Andrew Hay - Liigajyrä

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Haastattelu
Andrew Hay päivystää työmaallaan maalin edustalla.
Kuva © Jussi Siiriäinen
Yksi liigan kokeneimmista pelaajista on Botany Swarmin pitkäaikainen kapteeni ja maajoukkueen puolustuksen tukipilari ja varakapteeni Andrew Hay, 28. Varma maalinedustan luutija on pelannut NZIHL:ssä jo sen perustamisesta lähtien.

Botany Swarnin kapteeni Andrew Hay muistelee vuotta 2005, jolloin Uuden-Seelannin kiekkoliiga NZIHL perustettiin.

- Silloin mukana oli neljä joukkuetta, ja otteluita pelattiin runkosarjassa vain kymmenen. Nykyään joukkuemäärä on viisi, ja runkosarjan pituus on 16 ottelua. Tulevaisuudessa ottelumäärä kasvaa 24:een, tietää Hay.

Pudotuspelejä sarjassa ei pelata, ja Birgel Cupin voittaja ratkaistaan puolestaan vain yhdessä ottelussa.

Andrew Hay
Syntynyt 25.6.1985 Aucklandissa
Ensimmäinen miesten maaottelu 10.4.2005 Uusi-Seelanti vs Australia (0-4)
Miesten maaottelut 42
Pisteet 1+6=7
Saavutuksia (MM-kisat) 2007 III-Divisioonan MM-kisojen paras puolustaja
Mitalit 2 kultaa (III-divisiona MM-kisat) 2 hopeaa (II-divisioonan MM-kisat)
U20 maaottelut 8
U18 maaottelut 8
Ottelut NZIHL:ssä 111
Pisteet NZIHL:ssä 11+48=59
Mestaruudet 4

- Finaaliotteluita pelataan vain yksi lähinnä kulujen säästämiseksi. Yksi ottelu on toki jännittävä huipennus kaudelle, mutta haluaisimme pelata kunnon playoff-tyyliin, Hay kertoo sarjajärjestelmästä.

Liigaotteluita hän on pelannut kunnioitettavat 111 kappaletta, joista kaikki Botany Swarmin peliasussa. Ainoastaan maajoukkueeseen myös kuuluvat Brett Speirs (114) ja Hayden Argyle (112) ovat maratontaulukossa edellä.

Hay on kotoisin maan pääkaupungista Aucklandista, jossa on maan eniten jääkiekkotoimintaa. Lisäksi lähes kaikki Andrew'n sisaruksista pelaavat jääkiekkoa.

- Minulla on neljä veljeä ja kaksi siskoa, ja vain toinen siskoistani ei ole koskaan pelannut. Yksi veljistäni pelasi U20-maajoukkueeseen asti, mutta hän lopetti sen jälkeen.

- Siskoni on pelannut naisten maajoukkueessa, Ice Fernzissa, nuorempi veljeni Joshua (Hay), 24, pelaa minun tapaan miesten maajoukkueessa, Ice Blacksissa, ja nuorin veljeni Oliver (Hay), 16, lähtee syksyllä Ottawaan pelaamaan CIHA:han (Canadian International Hockey Academy), luettelee kiekkoilija.

Veljeskolmikko pelasi juuri päättyneellä kaudella kotiseurassaan Botany Swarmissa. Seura on liigan menestynein, eikä vähiten Hayn veljesten ansiosta. Yhdeksästä jaossa olleesta tittelistä Swarm on voittanut neljä. Päättyneellä kaudella joukkue jäi kahden pisteen päähän finaalipaikasta.

- Kausi sujui melko hyvin. Hävisimme kauden lopulla pari tasaista peliä ja jäimme harmittavasti ulos finaalista.

Monen lajin kautta jäälle

Samoin kuin maajoukkueen ykkösmaalivahti Rick Parry, myös Hay harrasti useita uusiseelantilaisille tavanomaisia urheilulajeja, kuten jalkapalloa, rugbya ja krikettiä. Myös rullakiekko kuului jo alusta alkaen lajivalikoimaan.

- Aloitin kuusivuotiaana rullakiekon. Minulla oli vain muutaman minuutin matka hallille, missä kävin harjoittelemassa. Pelasimme myös kaduilla.

Ensimmäisen kerran hän kokeili luistelua jäällä 11-vuotiaana.

- Kun aloitin jääkiekon vuonna 1996, Aucklandissa oli yhteensä neljä kaukaloa ja yksi kuuden joukkueen junioriliiga. Nyt kaupungissa on kuusi junioriliigaa.

Lähikaukalon ja katupelien suomalla kehityksellä Hay on päässyt edustamaan maataan molempien nuorten ikäluokkien MM-kisoissa ja kuulunut A-juniori-iästä lähtien maajoukkueen vakiokalustoon.

Andrew Hay kumppaneineen välttyi tällä kertaa takaiskulta.
Andrew Hay kumppaneineen välttyi tällä kertaa takaiskulta.
Kuva © Jussi Siiriäinen

Tietokilpailuja ja tähdistöotteluita

Seurajoukkueessaan Hay on kunnioitettu johtaja, joka näyttää esimerkkiä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Hänen vastuullaan on mm. seuran Facebook-sivusto, jolla Hay kertoo tulevista otteluista ja aktivoi kannattajiaan erilaisiin aktiviteetteihin, kuten uuteen kuukausittaiseen Botany Swarmin tietokilpailuiltaan, jolla seura kerää rahaa toimintaansa.

Paikallisessa urheilubaarissa järjestettävään illanviettoon pääsee osallistumaan noin kuuden euron hintaisilla lipuilla, ja tietokilpailuun ilmoittautuneet joukkueet pääsevät kilpailemaan palkinnoista, viettämään laatuaikaa ja tapaamaan Swarmin pelaajia.

- Seurani mainostaa otteluita sosiaalisessa mediassa, ja jonkun verran myös radiossa ja sanomalehdissä. Televisiossa meillä ei ole varaa mainostaa. Lisäksi otteluita voi nykyään katsoa liigan Internet-sivujen livestriimeistä, ja televisiosta tulee kerran viikossa otteluiden kohokohtia.

- Meidän yleisökeskiarvo tällä kaudella oli noin 400-500, mikä on sarjalle melko tyypillinen lukema. Hallit ovat joka paikkakunnalla melko pieniä, ja rahaa ylimääräiseen markkinointiin ei juurikaan ole, Hay kertoo.

Paikallinen kausi huipentuu noin kaksi viikkoa finaalin jälkeen pelattavaan Skate of Originiin, jossa kohtaavat Etelä- ja Pohjoissaaren tähdistöjoukkueet. Joukkueissa pelaavat maan parhaat pelaajat, ja heidän täytyy olla edustuskelpoisia Uuden-Seelannin maajoukkueeseen.

- Pelaajat jaetaan joukkueisiin sen perusteella, missä he aloittivat pelaamisen. Minä aloitin Aucklandissa, joten pelaan Pohjoissaaren joukkueessa. Se on mahtava tapahtuma ja samalla myös tilaisuus näyttää taitojaan kevään MM-joukkuetta ajatellen.

Ulkomaat ei tavoitteena

"Itse olen pelannut opiskelun ja työn ohessa ja luulisin pelaavani vielä ainakin muutaman vuoden"

Lyhyen kauden luulisi motivoivan pelaajia lähtemään Euroopan tai Pohjois-Amerikan sarjoihin jatkamaan kauttaan, mutta hyvin harva siihen kykenee elämän perusrealiteeteista johtuen.

- Pelaajat opiskelevat ja työskentelevät pelaamisen ohessa, joten heidän on hyvin vaikea lähteä ulkomaille pelaamaan alasarjoihin.

Tämä on ollut myös Hayn tilanne.

- Itse olen pelannut opiskelun ja työn ohessa ja luulisin pelaavani vielä ainakin muutaman vuoden. En ole oikeastaan koskaan haaveillut ulkomaista.

- Olen aina opiskellut ja ollut töissä. Välillä olen miettinyt sitä, mutta luulen, etten ole riittävän taitava, finanssialalla työskentelevä Hay naurahtaa.

- Veljeni Josh on päässyt harjoittelemaan paremmin kuin minä, ja nykyään juniorit ovat parempia kuin omina juniorivuosinani. Heillä on paremmat mahdollisuudet päästä ulkomaille pelaamaan.

Kokeneimmatkaan uusiseelantilaiset pelaajat eivät ole maajoukkueessa tai NZIHL:ssä erityisen vanhoja. Kuluneella kaudella sarjassa pelasi ainoastaan yli 30-vuotiasta pelaajaa. Hay aikoo myös liittyä "ikämiesten" joukkoon.

- Kovin moni pelaaja ei pelaa yli 30-vuotiaaksi. Perhe ja työ asettuvat vaakalaudalla tärkeämmiksi kuin jääkiekko. Itse olen pelannut opiskelun ja työn ohessa, ja luulisin pelaavani vielä ainakin muutaman vuoden, hän kertoo.

Andrew Hay oli tekemättömän paikan edessä romanialaisten höykyttäessä "kiivejä" 14-1.
Andrew Hay oli tekemättömän paikan edessä romanialaisten höykyttäessä "kiivejä" 14-1.
Kuva © Jussi Siiriäinen

Ensi keväänä kullanhuuhdontaa Espanjassa

Pitkän kesäloman ohessa pelaajat osallistuvat muutamille MM-leireille, jotta he eivät joudu aivan kylmiltään kevään tiukkoihin MM-otteluihin. Kaksissa edellisissä kisoissa Uusi-Seelanti on epäonnistunut, ja tavoitteena on nousu takaisin 2-divisioonan A-lohkoon.

- Viime kevään turnaus [Turkissa] oli suuri pettymys. Vuotta aiemmin Islannissa joukkueestamme puuttui noin 12 parasta pelaajaa sekä 2-3 parasta maalivahtia ja putosimme alempaan sarjaan. Tavoitteemme oli nousta, mutta hävisimme niukasti Israelille.

- Meillä oli neljä hyvää kenttää, joissa oli sopivasti nuoruutta ja kokemusta, mutta se ei riittänyt, Hay toteaa ja viittaa Israelin joukkueeseen, jonka ykkösketjun ammattilaiset takasivat maalle nousun 2-divisioonan A-lohkoon ensi kaudeksi.

Ensi keväänä Uusi-Seelanti matkaa Espanjan pohjoisosassa sijaitsevaan Jacan pikkukaupunkiin taistelemaan paikasta 2A-divisioonaan.

- Uskon tietenkin, että voitamme. Espanja oli viime kaudella heikko, mutta uskomme pärjäävämme heille vaikka he pelaavat nyt kotona, Hay puhkuu luottavaisesti.

Hayn johtaman puolustuksen täytyykin pelata täydellisesti, jotta Espanja ei rynnistäisi Ice Blacksin yli Islannin turnauksen kaltaiseen 12-3-voittoon. Sitä ennen tiedossa on lomailua, kunnes maajoukkuetoiminta alkaa marras- ja joulukuun kuntotesteillä ja helmikuussa järjestettävällä ensimmäisellä valintaleirillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle