Mielipide

Liigan urheilujohtajat nuorten jääkiekon asialla

LIIGA, Muut Sarjat / Kolumni
Hämmästyitkö nuorten SM-liigan uusittua pudotuspelien sarjajärjestelmää? Liiga-seuroissa ei jääty vain hämmästelemään, vaan asialle yritettiin tehdä jotain.

Jos Liiga-seuroja voi toisinaan moittia siitä, että yhteinen sävel on hieman kateissa, kerrottavana on positiivisiakin uutisia. Pääsarjan seurojen urheilujohtajat valmistelivat yhdessä ja yksimielisesti muutosehdotuksen nuorten SM-liigan sarjajärjestelmään varsinkin kevään pelien osalta.

Ässien Jari Korpisalon mukaan kyseessä on harkinnan arvoinen ehdotus.

Silti tahtotilana tuntuu olevan se, että taiteilua pitäisi suorittaa runkosarjan kustannuksella.

Juuri kukaan ei hyötynyt kevään 2016 kokeiluista. Isoin ja yleisin kummastuksen aihe oli se, että tasapeli kelpasi pudotuspeleissä, kun runkosarjassa siitä on pyritty jo vuosien ajan eroon. Korpisalon mukaan myös paras kolmesta -sarjat koettiin epämiellyttäviksi.

Vaikka sarjan asiat eivät periaatteessa kuulu Liigalle tai sen seuroille, liiton on otettava aloite vakavissaan. Jo se, että kaikki urheilujohtajat olivat asian takana, antaa lisää painoarvoa.

Nuorten SM-liigaa pelaavat joukkueet toimivat kuitenkin Liiga-seuran alaisuudessa.

Luonnollisesti sarjaohjelman kanssa joudutaan taiteilemaan muun muassa eri ikäluokkien arvokisojen takia. Lisäksi osa joukkueista peluuttaa runsaasti poikia myös miesten sarjoissa.

Jotkut valmentajat joutuvat tarkkaan miettimään suojattiensa pelimääriä kauden aikana, sillä pojat pelaavat innosta hehkuen niin paljon kuin mahdollista.

Silti tahtotilana tuntuu olevan se, että taiteilua pitäisi suorittaa runkosarjan kustannuksella.

Pudotuspelit ovat asia, minkä takia kilpasarjoja pelataan. Se osa-alue täytyy rauhoittaa, jotta nähdään kelvollinen kauden huipennus.

Paras voittaa, siitä ei ole kysymys. Kehittymisen kannalta on silti tärkeää saada kunnolla kokemusta kovista peleistä, eikä jäädä aina muuttuvan järjestelmän rattaisiin.

Paluu muutoksesta takaisin hyväksi koettuun systeemiin kannattaa nähdä mahdollisuutena, ei uhkana. Rakennustyömaalla valvoja huokaisi joskus, että olisipa edes puolet päivän päätöksistä oikeita.

Fiksu on se, joka antaa tarvittaessa periksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle