Vatanen: ”Ailahtelevaisuus oli meidän ongelmana”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Euro Hockey Tourin Suomen turnaukseen saatiin päätös, kun Ruotsi kävi nappaamassa täyden pistepotin niukalla erolla isäntäjoukkueen kaatuessa lukemin 3-4. Koko turnausta läpikäydessä Suomen puolustuksen johtotähti Sami Vatanen, nostaa esille ailahtelevuuden. Syy, johon Suomi turnauksessa lopulta kaatui.

Suomen Euro Hockey Tour turnauksen median tähdistökentälliseen valittu Sami Vatanen oli jälleen kerran yksi Suomen joukkueen näkyvimmistä pelaajista. Sunnuntaina 1+1 tehot saalistanut 20-vuotias puolustaja näki ottelun ratkaisuhetkenä heikon toisen erän, joka koitui Suomen kohtaloksi ottelussa Ruotsia vastaan.

− Ihan hyvä alku saatiin ja päästiin 1-0-johtoon. Peli vähän katosi siinä toisessa erässä varsinkin ja päästettiin kaveri karkumatkalle. Kolmannessa erässä alettiin taas painaa päälle ja tultiin lähemmäs ja lähemmäs, mutta tällä kertaa se ei riittänyt, Vatanen isänpäivän Ruotsi-kohtaamisesta.

Syitä ottelun keskivaiheen heikkoon pelaamiseen oli monia. Ruotsin aktiivinen karvauspeli sai Suomen oman pelaamisen jumiin, joka näkyi parhaiten juurikin toisessa erässä.

− Liike loppui ja ei oikein päästy omista eteenpäin. Ei saatu syöttöjä omille, jolloin he pääsivät kääntämään nopeasti peliä. Annettiin liian paljon eteen siinä, mutta parannettiin sitten tuohon kolmanteen erään ja tultiin melkein tasoihin.

Kolmannessa erässä Suomi sai kirivaihteen päälle, joka oli riittää tasoitukseen saakka.

− Saatiin peli hallintaan ja sitä kautta onnistumisia, mutta tänään se ei riittänyt. Ihan hyvä tästä on kuitenkin jatkaa.

Ruotsi-ottelussa nähtiin viikonlopun otteluista tiukin linja, joka osittain yllätti molemmat joukkueet. Eduksi siitä ei ollut kummallekaan, Ossi Väänäsen ja Niklas Perssonin tilannetta lukuunottamatta.

− Kyllähän siinä jäähyjä tuli enemmän ja oli vähän erilainen linja, mitä noissa aiemmissa peleissä on ollut. Oli paljon tiukempi linja, mutta se oli molemmille sama. Ei ehkä oltu ihan valmiita siihen, että ei saa niin paljoa ronkkia.

Toisen erän notkahduksen aikana valmennusjohto päätti herätellä joukkuettaan maalivahdin vaihdoksella, kun Karri Rämö sai väistyä Niko Hovisen tilalta.

− Kyllähän se vähän herätti, että nyt ei ole kaikki ihan kunnossa, kun maalivahti vaihdetaan.

Sami Vatanen harmitteli ailahtaneita suorituksia.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Mustat hetket

Koko turnausta läpikäydessä nousee esille lauantain Tšekki-ottelu, jossa Suomen pelaaminen oli kauttaaltaan toimivaa ja tehokasta. Myös pistemenetyksiin johtaneiden Venäjä- ja Ruotsi-otteluiden sisälle mahtui monta hyvää erää, mutta myös paljon ailahtelevuutta.

− Kyllä me ihan hyvin joukkueelle pelattiin turnauksen aikana ja eilinen peli Tšekkiä vastaan oli aivan loistava. Pyöritettiin koko ajan niiden päädyssä ja ei annettu Tšekille mahdollisuuksia tulla haastamaan. Se oli varmasti semmoinen kohokohta ja vielä vähän tasaisuutta pitäisi saada. Ailahtelevaisuus oli meidän ongelmana ja se pitäisi saada pois.

Kolmen ottelun sisälle mahtui kaksi heikompaa erää, jotka kuitenkin ratkoivat kohtaloa viiden pisteen menestyksen muodossa.

− Ihan hyvin me pelattiin suurimman osan ajan turnauksesta, mutta sitten tuli niitä mustia eriä ja mustia hetkiä. Tulos on aina tulos ja se on hyväksyttävä ja siitä on lähdettävä parantamaan tulevaisuuteen.

Turnauksen ehdoton ykköstrio oli Jarkko Immosen johtama ykkösketju, joka oli myös tänään rakentelemassa maalipaikkoja ja myöskin osumia. Vatanen haluaakin hehkuttaa ykkösketjun vastuunkantoa, mutta muistuttaa myös muiden ketjujen tehollisesta vastuusta.

− Totta kai tuo hyökkäyskolmikko oli aivan loistava tässä turnauksessa, varsinkin lauantaina Tšekkiä vastaan. Helppo siinä on pakkina takana olla, kun koko ajan hyökkäyspäässä pelataan. Hyvähän se on, että löytyy tuollainen ketju, joka pääsee aina sinne alueelle ja pystyy kantamaan vastuuta. Tietenkin ainahan muiltakin vaaditaan pisteille pääsyä.

Suomen joukkueessa teemana on ollut jo pitkään neljällä ketjulla roolitetusti pelaaminen, jossa kuormitus jakautuu tasaisesti.

− Totta kai se on meidän vahvuus, että pystytään neljällä ketjulla rullaamaan ja kaikki jaksavat painaa menemään. Ei ylikuormiteta ketään ja jokaisesta ketjusta löytyy sitä taistelutahtoa ja taituruutta ja kaikkea, jotta saadaan se hyökkäyspään pelaaminen toimimaan, vaikka se ei välttämättä tässä turnauksessa aivan täysin toiminutkaan.

Keskittyminen JYPiin

Maajoukkueturnauksen aikana iso osa tulevan viikon vastustajien pelaajista on saanut levähtää ja harjoitella rauhassa, kun samaan aikaan Vatanen on taistellut kovia pelejä Euro Hockey Tour turnauksessa. Vatanen ei kuitenkaan näe asiassa mitään ongelmaa.

− En näe mitään haittaa siinä, vaan enemmänkin se, että tässä saa kovia pelejä alle, jotka kehittävät kovasti. Tässä iässä jaksaa painaa, enkä näe olevani mitenkään haitta-asemassa muihin tauolla levänneisiin verrattuna.

Maajoukkueen puolella seuraava edessä oleva turnaus on vähän yli kuukauden päästä pelattava Venäjän turnaus, johon Vatanen on halukas lähtemään mukaan, vaikka hän saisikin pitää lepoaikaa kyseisen turnauksen aikana.

− Maajoukkueen edustaminen on aina kunnia-asia, katsellaan nyt valintoja. Huomenna Jyväskylään ja keskittyminen on täysillä siellä ja JYPn joukkueessa ja katotaan sitten sitä Venäjän turnausta, kun sen aika tulee.

Vatanen on otettu jo aiemmin monien Eurooppalaisten seurojen tarkastelulistalle. KHL:stä mies kuittaisi suuren rahallisen korvauksen, mutta se ei ole Vatasen tärkein päämäärä.

− Kyllähän se NHL enemmän kiinnostaa ja vaikka sitten pienemmällä palkalla sinne.