Mielipide

Kahden kerroksen tšekkejä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Historian 16. Euro Hockey Tour käynnistyi viikonloppuna Suomen-turnauksella. Miten eurohöntsäksi kutsuttu harjoituspelikiertue heijastaa Euroopan neljän kovan todellisia voimasuhteita MM-kisoissa? Tšekin tarkastelu kertoo kaiken.

Neuvostoliiton ja Tšekkoslovakian hajoamisen jälkeen Tšekki on voittanut kuusi maailmanmestaruutta – enemmän kuin mikään muu maa. Silti Euro Hockey Tourille Keski-Euroopan takatukat ovat tulleet joskus jopa ala-arvoisilla joukkueilla.

''

Jopa takaperin luisteleva Arvi Lind olisi mennyt tšekeistä ohi.

Kaudella 1997–1998 Tšekki kruunattiin epäviralliseksi Euroopan mestariksi. Se onkin toistaiseksi ainoa kerta EHT:n historiassa, kun näin on käynyt. Tšekki on jäänyt kiertueen viimeiseksi käytännössä joka toisella kaudella.

Tämän vuoden avausturnauksessa Tšekki pelasi yhden loistavan, yhden surkean, ja yhden keskinkertaisen ottelun. Suomi-ottelussa näytti siltä, että uransa jo lopettanut Juha Lind olisi voinut luistella takaisin Areenan jäälle ja olla tshekkejä terävämpi. Jopa takaperin luisteleva Arvi-isäkin olisi mennyt tshekeistä ohi.

Viime kaudella Tšekki jätettiin viimeiseksi sekä Suomen-turnauksessa että koko EHT:llä. MM-kisoissa joukkue taas oli lähes pysäyttämätön. Ruotsi kuitenkin pysäytti varmalta näyttäneen mestaruusjunan välierässä.

Tšekki tuo aina MM-kisoihin kilpailukykyisen joukkueen. Kääntäen sanottuna Tšekin joukkue onnistuu aina olemaan MM-kisoissa kilpailukykyinen. Eikä varmasti vähiten harjoitusturnausten ansiosta.

Leijonat dominoi 2000-luvun alussa EHT:tä voittamalla sen viidesti peräkkäin, mutta niiden vuosien MM-kisoista ei jäänyt käteen kuin kaksi kultaa himmeämpää mitalia. EHT:n voittaja on juhlinut samana keväänä maailmanmestaruutta vain kahdesti, Venäjä vuosina 2008–2009.

Euro Hockey Tour antaa maajoukkueille elintärkeää kokemusta ja harjoitusta arvokisoja varten, mutta sen tuloksia ei pidä lukea kuin piru Raamattua. Jos olette eri mieltä, kysykää asiasta tšekeiltä.



Kirjoittaja on Jatkoajan maajoukkuetoimituspäällikkö.

» Lähetä palautetta toimitukselle