omaa vastuuasemaa. Se on yksinkertaisesti pelleilyä ja se on loukkaavaa toimintaa pelaajia kohtaan.

Kun Jokerit hankki omalle kotiareenallensa turvakaukalon, sanoi joukkueen kapteeni Ossi Väänänen terävästi.

– Kun säästää yhdenkin loukkaantumisen, se maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Mitä nyt on maksettu? Mitä joukkueet ovat menettäneet?

Pelaajia pitkiksi ajoiksi sairastuvalle, kun vastuuta on vältelty. Asioiden eteen ei ole tehty tarpeeksi töitä. On vain tyydytty siihen, että vielä on aikaa.

Miksi aina pitää sattua jotain, ennen kuin asian suhteen herätään? Pitääkö jonkun halvaantua, jotta turvakaukalot tuodaan kaikkialle?

Kuka maksaa oman kävelykyvyn siitä, että asiaan ei suhtauduta oikealla tavalla?

Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo antoi taannoin juuri sen näkökulman, mikä on tällä hetkellä painava totuus.

– Uskon, että jos kaikilla liigapaikkakunnilla tahtotila olisi oikea, niin saisimme hyvin nopeasti turvakaukalot. Se on vain siitä kiinni, että kuka aidosti haluaa ne. En näe siinä kuitenkaan mitään ylitsepääsemätöntä estettä.

Miksi näin vaaralliseen epäkohtaan ei suhtauduta tosissaan?

» Lähetä palautetta toimitukselle