Mielipide

Clash of titans - parin toimittajan silmin

LIIGA / Kolumni
Jokerit-Kärpät. 2000-luvun SM-liigassa huikea pudotuspelipari. Liigan suurimmat seurat iskevät yhteen jo puolivälierävaiheessa.

Kärpät on ollut vahvempi useammin vaan tällä kertaa lähdetään todella tasaisista lähtökohdista liikkeelle. Kaikki ainekset ovat ilmassa ikimuistoiselle pudotuspelisarjalle.. ainakin toiselle.

Erot ovat pieniä ja näitä pieniä asioita pohtii myös Jatkoaika.com:in Mari Pudas Helsingin päästä sekä Tomi Länkinen Oulusta.

Joko playoff-kuume nousee?

Mari Pudas: Jokerit-Kärpät on taatusti sytyttävä puolivälieräpari. Jaksaako Jokereiden peruutteleva kiekko sytyttää katsojia?

Tomi Länkinen: Tottakai sytyttää. Pudotuspeleissä on katsojalla enemmän kiinni kuin pelkkä pelityyli. Kyse on vain voitosta. Tunnetta löytyy niin kaukalosta kuin kaukalon laidalta.

MP: Tunnetta uskon alkuun löytyvän enemmän Kärpistä. Jokeripelaajien kommenteista on pystynyt rivien välistä lukemaan, etteivät he itsekään oikein nauti Glen Hanlonin passiivisesta ja puuduttavasta pelityylistä.

TL: Eikö kuitenkin playoffien tullessa kotiyleisö anna Jokereille sen ylimääräisen kipinän?

MP: En usko. Fanikatsomo jaksaa varmasti kannustaa, mutta muuten tunnelma on vaisu isossa areenassa. Toista taitaa olla Oulussa, syttyykö Oululaisyleisö?

TL: Viime vuosina yleisö on uinunut vielä playoffien alussa, mutta Jokerit karistavat unihiekat ihan varmasti silmistä. Jokeripeleissä on hyvä fiilis runkosarjan aikanakin.

Isot miehet maalissa

TL: Maalivahti on joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja. Vaikka Tuomas Tarkki on naamioitunut viime keväinä muuriksi, taitaa Juuso Riksman kuitenkin viedä tämän taiston?

MP: Minä ainakin uskon niin. Hän on pelannut aivan loistavan kauden. Selkävaivojahan Juusolla on ollut kauden aikana, mutta eiköhän hänet olla saatu parsittua kasaan. Avainkysymys tässä sarjassa lienee, miten Kärpät saa hänet ohitettua?

TL: Siinähän se ISO asia onkin. Kärpät pystyy tekemään kuitenkin maaleja viivalta, maalin edestä ja maalin takaa. Riksmanin on kyettävä parempaan suoritukseen kuin parhaimpaansa, mikäli hän meinaa yksin pysäyttää pohjoisen pedot. Pystyvätkö ykkösparin ulkopuolelta pakit pysymään Kärppien hyökkäyksen mukana?

MP: Eivät pysty. Jokerit on kuitenkin osannut puolustaa kauden aikana koko joukkueen voimin, joka on sitten maksanut hyökkäyspään tehoja paljon. Eroset ja Pikkaraiset lienevät melko turisteja näissä karkeloissa, joten Marko Kauppinen ja Mikko Jokela pelannevat puolet peleistä.

TL: Riksmanin on siis tänä keväänä oltava yli puolet joukkueesta?

MP: On, ehdottomasti. En usko Kärppien kuitenkaan kaatuvan yhdellä tai kahdella tehdyllä maalilla.

TL: En minäkään. Kärpät jää erittäin harvoin nollille, eikä se muutu playoffeissa mihinkään.

Kärpillä laajempi hyökkäysarsenaali

MP: Keiden uskot nousevan esiin Kärppien hyökkäyksestä?

TL: Sentterit ovat Kärpillä kovat. Pudotuspeleissä aika kokematon Daniel Corso ja erittäin kokenut Jari Viuhkola nousevat varmasti esiin. Heistä on valtavat odotukset.

MP: Voiko Corson kokemattomuus vaikuttaa peliin?

TL: Peliä hän ei varmasti jännitä, mutta pahimmillaan kokemattomuus voi näkyä kurittomuutena eli turhina jäähyinä. Löytyykö Jokereista kuumentajia?

MP: Hanlonhan voisi hyvin usuttaa Pasi Nielikäisen Corsoa kuumentamaan. En kuitenkaan usko tähän, koska Hanlon ei ole koko kautena ottanut irti Nielikäisestä hänen parhaita avujaan.

TL: Kärpillä on ollut vaikeuksia omassa päässä maalin edustalla. Miesten merkkaaminen ei ole aina onnistunut. Ketkä voisivat nousta esille Jokerikortteina?

MP: Juha Lind ja Janne Lahti. Uskon heidän nousevan esiin hieman vaisujen runkosarjaotteluiden jälkeen. Lahti on HPK:ssa näyttänyt mihin hän parhaimmillaan pystyy ja Lind kokeneena pelaajana tietää miten pudotuspeleissä voitetaan.

TL: Kärppien yllätysnimiä ovat Tommi Paakkolanvaara ja Mikko Alikoski. Paakkis pelasi heikohkon runkosarjan, mutta on jälleen parantanut loppua kohden. Alikoski on puolestaan pitkin runkosarjaa tehnyt erittäin tärkeitä sytyttäviä kavennus- ja tasoitusmaaleja.

MP: David Lingilläkin on oltava jotain käyttötarkoitusta. Ehkä hänkin intoutuu iskemään maaleja maalin edustalta?

TL: Eikös David Ling ole kuitenkin kunnostautunut enemmän vilttiketjussa lupaavan alun jälkeen? Totuus on, että SM-liigassa pitää hyökkääjällä olla myös jalkoja tai asennetta.

MP: Mutta joku tarkoitushan Lingille on oltava. Moni jokerikannattaja varmasti toivoo, että Ling tekee "Wilmit" ja iskee läjän tärkeitä maaleja pudotuspeleissä.

TL: Clarke Wilmiä ja David Lingiä ei tulisi vertailla missään tilanteessa. Heistä ei pitäisi edes puhua samassa lauseessa.

MP: Ei niin. Minä vain en jaksa uskoa, että Jokereiden johto olisi niin totaalisesti epäonnistunut Lingin hankinnassa. Jotain siinä Lingissäkin on oltava.

TL: Olisi kyllä yllätys.

Miten tässä nyt sitten käy?

MP: Riksmanin huikeiden otteiden jatkuminen ja harvojen maalipaikkojen hyödyntäminen. Siinäpä se lyhyesti ja hieman kliseisestikin sanottuna on Jokerien voiton avaimet.

TL: Hyökkäys on Kärppien puolustus. Kärppien ehdottomat syömähampaat ovat Corson ja Viuhkolan vitjat. Yhden ketjun pysäytys ei Jokereille riitä. Sarjan voitosta kuitenkin.. Jokerit on rosteriltaan hivenen heikompi, mutta omaa liigan parhaan maalivahdin. Jokerien puolustava pelityyli on ollut myös tasaisempi, kun Kärppien esitykset ovat olleet paikoin vuoristorataa. Jokerit niukasti jatkoon.

MP: Tähän minäkin uskon. Jokerit repii jostain ne voittoon tarvittavat maalit ja Riksman tilkitsee maalin suun.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös