HPK:n apukapteeni: ”Tiimihenki ollut isossa roolissa”

LIIGA / Haastattelu
HPK on erinomaisesti sitoutunut joukkueena.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
SM-liigan sarjataulukkoa miehittävät tällä hetkellä todelliset yllätysjoukkueet: SaiPa ja HPK. Yksi iso syy ainakin hämeenlinnalaisten huimaan syyslentoon on ollut mainio tiimihenki. Oranssipaidat pelaavat joukkueelle ja se tuo tulosta.

Harva olisi ennen kauden alkua uskonut, että piskuiset SaiPa ja HPK majailevat tässä vaiheessa kautta sarjataulukon piikkipaikoilla. Niin ne nyt kuitenkin vain oleilevat ja ovat kovassa tikissä. 

Näistä Kerho ei ole peräti yhdessätoista peräkkäisessä kamppailussaan jäännyt pisteittä. Kyseisistä matseista HPK on voittanut jopa kymmenen.    

Pallokerhon varakapteeni Tuomas Vänttinen kertoo ison syyn joukkueensa huimaan vireeseen olevan toimiva tiimihenki.  

– Tiimihenki on totta kai ollut isossa roolissa. Kaikki tietävät tällä hetkellä suunnilleen mitä pitää tehdä, missäkin tilanteessa. Ja kaikki pelaa joukkueelle, Vänttinen kehuu ja lisää:  

– Joukkuehenki tekee koko joukkueen. Jos ei olisi yhteishenkeä, niin ei olisi edes mitään peliä. Silloin emme olisi samalla kartalla jäällä. Jotkut hakisivat omia juttuja ja jotkut kiekollisia tehopisteitä. Pelaamisestamme ei tulisi mitään, jos ajattelisimme yksilölähtöisesti.

Tiimihengestä tekee Vänttisen mielestä erinomaisen etenkin se, että HPK:ssa vallitsee selkeä työnjako ja oranssipaidat puhaltavat samaan hiileen.

– Kaikilla on omat roolit ja omat työt ja niitä on noudatettu hyvin tähän asti. Kenties meillä on vähemmän nimimiehiä, mutta tällä hetkellä ollaan pelattu yhteen hiileen ja se on tuonut voittoja, Vänttinen lausuu.  

"Lystiä tämä jääkiekkoilijan elämä"

Miten oranssipoppooseen on sitten alunperin muodostunut toimiva tiimihenki?

– Se joukkuehenki on tullut siitä, kun olemme samanlaisia pelaajia. Ajattelemme yksilöinä pelistä samalla lailla. Ja tietenkin kaukalon ulkopuolellakin homma toimii niin hyvin kuin se tällä hetkellä toimii. Kaikki ovat kavereita keskenään, Vänttinen tietää kertoa.

– Lisäksi olemme huumorintajuisia ja ajattelemme aika rennosti. Olemme myös samantyylisiä ihmisiä. Ei tarvitse hirveästi miettiä, mitä suustansa päästää. Kokonaisuutenaan on aika lystiä tällä hetkellä tämä jääkiekkoilijan elämä.

Yksi merkittävä tekijä erinomaisen yhteishengen luomisessa Kerhon sikermään on ollut se, että seura loi keväällä itselleen selkeät arvot, joiden takana koko joukkue seisoo. 

Nuo yhteiset arvot on kirjoitettu hämäläisten pukukopin seinälle. Teesit ovat olleet myös iso juttu sekä hyvän joukkuehengen luomisessa että HPK:n syysmenestyksen taustalla.

– Tottakai yhteiset arvot ovat olleet tärkeässä roolissa. Olemme itse miettineet ne ja niiden puitteissa olemme yrittäneet pelata. Ja kyllä niitä tuijoitetaan tosi paljon meillä. Ne ovat seinällämme, Vänttinen sanoo.   

– Sitten, kun peleissä on tullut huonompia hetkiä, niin olemme yrittäneet muistuttaa niistä arvoistamme. Mitä ne olivat. Olemme niissä yrittäneet pysyä päivittäin ja elää niiden mukaisesti. Mitä me olemme sinne seinälle kirjoittaneet. Eivät ne siellä ihan turhaan ole.  


Kiekkoilijan elämä on lystiä, sanoo HPK:n varakapteeni Tuomas Vänttinen.

Vänttinen tykkää päävalmentajansa tyylistä

Niin kuin muissakin työyhteisössä ja joukkueissa, ilmapiiriin vaikuttaa oleellisesti myös johto. Näin on myös Hämeenlinnassa. Kerhon joukkueen johdossa kapellimestarina operoi päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

Vänttinen on pitänyt Selinin valmennustyylistä. Selin osaa olla sopivassa määrin vaativa.

– Olen tykännyt Ari-Pekan valmennustyylistä. Hänellä on auktoriteettia ja hän murahtaa oikeasti, kun on sen paikka. Selin osaa oikeassa rytmissä olla tiukka ja kova. Sanoo asiat siten kuin ne pitääkin.

– Hänen ei tarvitse kuitenkaan huutaa hiuksia päästä. Olen tykännyt tosi paljon hänen valmennustyylistään ja ajattelutavastaan, Pallokerhon apukapteeni mairittelee käskyttäjäänsä.

Korjaavan palautteen lisäksi Selin jakaa pelaajille myös kehuja. Asiat puidaan HPK:ssa heti läpi. Ja, jos joukkue on tahkonnut oikein hyvän ottelun, niin ovat oranssipaitaiset saaneet vapaapäiviäkin.  

– Meille on tullut keppiä ja on tullut porkkanaa, sitten kun on niiden paikka ollut. Vapaapäiviä on annettu sitten, kun olemme pelanneet hyvin. Puhumme heti asiat selkeästi läpi, se on ollut hyvä, Vänttinen kertoo.

Asioista puhuminen on HPK:n varakapteenin mukaan myös iso tekijä toimivan tiimihengen ylläpitämisessä.

– Keskusteleminen on tietenkin isossa roolissa. Se, että joukkueessa jutellaan asioista. Joskus vähän vaikeammistakin asioista.

– Sen näkee sitten keneen voi luottaa. Joukkueessa tulee toki aina toisista parempia kavereita kuin toisista, Vänttinen laukoo.  

» Lähetä palautetta toimitukselle