Mielipide

Kurinpidon välitodistus on täysi kymppi

LIIGA / Kolumni
Perusjampat huutavat pulla suussa loppukauden pelikieltoja, vaikka ymmärtävät koko prosessista ehkä viidesosan. Sampo Liusjärvellä on homma jiirissä.

"Kyllä kansa tietää."

"Journalismi on vallan vahtikoira."

Justiinsa joo. Kliseet ovat surkeaa romanttista komediaa, jos puhutaan Liigasta ja sen kurinpidosta syyskaudella 2013. Kurinpitäjä Sampo Liusjärvi ja hänen asiantuntijaryhmänsä ovat tehneet jokaisen päätöksensä täysin oppikirjan mukaan, mutta julkinen huutomyrsky polkee perustelut aina lyttyyn.

Kurinpidon haukkuminen ja varjopelikieltojen jakaminen on turhista turhinta viihdehömppää.

Kaikkiin pelikieltoihin haluttaisiin suurin piirtein nollat perään, ja syyksi riittää: "Kyllä pitäisi joku linjaus tehdä, että nämä saadaan loppumaan".

Missä vaiheessa yksittäisistä megalinjauksista tuli tärkeämpiä kuin pitkän aikavälin johdonmukaisuudesta?

Tällaiset kommentit ovat silkkaa höpöhöpöä. Nollakeskustelua, joka ei ota huomioon kehyksiä, joiden sisällä länsimaisessa oikeusvaltiossa annetaan rangaistuksia.

Surkuhupaisinta on, että jotkut oikeasti arvostetut jääkiekkoihmiset ja journalistit ovat hypänneet samaan roskapönttöön.

Kurinpidon haukkuminen ja varjopelikieltojen jakaminen on turhista turhinta viihdehömppää, jos ja kun yksikään keskustelija ei ota huomioon Liigan työehtoja ja Suomen lainsäädäntöä.

Niihin varatuomari Liusjärven päätökset nimittäin oikeassa elämässä perustuvat.

Pelaajan tekoa ei voi tuomita pelkän tuhruisen videon perusteella. Arvioinnissa on konkreettisesti ja merkittävästi otettava huomioon rikkeen tahallisuus, tekijän lausunto, kurinpidon juridisen vallan rajat sekä rangaistuksen mahdollinen vaikutus tekijän toimeentuloon.

Toiminnan on yksiselitteisesti ja pilkuntarkasti noudatettava Suomen lakia. Jota sivumennen sanoen aika moni pitää yhtenä maailman sivistyneimmistä.

Pelikieltojen suora vertailu NHL:ään on turhaa. Pelkkä ero runkosarjan pituudessa tekee yhden pelin pelikiellosta Liigassa neljäsosaa suuremman. Myös kiellon mukana tulevat palkkamenetykset pitäisi osata suhteuttaa: on eri asia menettää kolme tonnia 30 000 euron vuosipalkasta kuin 300 000 kolmesta miljoonasta.

Törkytaklaus on törkytaklaus, ja sellaiset olisi kiistämättä saatava pois pelistä. Päätöksiä tekevien vapaa arvostelu kuuluu myös hyvään sivistysyhteiskuntaan.

Mutta jotain järkeä touhuun jo. Liigan kurinpito on onnistunut niissä puitteissa, jotka sillä on ja kuuluukin olla. Liusjärvi tekee työnsä moitteettomasti.

Likaisten taklausten syyt löytyvät pelaajien kunnioituksesta. Ja kiekkoväen kovaan ääneen käyttämästä "pidä poika pää ylhäällä" -retoriikasta.

Nämä pelikieltojen laskijat voi jättää hiekkakakkujaan tekemään. Kurahousut jalkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle