Viime vuoden puolivälieräsankari Utunen katsoo kohti USA-kamppailua luottavaisena − "Koetetaan pilata niiden unelma"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Toni Utunen hioi kiekonkäsittelytaitojaan Nuorten Leijonien välipäivän treeneissä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomen U20-maajoukkueen kapteenistoon kuuluva Tappara-puolustaja Toni Utunen on jättänyt jo taakseen nolon Sveitsiä vastaan kyykätyn ottelun. Tappion syitä on vaikea lähteä hakemaan.

− Koetin eilen miettiä, miksi niin kävi, mutta ei tullut mitään mieleen. Ei ollut sellainen peli, joka olisi tuohon viimeiseksi haluttu. Sillä ei ole enää huomisen kannalta merkitystä. Se on pyyhitty pois ja katseet on edessäpäin, Utunen kertaa.

Vaikka tappion perimmäisiä syitä mies ei avaakaan, parannettavaa hän osaa silti otteista nimetä.

− Pitää olla röyhkeämpi kiekon kanssa ja päästä hyökkäysalueella paremmin maalille ja maalintekopaikoille. Pitää myös laukoa enemmän.

Seuraavana Suomella on vastassa Yhdysvallat puolivälierässä. Joukkue on Utuselle tuttu, sillä hän pelasi viime vuoden kisoissa heitä vastaan kahdesti, kerran alkulohkossa ja lopuksi finaalissa.

− Tulee äärimmäisen kova joukkue vastaan. Täyden päivätyön saa tehdä, jotta voitosta taistellaan. Se on nähty, että mikään ei ole mahdotonta. Pitää luottaa itseensä eikä alkaa aristamaan. Kiekollinen peli on heidän vahvuutensa, samoin suojaaminen ja nopeat käännökset sekä laukaukset. Kiekon kanssa he ovat tosi näppäriä.

Ailahtelevasti turnauksessa esiintynyt Suomi lähtee puolivälieräänsä altavastaajana. Kovemmassa alkulohkossa pelannut USA on paperilla kovempi joukkue kuin Suomi.

− Varmaan auttaa meitä, ettei ole ennakkosuosikin paineet niskassa. Pitää pelata rohkeasti, joukkueelle ja kovaa. Kaikki jätetään jäälle mitä löytyy ja katsotaan sitten, mikä on lopputulos. Kaikilla on aina mahdollisuus voittoon.

− Paljon siistimpää pelata vaikka jenkkejä tai Kanadaa vastaan tällaisessa pelissä. Koetetaan pilata niiden unelma.

Sveitsi-otteluun oli tarkoitus valmistautua kuin pudotuspeliotteluun, muttei lataus ollut vaaditulla tasolla. Utunen ei näe saman toistuvan tosipelissä.

− Olen varma, että osataan asennoitua peliin. Alusta asti on tiedostettu, että tämä on vähän löysempi lohko. Jokainen saa revittyä itsestään irti sen, mitä tarvitsee.

Maaleitta alkuturnauksen ja koko syksyn pelannut Utunen tuli tunnetuksi vuosi sitten puolivälierän jatkoaikasankarina kauden avausmaalillaan. Nyt asetelma olisi katettu samanlaiselle tempulle.

− Katsotaan, onko se tämä hetki vai mikä hetki, mutta kyllä se maali joskus vielä tulee. Kahden maalin verran aukesi korkki viime vuonna, mutta meni sitten aika nopeasti säppiin takaisin. Se maali on kiva muisto. En lupaa mitään tällä kertaa, mutta katsotaan, Utunen pohtii.

» Lähetä palautetta toimitukselle