Suomalainen elämäntyyli sopii Tapparan kanadalaispakille

LIIGA / Haastattelu
Foster on viihtynyt Tapparassa.
Kuva © Jarno Hietanen
Yksi Tapparan kolmesta työsulkuvahvistuksesta, Kurtis Foster, on nauttinut ajastaan Suomessa. Yhtäläisyydet kanadalaiseen elämäntyyliin ovat osaltaan helpottaneet sopeutumista, ja joukkuekavereiden korkea työmoraali on vakuuttanut kanadalaisen.

Kurtis Foster saapui Tampereelle yhdessä vaimonsa ja 18-kuukautisen poikansa kanssa. Ystävällinen kanadalainen kertoo perheen pienokaisen olevan kätisyydeltään right – aivan kuten isänsä - vaikka tämä hädin tuskin pystyy vielä pitämään mailaa kädessään. Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, lisää kiekkoilevia Fostereita on siis tulevaisuudessa luvassa. Tosin nytkään Foster ei ole perheensä ainoa kiekkoilija, vaan myös hänen kolme vuotta nuorempi veljensä pelasi aikoinaan Kanadan juniori- ja yliopistosarjoissa. Veljen ura ei kuitenkaan edennyt ammattilaistasolle asti ja nykyään hän toimii yksityispankkiirina.

Sopeutuminen Suomeen on Fosterin mukaan sujunut vaivattomasti, vaikka hän ei aluksi tiennytkään mitä odottaa.

- Joukkuekaverit olivat alkuun hiljaisia, mutta avauduttuaan kaikki puhuvat todella hyvää englantia. Tarvittaessa (Jussi) Makkonen on toiminut ikään kuin kääntäjänä minulle ja auttanut muutenkin, sillä hän asuu samassa talossa. Kaupunki on ollut mahtava ja erityisesti keskusta on mukava. Asumme lähellä hallia ja meillä on mukava asunto.

Suomalaista ja kanadalaista elämäntyyliä kutsutaan toisinaan samankaltaisiksi. Myös Foster allekirjoittaa näkemyksen.

- Isoin yhtäläisyys on se, että myös suomalaiset rakastavat jääkiekkoa, mikä on ollut mukava huomata. Yhdysvalloissa pelaamissani kaupungeissa jääkiekko ei aina ollut ykkösjuttu, mutta täällä ihmiset vaikuttavat elävän ja hengittävän siitä. Kaikki kannustavat joko Ilvestä tai Tapparaa ja ihmiset ovat samantyyppisiä (kuin Kanadassa).  Täällä kopissa on noin 20 hyvää jätkää, jotka tulevat kaikki hyvin toimeen keskenään ja joilla kaikilla on sama tavoite.

”Tällä hetkellä on parasta olla joko täällä Suomessa tai Kanadassa”

Kurtis Foster kertoo keskustelleensa kesällä vaimonsa kanssa pelaamisesta Venäjällä. Tällä hetkellä puolustajalla ei vaikuta olevan suurta halua pelata idän mahtiliigassa ja ensi vuoden osaltakin Foster vaikuttaa varovaiselta.

- Tällä hetkellä vaimoni on raskaana ja meillä on pieni poika, joten koemme, että on parasta olla joko täällä tai Kanadassa. Suomessa terveydenhoito on erinomaista ja tunnemme olomme turvalliseksi. KHL saattaa olla yksi etappi matkan varrella, sillä se on mahtava liiga. Loppujen lopuksi kyse on vain muutoksesta ja toistaiseksi olemme viihtyneet joka paikassa missä olemme olleet. Ensisijaisesti haluan kuitenkin pelata NHL:ssä, mutta jos se ei ole mahdollista, saa nähdä mitä tapahtuu ensi vuonna.

Ensisijaisesti hyökkäävänä puolustajan itseään pitävä Foster ei ennen Tampereelle tuloaan ollut käynyt kertaakaan Suomessa, mutta pelatessaan Minnesotassa hän tutustui Mikko Koivuun ja kuuli jonkun verran suomalaisesta elämäntyylistä. Kaudella 09-10 hän ystävystyi Antero Niittymäen kanssa Tampa Bayssa, joten hän tiesi suomalaisten olevan hyviä ihmisiä ja joukkuetovereita.

- Suomalaiset tekevät kovaa työtä ja pelaavat kovaa, mutta tykkäävät myös pitää hauskaa. He ovat aina lenkkeilemässä ja juoksemassa ennen harjoituksia. Olen ollut todella vakuuttunut siitä, kuinka hyvää huolta kaverit pitävät itsestään. NHL:ssä pelaajat tekevät myös niin, mutta pienemmissä liigoissa nuoremmilla kavereilla ei ole sitä ”draivia” tehdä muitakin asioita kuin pelata.

Pelaaja, jonka Foster mainitsee esimerkiksi, ei tule varmaan kenellekään yllätyksenä.

- Täällä kun katsoo esimerkiksi Sashaa (Aleksander Barkov) ja sitä kuinka paljon hän treenaa, juoksee ja pitää kuntoaan yllä, niin se on aika vakuuttavaa. Sasha on aika uskomaton. Hän on iso, hyvä luistelija, hänellä on hyvät kädet ja hän näkee pelin hyvin, mutta ensinnäkin hän on todella rauhallinen vaikka pelaa miesten kanssa. Olen varma että hän tulee pärjäämään NHL:ssä ja hänet varataan hyvin nopeasti, sillä hän pystyy pelaamaan todella hyvin molempiin suuntiin. Hänellä tulee olemaan pitkä ura edessä.

Nimen ollessa Foster, lopuksi on totta kai pakko kysyä mitä mieltä mies on ”nimikko-oluestaan”, Fostersista?

- Kanadassa en ikinä tilaisi Fostersia, vaan Bud Lightia tai jotain muuta, mutta mielestäni Fosters on kuitenkin todella hyvä olut. Suomalaisista oluista pidän erityisesti Karjalasta, sanoo läpi haastattelun varsin hyväntuuliselta vaikuttanut Kurtis Foster.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle