HIFK:n Roope Taponen kokee syyskauden klassikon olevan aina haastava ottelu humoristisesta taustasta huolimatta

LIIGA / Haastattelu
Roope Taponen on lunastanut paikkansa HIFK-maalilla.
Roope Taponen on vakiinnuttanut paikkansa HIFK:n aloittavana maalivahtina. Tukea hän on saanut kokeneelta Niko Hoviselta, joka on kokemuksellaan tukenut vasta toisen kokonaisen Liiga-kautensa aloittanutta maalivahtia.

Helsingissä pelattu kauden ensimmäinen syyskauden klassikko kääntyi lopulta HIFK:n nihkeäksi 1–0-jatkoaikavoitoksi Lappeenrannan SaiPasta.

Syyskauden klassikko ​​on Jori Lehterän 2010-luvun taitteessa lanseeraama nimi Tapparan syksyisille SaiPa-kohtaamisille. Lehterän nykyään edustaessa helsinkiläisseuraa on myös termi kulkeutunut Helsingin jäähallille.

HIFK-veräjänvartija Roope Taposen mukaan humoristisesta nimestään huolimatta keskiviikon kohtaaminen SaiPaa vastaan ei ollut kotijoukkueelle helppo.

– Se oli perus SaiPa. Taisi olla viime vuonna, kun voitimme samalla tavalla tiukasti SaiPan. Samanlainen ottelunkuva. Hyvin me tehtiin töitä, ja lopulta ansaitsimme kaksi pistettä, Taponen summaa.

Taposen viittaama vuoden takainen peli oli toden totta sekin tiukka. Helsinkiläiset taipuivat syyskuussa 2022 lappeenrantalaisille vierasottelussa 2–1. Kuten todettu, tänäänkään vastustaja ei ollut helppo.

Nuorella torjujalla itsellään oli haasteita käynnistyä peliin.

– Henkilökohtaisesti vaikea startti. En meinannut oikein syttyä peliin. Sitten pikkuhiljaa heittäydyin peliin ja siitä se lähti rullaamaan. Lopulta hyvä matsi itseltäni.

HIFK keräsi voitto-ottelussa hyökkäysalueen aikaa lopulta yli kymmenen minuuttia enemmän kuin vastustaja, ja parhaimmillaan kiekko pysyi tauotta lähes kolme minuuttia SaiPa-alueella.

Tilanne on luonnollisesti haastava puolustavan joukkueen maalivahdille, mutta niin se on myös hyökkäävän joukkueen kollegalle.

– Hetken se menee siinä missä muukin. Mutta varsinkin siinä toisessa erässä, kun kiekko oli useita minuutteja toisessa päässä, alkoi ajatukset pyörimään muualla kuin pelissä. Se ei tietenkään ole hyvä, Taponen naurahtaa.

– Lopulta sain hyvin kasattua itseni. Yleensä, kun on vähän unessa, käy niin, että soikin omassa maalissa. Siksi on tärkeää pysyä hereillä.

Toinen kokonainen Liiga-kausi

Taponen on aloittanut kauden selkeänä ykkösmaalivahtina ja on ollut aloittava torjuja jo kolmessatoista ottelussa. Päästettyjen maalien keskiarvo on tähän mennessä 2,19 ja torjuntaprosentti 90,24.

Pelaaja itse on tyytyväinen suorituksiina.

– Hyvä fiilis. Kahden ensimmäisen pelin jälkeen oli tunne, että ei oikein ole lähtenyt, mutta siitä se alkoi rullaamaan. Nyt viimeiset kolme viikkoa oma peli on alkanut tuntua omalta ja turvalliselta. Tällä hetkellä on hyvä olla maalissa.

Vasta toisen kokonaisen Liiga-kautensa aloittanut Taponen kertoo saaneensa paljon tukea luukkuvahtina alkukaudesta toimineelta Niko Hoviselta.

– Hänen kanssaan on helppo olla ja pystyy jutella kaikesta. Häneltä tulee rauhoittavaa apua ja kokemuksen tuomia neuvoja. Ne auttavat yllättävän paljon. Sitä ei tajua ennen näitä neuvoja, että tällaistakin tietoa tarvitsee.

Kokemusta Hoviselta toden totta löytyy. 314 Liiga-ottelun, lukuisten ulkomaan pelikausien ja muun muassa viime kevään Liiga-mestaruuden kokemuksella konkarilta löytyy varmasti paljon annettavaa vasta 22-vuotiaalle Taposelle.

– Tykkään olla hänen kollegansa, Taponen kiteyttää.

Kehuja satelee myös juuri uuden jatkosopimuksen solmineelle päävalmentajalle Ville Peltoselle. Peltonen jatkaa HIFK:n päävalmentajana kevääseen 2026.

– Rauhallinen, hyvin analyyttinen ja osaa hommansa, Taponen kuvaa ytimekkäästi Peltosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle