Koivu: "Kunnioituksessa on NHL:ään verrattuna valtava ero"

LIIGA, NHL / Haastattelu
Mikko Koivu teki torstaina paluun TPS:n nuttuun.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Mikko Koivu tykitti TPS-paluussaan kaksi maalia, jotka eivät riittäneet kartuttamaan joukkueen pistesaalista. Päivää myöhemmin sentteri kertoi näkemyksiään TPS:stä, SM-liigasta ja mahdollisesti jossain vaiheessa alkavasta NHL-kaudesta.

TPS:n torstainen 90-vuotisottelu osoittautui urheilullisen tuloksen puolesta pannukakuksi. Ilves karkasi toisessa erässä kolmella nopealla maalilla, eikä turkulaiskiri riittänyt tasoitukseen asti.

Kahdeksan vuoden jälkeen TPS:n kokoonpanoon palannut Mikko Koivu teki Palloseuran kolmesta maalista kaksi, vaikka pelasi ensimmäisen ottelunsa yli viiteen kuukauteen.

- Alku oli vaikea. Oli paljon erikoistilanteita, kuten pari alivoimaa ja heti perään ylivoimaa, ja se ehkä vähän piiputti. Kolmannessa erässä ruvettiin joukkueenakin parantamaan paljon. Ei se mikään huippumatsi ollut itseltä tai joukkueeltakaan, Koivu pohti päivää myöhemmin.

- Perjantaina oli harjoituksissa huomattavasti "kotoisampi" olo. Rutiini pitää aina löytää ja pelit auttavat siinä. Harjoituksissa oli nyt jo paljon helpompaa ja toiseen matsiin on huomattavasti helpompi lähteä. Koko joukkueen kannalta tilanne ei ole yhtään helpompi, vaan yhtä kovan työn takana ne pisteet aina ovat.

Koivun paluuta ja TPS:n syntymäpäivä oli Turkuhallissa seuraamassa yli 10 000 katsojaa. Yleisömäärä on TPS:n syksyn selkeästi suurin.

- Oli hieno nähdä niin iso turkulainen yleisö, vaikka joukkue tällä hetkellä sarjataulukon peräpäässä onkin. Tilanne ei ole kannattajillekaan mikään optimaalisin, joten pelaajan pitää kunnioittaa yleisöä siitä, että he tulevat seuraamaan peliä.

- Kun ihmiset ovat pelistä kiinnostuneita ja jääkiekko on kaupungissa iso asia, saa joukkuekin sitä kautta positiivisen signaalin. Se on sitten meidän tehtävä vastata siihen ja päästä takaisin vahvaksi ja menestyväksi joukkueeksi. Se ei tapahdu yhdessä yössä tai viikossa, vaan yhteiset kokemukset johtavat tavoitteisiimme ja pala kerrallaan tässä pitää mennä, Koivu saneli.

"Kunnioitus lähtee pelaajista"

Koivun varhaisimmat TPS-muistot ajoittuvat Jukka Koivun valmennusuran ja 1990-luvun alkuun.

- Isän kanssa joskus käytiin Kupittaalla, kun oli kausikortit. Katsomonosaa en muista, mutta paikat kyllä. Isän mukana pääsi myös pyörimään pelaajien ja huoltajien sekaan, mikä oli sekin iso juttu.

Omalta peliuralta mieleen ovat jääneet Minnesota-vuosia edeltäneet liigakaudet.

- Erityisesti se ensimmäinen kausi, kun sain jo olla mukana mestarijoukkueessa. Sitten oli pari vaikeampaa vuotta ja viimeinen kausi, joka oli hieno, vaikka mestaruus jäikin voittamatta.

- Kaikki hyvät ja huonot kokemukset kyllä muistaa ja ne kaikki ovat opettaneet matkalla tähän pisteeseen. Niitä huonoja hetkiä ei aina heti halua muistella, mutta jälkeenpäin juuri ne ovat niitä, jotka opettavat ja määrittelevät paljon puhutun "kokemuksen".

Edellisen kerran kaudella 2003-2004 TPS:ssä pelannut Koivu ehti huomata jo torstaina yhden selkeän eron NHL-kaukaloihin verrattuna. Wild-kapteeni toivoisi pelaajilta NHL:n kaltaista kunnioitusta.

- Kunnioituksessa pelaajien välillä sekä pelaajien ja tuomarien välillä on NHL:ään verrattuna valtava ero. Näiden viime aikojen kaltaisten vammojenkaan tuleminen ei mielestäni ole sattumaa. Taklaukset ja tietynlainen sodankäynti kaiken keskellä kuuluvat peliin, mutta kyllä se tietty kunnioitus pitää silti olla ja pelaajista se lähtee.

- Paras esimerkki on ehkä Jarkko Ruudun seuraaminen ja kaikki se kritiikki mitä hän kohtaa, ja se negatiivisuus joka hänen ympärillään pyörii. Hän on kuitenkin ainoa pelaaja Suomesta, joka on raivannut tiensä ylös myös Pohjois-Amerikassa ja joutunut osallistumaan monta vuotta siihen fyysiseen peliin. Sitä ei mielestäni oikein muisteta. Täällä on sitten taas pelaajia, jotka eivät näkisi Pohjois-Amerikassa kovin montaa päivää, kun pitäisi myös vastata teoistaan.

Kaikkien aikojen Minnesota Wild?

Koivun TPS-pestin mahdollistanut työsulku pätkäisee ja mahdollisesti jopa peruuttaa kauden, jolta Minnesota-kannattajat odottavat paljon. Kaksi kesän pelaajamarkkinoiden suurinta kalaa - Zach Parisen ja Ryan Suterin - naarannut Wild saattoi löytää palaset, jotka nostavat pudotuspelipaikasta taistelevan joukkueen jopa Stanley Cup -haastajien joukkoon. Kapteeni itse on vielä varovainen sanoissaan.

- Viime vuosi näytti, että paras tavoite on aina pudotuspelipaikka. Sen jälkeen on niin tasaista, että kukaan ei osaa arvata, kuka mestaruuden lopulta vie. Totta kai nyt on tullut joukkueeseen isoja palasia, mutta ei voimasuhteissa tapahdu nousuja napinpainalluksella. Omaa pakettia pitää nyt lähteä kehittämään, mutta se on nähtävissä, että kesän muutokset ovat tuoneet uusia menestysmahdollisuuksia.

New Jersey Devilsin jättäneen Parisen uskotaan pelien alkaessa löytävän paikkansa Koivun ykkösketjun laidasta. 13 vuoden ja 98 miljoonan dollarin sopimuksen tehnyt 28-vuotias on parhaimmillaan tykittänyt NHL:ssä 45 maalia yhteen kauteen. Marian Gaborikin lähdön jälkeen maalintekovoimaa kaivannelle Wildille on ehkä vihdoinkin löytynyt 40 maalin iskijä.

- Parise on näyttänyt, että hänestä on ehdottomasti siihen. Tuossa kun yhdessä harjoiteltiin, niin kyllä sen siinäkin näki, että hänellä on kaikki tarvittava potentiaali suuren maalintekijän roolin ottamiseen, Koivu kehui.

"Kaikkien aikojen Wild-kaudesta" Koivu ei silti halua puhua.

- Sen näkee sitten, jos kausi tulee tai ei. Oli meillä hyviä joukkueita kasassa jo ensimmäisinä vuosinani, mutta näissä on aina paljon yllätyksellisyyttä loukkaantumisten ja muiden vastaavien asioiden puolesta.

Tällä hetkellä Koivun, Wildin ja koko muun NHL:n ohjelma on hämärän peitossa. Työsopimusneuvottelut eivät ole kääntyneet positiivisempaan suuntaan ja peruutettavien otteluiden listalle on pian putoamassa jo vuodenvaihteen ulkoilmaottelu.

Epävarma tilanne on ajanut Koivunkin ottamaan neuvotteluiden tilanteesta ja pelaajayhdistyksen toimista entistä tarkemmin selvää.

- Kapteenin ominaisuudessa tulee varmaan vähän keskimääräistä enemmän oltua mukana. Wildilla on siellä omat pelaajaedustajat, mutta varsinkin tällaisessa tilanteessa pyrin auttamaan mahdollisimman paljon. Tämän vuoden aikana olen ollut aiempaa aktiivisempi ja nykytilanteessa pyrin seuraamaan tapahtumia enemmän.

- Senkin suhteen mielenkiinto kasvaa, kun pääsee toimintaan sisälle. Varsinkin työsulun aikana kiinnostus niihin asioihin on kova, koska kyse on kuitenkin sekä omasta että kaikkien muidenkin pelaajien tulevaisuudessta.

Nyt Koivu keskittyy kuitenkin parhaansa mukaan kasvattajaseuraansa. 29-vuotias maailmanmestari ehtii nykyisen sopimuksensa puitteissa viipyä TPS:ssä noin kuukauden ajan. Joulukuun alusta kuviot ovat ainakin julkisuudessa vielä epäselvät, eikä maajoukkueen kapteeni pelaa tuolloin välttämättä missään.

Kiinnostusta Koivun palveluksille riittää Suomen ulkopuolellakin. Kotimaassa vaihtoehtona on vain TPS, mutta muun muassa KHL- ja NLA-seurat olisivat halukkaita saamaan sentterin riveihinsä. Muille maille matkaaminen ei ainakaan vielä herättänyt Koivussa suurta kiinnostusta.

- Muutamia yhteydenottoja tuli nytkin, mutta ei siinä hirveästi tullut niitä mietittyä, varsinkaan Venäjän suuntaan. Realistiset vaihtoehdot olivat Sveitsissä, mutta loppujen lopuksi tämä tuntui selkeästi luontevimmalta vaihtoehdolta, kun pääsi kuitenkin kotiin.

- Olen miettinyt tämän koko kuvion järjellä ja tehnyt asiasta suunnitelman pitkän kaavan mukaan. Ei tätä yhdessä yössä ole päätetty. Kaikki tekevät omat ratkaisunsa ja kyllä tämä oli järkevin ja luontevin valinta, Koivu linjasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle