Väriläiskä uskoo veemäiseen pelityyliin

MESTIS / Haastattelu
Vehmanen ihastuttaa ja vihastuttaa.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
SaPKon puolustuksen kärkinimi Iiro Vehmanen on yksi joukkueensa kokeneimmista pelaajista, vaikka ikää porilaisella on vasta 24 vuotta. Vihattu ja rakastettu Vehmanen uskoo, että joka ilta kaikkensa antaminen riittää tavoiteltuun pudotuspelipaikkaan, vaikka joukkueelle onkin povattu häntäpään sijoitusta.

SaPKon heikko harjoituskausi sai makean päätöksen viikkoa ennen runkosarjan alkua, kun pässipaidat kaatoivat Jokipojat vieraskaukalossa päätöserän kirin turvin.

- Tämä voitto merkkaa niin paljon, ettei sitä edes tajua. Meillä on hemmetin nuori joukkue ja olemme hävinneet neljä peliä putkeen, tämä on tosi tärkeä asia meille, innostuu SaPKo-puolustaja Iiro Vehmanen voitokkaan taiston tauottua.

Vehmanen suti itsekin yhden osuman keskiviikon kamppailussa. SaPKon pelillinen ilme oli ihan kelvollinen lukuun ottamatta alun haparointia, kun Jokipojat karkasi muutamassa minuutissa kahden maalin karkumatkalle.

- Ollaan hävitty pelit aina suvantovaiheisiin; meidän täytyy keskittyä siihen, ettei niitä tule, tietää Vehmanen ja tarkentaa:

- Heinolassa ensimmäisessä pelissä pelattiin 20 ja Jyväskylän voittopelissä 40 minuuttia hyvin. Tänäänkin nukuttiin ensimmäinen viisiminuuttinen. Edes 55 minuutin hyvin pelaaminen ei riitä, vaan paketin pitää pysyä kasassa koko 60 minuuttia.

Vehmanen ja virne. Tuttu näky.
Vehmanen ja virne. Tuttu näky.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen

Vieraspelien merkitystä väriläiskä korostaa ja lainaa viime viime kauden alun valmentajansa Juhani Tammisen oppeja.

- Tami piirsi ennen jokaista vieraspeliä taululle lukemat 10-50, eli jos ensimmäisestä kympistä selviää kunnialla, on siinä pelissä vahvoilla, paljastaa kesken kauden SaPKoon Turusta palannut puolustaja.

Sinkkonen tuonut joukkuehengen

SaPKon valmentajaksi palkattiin kuluvalle kaudelle Janne Sinkkonen, jonka nimen mainitseminen saa Vehmasen kasvoille spontaanin virneen. Heinolassa pitkään valmentanut ja viime kaudella Unkarissa käynyt valmentaja on Vehmasen mukaan erinomainen joukkuehengen luoja.

- Jasi on räiskyvä ja vaativa persoona, jolla on asennetta. Tunnetta pitää olla, siitä tykkään. Jokainen jätkä kopissa tykkää hänestä ihan helvetisti, väittää Vehmanen.

- Joukkueessamme on ihan uskomaton henki. Jasi on varmasti koko sarjan paras valmentaja ruokkimaan sellaista, jatkaa puolustaja silmät kiiluen.

Viime kaudella SaPKoa koutsasi Sinkkosesta paljonkin eroava Saku Martikainen, jota voisi kuvailla enemmänkin rauhalliseksi valmentaja- ja henkilötyypiksi.

- Saku ja Jasihan ovat aivan erityylisiä ihmisiä. Seison toki molempien takana, sillä he ovat erilaisia persoonia, eikä sitä pidä muuttaa, muotoilee puolustaja.

Kenestä uusia vastuunkantajia?

SaPKon pelaajapajatso tyhjeni ikävästi kesän aikana, kun parhaita pistemiehiä karkasi muihin maisemiin. Lista on pitkä: Teemu Tallberg, Lasse Lappalainen, Kristian Ruisma, Niko Laakkonen..

- Onhan meillä kuitenkin Esséniä (Oskar), Eskelistä (Ville) ja Laaksosta (Jesse), jotka ovat tehneet aiemminkin pisteitä, muistuttaa Vehmanen.

- Nyt on loistava hetki ja hemmetin hyvä haaste nuorille äijille nousta esiin. Hyvärisen Mika-Matti eli "Pena" on tehnyt nyt melkein joka pelissä maalin. Siinä on yksi joka voi nousta isoon rooliin.

Savonlinnalaisten puolustusosasto ei nimien tasolla huimaa, ja keski-ikäkin on vain 22 vuotta. Vahvistuksia pakistoon on tullut lähinnä Nuorten SM-liigasta, kuten Jori Pakkanen, Iiro Sulin ja Ilari Metsola. Vehmanen onkin Anssi Virkin ohella puolustuksen "isä" ja tietynlainen johtohahmo, vaikka tovereilla ikää on vasta 24.

- Ajatuksenahan se vähän naurattaa, että 24-vuotias olisi isähahmo. Tyyli on mulla sama, että olen äänessä koko ajan enkä osaa pitää turpaani kiinni. Puolustuksessa pitää pitää se tietty perustaso koko ajan. Se on iso haaste, kun runkosarjassa on 56 ottelua, mutta siihen ollaan valmiita, paaluttaa Vehmanen.

Materiaalin kapeus, häntäpäähän ennustaminen ja altavastaajan asema lähes joka ottelussa eivät Vehmasta huimaa. Hän uskoo raakaan työntekoon ja raastavaan pelityyliin, jollaista pässipaidat aikovat kauden aikana esittää.

- Olemme ihan s**tanan veemäinen joukkue ihan jokaiselle vastustajalle. Joka ilta lyödään jalkaa ja kättä poikki toisen puolesta. Uskon sydämestäni, että olemme kahdeksan joukossa, tilittää puolustaja.

- Faktahan on se, ettei meidän nimilistassa mitään KHL- tai liigakokemusta hirveästi ole. Kunhan vain laitetaan joka ilta kaikkemme likoon ja pakka pysyy kasassa koko 60 minuuttia, niin sillä me saamme pinnoja. Niillä avuilla se pleijaripaikka saavutetaan.

Haastattelua tehdessä runkosarjan alkuun on noin viikko. Vehmanen uskoo, että kenraaliharjoituksen jälkeen ohjelmassa on kovaa harjoittelua, mutta myös rentoutumista ja keskittymistä keskiviikon sarja-avaukseen.

- Luulen, että loppuviikko treenataan kovaa ja viikonloppuna palautellaan. Alkuviikosta sitten "herkistellään". Mikkeliin ladataan akut; ei ole paljoa hienompaa paikkaa avata kautta, kun siellä nostetaan vieläpä viirikin kattoon.

Tästä kiipeilystä Vehmanen muistetaan Kupittaalla. Turun valloitus jäi kuitenkin vain 19 ottelun mittaiseksi.
Tästä kiipeilystä Vehmanen muistetaan Kupittaalla. Turun valloitus jäi kuitenkin vain 19 ottelun mittaiseksi.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Vehmanen tunnetaan värikkäänä kiekkopersoonana, jonka otteet kaukaloissa peliajalla ja sen ulkopuolella nostattavat tunteita itse kussakin. Varsinkin Joensuussa Vehmasen tempauksineen muistavat niin pelaajat kuin katsojatkin.

- Tänäänkin Jokipoikien vaihtopenkiltä kuului, että Vehmanen, äitis häpee sua. Voin sanoa, ettei häpeä. Meillä on äitini kanssa oikein lämmin suhde, virnistää puolustaja.

Hernemäen Nesteen rehellinen kiekkopöytä

Vehmanen haluaa sanailla haastattelun loppuun kauniin tarinan savonlinnalaiselta huoltoasemalta, jossa hän saa kuulla paikallisilta peliesityksistään. Ja kuulee tulevaisuudessakin, mikäli savonlinnalaisen kiekkofanin ja Vehmasen unelmat toteutuvat.

- Savonlinnassa Hernemäen Nesteellä on Suomen rehellisin kiekkopöytä. Ekalla SaPKo-kaudellani tein kaksi maalia yhdessä pelissä ja kävin hakemassa Nesteeltä vissyä. Pöydästä huudeltiin, että sulle pitäisi rakentaa torille patsas, muistelee Vehmanen ja jatkaa:

- Seuraavalla kaudella KooKoota vastaan tehosaldona oli yhdessä matsissa miinus neljä. Silloin hain yhden tölkin olutta, ja pöydässä puhuttiin yhä rakentamisesta, mutta siinä mielessä, että mun olisi pitänyt vaihtaa raksahommiin, selittää Vehmanen.

Tarinan loppuun puolustaja värittää tuttuun tyyliinsä vision tulevaisuudesta.

- Tämän kauden viimeisen pelin jälkeen kun menen siellä käymään, ja siellä puhutaan, että SaPKo löi Jukureiden haaveet roskakoppaan, niin silloin mulla roikkuu kaulassa muutakin kuin paikallinen naiskauneus.

» Lähetä palautetta toimitukselle