Mielipide

Kommentti: Liiga ja seura eivät rikkoneet lakia raiskaustapauksessa

LIIGA / Kolumni
Seksuaalirikoksista tuomitun palkkaaminen liigajoukkueeseen töihin ei ole seuran tai Liigan kannalta ihanteellinen teko. Kyseenalaisen palkkauksen estäminen ei ole kuitenkaan aina edes mahdollista.

Liigajoukkueen valmennusryhmään kuulunut henkilö tuomittiin vastikään viime vuonna tapahtuneesta raiskauksen yrityksestä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. Maaliskuun alkupuolella Ilta-Sanomat puolestaan selvitti, että kyseinen henkilö on tuomittu aiemmin kaksi kertaa seksuaalirikoksista

seuralla ei ole edes oikeutta rikosrekisterin tarkistamiseen.

Järkyttäviä rikoksia. Rikoksia, joiden uusiutuminen tuomion jälkeen saa aikaan vielä vihaisemman reaktion: miksi liigaseura palkkaa tällaisen henkilön töihin? Miksi Liiga antaa tällaisen tapahtua?

On selkeää, että jääkiekkoseurat eivät kaipaa vakavista rikoksista tuomittuja rikoksenuusijoita yhteisönsä osaksi. Seuran ja liigan kannalta lakia tai velvollisuuksia ei kuitenkaan ole rikottu.

Ensinnäkin varsinaisena toisena osapuolena asiassa on vain työnantaja eli seura, ei Liiga. Toisekseen, liigaseuran valmentaminen ei suoralta kädeltä velvoita tutkimaan palkattavan rikostaustaa. Seuralla ei ole edes oikeutta rikosrekisterin tarkistamiseen.

Työnantajan tai eräiden viranomaisten on kyllä vaadittava rikostaustaote nähtäväksi, jos työtehtävään pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu työskentelyä lasten kanssa. Jääkiekkoseurassa oikeus rikosrekisterin tarkistamiseen voisi olla esimerkiksi silloin, jos seuraan palkattaisiin yli kolmen kuukauden pestiin juniorivalmentaja. Liigaseuralla tätä velvollisuutta tai oikeutta ei ole.

Lisäksi selvityksiin tarvitaan lupa työntekijältä itseltään. Aloilla, joissa rikostaustaselvityksen pyytäminen on käytäntö, kuten terveydenhoito ja lastensuojelu, ei yleensä rikoksia aiemmin tehneitä henkilöitä hakijoina edes nähdä. Myös valtion turvallisuudesta vastaavilla tahoilla on omat velvollisuutensa taustojen selvittämisiin. Muilla aloilla taustojen urkkiminen googlettamalla rikkoo työelämän tietosuojalakia.

Niin, ja asiassa on vielä sekin puoli, että jos menneisyydessä tuomittu rikos paljastuu solmitun työsuhteen aikana, ei kyseessä lähtökohtaisesti ole työsuhteen päättämiseen riittävä peruste. Työsuhteen aikana tapahtuva rikos sellainen saattaa olla.

Se, ovatko nämä lait kaikilta osiltaan toimivia, on kokonaan eri keskustelu. Samoin on se, onko moraalisesti oikein palkata vakavasta rikoksesta tuomittu ja tuomionsa kärsinyt uudestaan töihin. Tässä tapauksessa Liiga tai seura eivät ole kuitenkaan rikkoneet lakia tai velvollisuuksia.

Tekstiä muokattu 6.3.2016 klo 15.51: Henkilösuojalaki muutettu työelämän tietosuojalaiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle