Jukurijohto suuttui Pennaselle pelaajien sopimusneuvotteluista

LIIGA / Haastattelu
Pennanen valmensi Jukurit kolmesti finaaleihin, joista tuloksena oli kaksi mestaruutta.
Kuva © Antti Varonen
Jukurien toimitusjohtaja Harri Tammiruusu pettyi, kun Antti Pennanen rikkoi hänen mukaansa herrasmiessopimusta Jukurien optiopelaajista. Pennanen näkee tapahtuneen toisin.

Vaikka Antti Pennasen aikakausi Jukurien päävalmentajana sujui seurajohdon kanssa ammattimaisessa hengessä, otti hän viimeisellä kaudellaan toimitusjohtaja Harri Tammiruusun kanssa kertaalleen kovasanaisesti yhteen.

Tammiruusu katsoi Pennasen rikkoneen herrasmiessopimusta Jukurien optiopelaajista. Tammiruusun näkemys herrasmiessopimuksesta oli se, ettei HPK olisi saanut tarjota sopimusta Jukurien optiopelaajille ennen kuin Jukurit on saanut heidän kanssaan sopimusneuvottelut käytyä.

Jukurien avainhyökkääjien Oula Palven ja Jaakko Turtiaisen seuraksi Hämeenlinnaan lähti kiekollinen puolustaja Teemu Suhonen, jolla oli optio seuraavasta kaudesta Jukureissa. Jukureille tuli sopimusneuvotteluissa kiire, kun Suhosesta oltiin kiinnostuneita muualla, eikä Jukurit ollut itse ehtinyt tarjota sopimusta.

Kun Tammiruusu sai tietää HPK:n ja Suhosen neuvotteluista, hän piti Pennaselle pettyneen puhuttelun.

− Kaikki pelaajat olivat vapaita. HPK on tarjonnut sopimusta, Jukurit on tarjonnut, muut seurat ovat tarjonneet. Sekä Oula Palve, Jaakko Turtiainen että Teemu Suhonen ovat sen jälkeen päättäneet itse, missä he haluavat pelata seuraavalla kaudella. Heillä ei ole ollut mitään sidettä, että heidän pitää jatkaa Jukureissa. Vapaa markkinatalous toimii näin, Pennanen vastaa.

Pennanen ja Tammiruusu eri linjoilla

Pennanen kiistää, että hän olisi tehnyt herrasmiessopimusta Jukurien kanssa.

− Meillä ei ollut herrasmiessopimusta. Semmoisten tekeminen ja sen takia pelaajien liikkumisen rajoittaminen on kyseenalaista. En olisi suostunut semmoiseen, Pennanen kertoo.

Vaikka Tammiruusun mukaan herrasmiessopimus oli solmittu, hän sanoo ymmärtävänsä myös Pennasta.

− Minulla ei ole Antista mitään pahaa sanottavaa. Hän on hyvä ja rehti ihminen, ja uskon hänen ajatelleen toimineensa oikein, vaikka meillä on tulkintaero tästä asiasta, Tammiruusu kommentoi.

Teemu Suhonen (vas.) pelaa ensi kaudella Liigaa Jukurien sijaan HPK:ssa.

Jukurien apuvalmentaja Timo Turunen ja maalivahti- ja videovalmentaja Juha Lehtola solmivat niin ikään sopimuksen Hämeenlinnaan. Myös Lehtolalla oli optio seuraavasta kaudesta Jukureissa, mutta häntä herrasmiessopimus ei Tammiruusun mukaan suoranaisesti koskenut.

Sopimuskeskustelut agenttien kanssa

Pennanen korostaa, ettei puhunut pukukopissa sopimusasioista yhdenkään pelaajan kanssa.

− Sanoin pelaajille alussa, että olen halunnut kaikki pelaajat, keitä tässä kopissa on. Kun sain tiedon, että jatkan HPK:ssa, sanoin, että näin tulee käymään. Sanoin myös, että kun olen kaikki tänne halunnut, on väistämättä sellaisia pelaajia, jotka haluan myös HPK:hon. Kaikkia en missään nimessä voi sinne viedä, kyllä jokainen nyt sen ymmärtää. Toivon, että siitä ei tule mitään ongelmaa koppiin.

− Sanoin vielä, että tässä kopissa ei puhuta ollenkaan siitä yhdenkään pelaajan kanssa, mitä tulevaisuudessa HPK:ssa tulee tapahtumaan. Kaikki keskustelut hoidetaan lähtökohtaisesti suoraan agenttien kanssa.

Pennanen kävi keskustelua agenttien kanssa siitä, millaista roolia kullekin pelaajalle olisi HPK:ssa luvassa, mutta muistuttaa, ettei ollut allekirjoittamassa yhtään sopimusta.

− HPK:n silloinen toimitusjohtaja teki lopulliset sopimukset pelaajien kanssa.

Kypsyyden mittausta

Toinen asia, mikä olisi voinut viime kaudella sekoittaa myös jukuripelaajien pasmoja, oli valmentajaruletti uutisointeineen. Ensimmäiset uutiset Risto Dufvan sopimuksesta Jukurien Liiga-joukkueen peräsimeen julkaistiin elokuussa. Samaan aikaan Jukurit tiedotti, ettei Pennanen jatka Jukurien päävalmentajana Liigassa. Jukurit vahvisti Dufvan sopimuksen syyskuussa.

− Se ei ollut ideaali tilanne, mutta siinäkin mitattiin pelaajien ja identiteetin kypsyyttä. Voihan siitä tulla ongelma, kuten ehkä joissain seuroissa tuli, kun uusi valmentaja oli tiedotettu. Mutta ei se Oulussa ollut ongelma. Kukaan ei miettinyt sitä. Miksi Bayern Münchenissä ei ole mitään ongelmaa, vaikka kaikki tietävät, että koutsi vaihtuu ja se menee Manchester Cityyn? Siellä kulttuuri kestää, Pennanen muistutti.

− Osa toimittajista otti silloin kantaa siihen, että valmentajat ovat tiedossa ja tuo menee tuonne ja tuo tänne. Joo, eihän se ideaali tilanne ole, mutta mielestäni seurat päästettiin siinä liian helpolla. Ei otettu kantaa siihen, miksi näin on. Ei kaikki ole kiinni pelkästään siitä, että valmentaja vaihtuu. Juuri silloin mitataan kulttuuria ja sen kypsyyttä.

Risto Dufvan valmentajasopimus Jukureihin tuli tietoon hyvissä ajoin.
Kuva © Timo Savela

Pennaselta saa pyyhkeitä varsinkin Ilta-Sanomien silloinen urheilutoimittaja ja Jukurien nykyinen viestintäpäällikkö Eero Tuominen.

− Ilta-Sanomissa oli Dufva-uutisen jäljiltä juttu, että olen pettynyt, kun joudun konduktöörin paikalle. Se oli ihan ala-arvoinen siitä näkökulmasta, etten ollut missään nimessä pettynyt. Päinvastoin, minulla oli koko ajan sellainen tunne, että joku muu on minun juttuni. On se sitten Liigassa, tai KHL:ssä apuvalmentajana. Sillä lailla oli hyvä tilanne.

− Jokaisellahan on oma mielipiteensä asioihin, mutta on vaarallista, että jonkun mielipiteestä voi syntyä totuus. Ei kai nyt ihan mitä tahansa voi kirjoittaa? En tiedä, mitkä olivat motiivit ja mistä tarina oli lähtenyt liikkeelle.

"Dufva ansaitsi paikan Jukureissa"

Jotain toista valmentajaa olisi voinut vastaavassa tilanteessa harmittaa se, ettei seura tarjonnut tälle jatkosopimusta Liigaan.

− Tietenkin viime keväänä tuntui siltä, että jatko Jukureissa voisi olla yksi vaihtoehto, mutta oli muitakin vaihtoehtoja. Nyt kun asiaa ajattelee, niin olihan tässäkin riittämiin. Olen tyytyväinen ja koen kuitenkin, että pääsin askeleen eteenpäin toiseen paikkaan. HPK:ssa oli kuitenkin aito halu siitä ja samat visiot kuin minulla. Pelaajien ja pelin kehitystyöhön ja identiteetin vahvistamiseen ja sitä kautta menestymiseen. Siellä luotettiin minuun ja tehtiin pitkä sopimus. Kotonakin tuli sellaista viestiä, että nyt olisi aika lähteä.

− Kaikella kunnioituksella: olen viihtynyt Jukureissa hyvin, Jukurit on antanut minulle paljon ja ollut hieno paikka valmentaa. Ehkä vuosi sitten keväällä voitonhuumassa tuntui siltä, että täällä olisi hieno jatkaa, mutta hyvä näin.

Pennasen korvaava Risto Dufva on 2000-luvun vaihteessa Jukurit menestykseen nostaneena valmentajana Mikkelissä urheiluromanttinen, pidetty persoona. Pennanen sanoo ymmärtävänsä Jukurien Dufva-valinnan hyvin.

− Kun Dufvalla oli halu tulla tänne, hän mielestäni ansaitsee historiallaan ja osaamisellaan sen paikan täällä. Ja kun puheenjohtaja Jukka Toivakka ilmoitti valinnasta, sanoin, että oikein hyvä valinta teille. 

Pennanen oli kuitenkin pettynyt tapaan, jolla Jukurit ilmoitti Dufvan korvaavan Pennasen.

− Kuulin jo keväällä, että Dufva tulee, mutta minulle se sanottiin vasta heinä–elokuussa. Olin varmaan viimeinen, joka sen asian tiesi sisältäpäin. Toivakka tuli kasvotusten kertomaan ja tapaamaan, sitäkin arvostan.

Pennanen ei lähde miettimään sitä, mitä Dufva tuo Mikkeliin valmennustiimeineen Ville Niemisen ja Juuso Hahlin kanssa.

− Tietenkin, jos vielä mietin omaa aikaani Mikkelissä, niin täällä oli "Piken" [Jarno Pikkarainen] ja "Ripan" [Dufva] luomana vahva identiteetti neljän ketjun työmies- ja urheilujoukkueesta. Pystyimme sitä ylläpitämään ja ehkä pikkaisen vahvistamaan pelaamisen puolelta. On selvää, ettei Jukurit tule pärjäämään, jos ei tee pelaajakehitystyötä.

Jukureista lähtee Pennasen ohella toinen viimeisimpien Mestis-kausien tärkeä lenkki pois, kun urheilujohtaja Tommi Kerttula ei enää jatka seurassa.

− Sain peluuttaa ja ajaa sisään sellaista pelitapaa Tommin alaisuudessa kuin halusin. Tommi ei puuttunut jään tason toimintaan millään tavalla. Se tuki kaikessa muussa, venttiili siinä välissä, oli tärkeä. En joutunut olemaan hallituksessa puhumassa, vaan Tommi hoiti sitä ja silti hankki pelaajia. Hänellä oli iso arvo koko yhteisölle siinä, kuinka hän jämäköitti toimintaa. A-junnutkin kehittyivät hyvin.

Kiitos kannattajille

Pennaselle jäi pienistä hiertymistä huolimatta jukuriajasta päällimmäiseksi positiivinen maku. Hän jakaa erityiskiitoksia kannattajille vuosien aikana osoitetusta tuesta.

− Se tapa lämmittää, millä minut otettiin vastaan. Kaikki tietävät, ettei tämä ole aina juhlaa ollut. Ansaittuakin kritiikkiä olen ehdottomasti saanut, mutta kyllä minulle viikinkisydän jää ennen kaikkea siitä, miten ydinfanit ovat minua kohdelleet. Se jättää minuun jäljen.

Pennanen sanookin haluavansa Jukureille jatkossa kaikkea hyvää.

− Toivon, että Toivakan Jukan johtama pitkäaikainen unelma saa hyvän lähdön, enkä epäile, etteikö näin tulisi käymään. Toivottavasti ihmiset tulevat toimeen keskenään. Se on aina iso juttu ja sitä kautta yhteisöllisyys kasvaa. Nyt vain kaikki tekemään yhdessä mikkeliläistä jääkiekkoa.

Pennanen toivoo myös negatiivisuuden ja vastakkainasettelun vähenevän Mikkelissä.

− Mielestäni on iso juttu, että Mikkelissä pelataan Liiga-jääkiekkoa, eikä ainakaan ammattilaisten kesken ole mitään lajien välistä kitkaa. Mäkelän Ilkan [jalkapallojoukkue Mikkelin Palloilijoiden päävalmentajan] kanssa keskustelimme pitkän aikaa. On fakta, että pienen kaupungin pieni joukkue ei menesty ilman hyvää yhteistyötä.

» Lähetä palautetta toimitukselle