29 vuotta ympäri maailman - suomalaisen kiekkokiertolaisen tarina

Muut Sarjat / Haastattelu
Tällä kaudella Tomas Sinisalo pelasi Tšekissä Piráti Chomutovissa.
Kuva © Piráti Chomutov
Tomas Sinisalo on ainoa MM-isäntämaassa Tšekissä pelaava suomalaiskiekkoilija. Sinisalon tarina jääkiekkoilijana on kiinnostava, sillä hän on poukkoillut kiekon perässä ympäri maailman käytännössä syntymästään asti.

Jokerit, Blues, Green Bay, Leksand, SaiPa, Kiekko-Vantaa, Salamat, KalPa, Malmö, TPS, Adirodnack, Hvidovre, Herlev, Stjernen ja Piráti Chomutov.

Yllä olevia seuroja yhdistää ainakin se, että Tomas Sinisalo on pelannut niissä jokaisessa. Yhdysvalloissa syntynyt 29-vuotias Sinisalo on kiertänyt Pohjois-Amerikan kautta Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan. Suomessa hyökkääjä on pelannut juniorisarjojen lisäksi Liigaa ja Mestistä. Onpa mukana yhdet alle 20-vuotiaiden MM-kisatkin. 

Tällä kaudella hän oli mukana nostamassa tšekkiläistä Piráti Chomutovia takaisin maan pääsarjaan Extraligaan.

Reissumies jo vaippaiässä

Ammattijääkiekkoilijalle tyypillinen liikkuva elämäntapa tuli Sinisalolle tutuksi jo vaippaiässä isä-Ilkan pelatessa Pohjois-Amerikan taalakaukaloissa. Sinisalojen karavaani kulki Philadelphiasta Minnesotaan, Los Angelesiin ja Phoenixiin ennen paluuta Suomeen.

− Tämä on ollut mulle aina arkea. Olen tottunut siihen pienestä asti. En hirveästi muista ensimmäisistä vuosista Yhdysvalloissa. Enemmän ovat jääneet mieleen isän viimeiset vuodet SM-liigassa, silloin olin aina hallilla.

Piráti Chomutovin kausi päättyi juhliin, kun joukkue nousi 12 ottelun karsintasarjan päätteeksi takaisin Extraligaan.

− Yksi merkittävä syy Tšekkiin siirtymisessä oli sarjanousun mahdollisuus. On ollut kivaa pelata pitkästä aikaa voittavassa joukkueessa. 

"Tämä on ollut mulle aina arkea."

− Halusin täksi kaudeksi ensisijaisesti Suomeen, koska vaimoni ja poikani asuvat Helsingissä. Tein viime keväänä sopimuksen Bluesiin, mutta he halusivat tryout-pykälän. Sanoin, että käy, mutta vain juhannukseen asti.

Blues-valmentaja Jyrki Aho ei pystynyt vielä kesällä lupaamaan pelipaikkaa, joten edessä oli jälleen uuden seuran etsintä.

− Olisi ollut liian iso riski odotella syksyyn asti. Niin myöhään olisi ollut vaikeaa löytää haluamani pelipaikka.

Sinisalon agentti, myös tanskalaisia NHL-pelaajia edustava Bjarne Madsen, tunsi Tšekin pääsarjasta pudonneen Pirátin GM:n, joka halusi joukkueeseensa ulkomaalaista väriä. Ensi kauden pelipaikka selvinnee kevään aikana, mutta toinen kausi sarjanousijan riveissä ei olisi Sinisalon mielestä lainkaan hassumpi vaihtoehto.

− Mielelläni jäisin tännekin vielä toiseksi kaudeksi, täällä hoidetaan kaikki todella ammattimaisesti. Koko joukkueen kasauksessa tavoitteena oli palata takaisin korkeimmalle sarjatasolle. Olisi hieno päästä pelaamaan ulkomaalaisena pääsarjaa toisessa maassa. 

Piráti Chomutov nousi kauden päätteeksi takaisin Extraligaan.
Kuva © Piráti Chomutov

Ammatti: jääkiekkoilija

Sinisalo on hyvä esimerkki kiekkoilijasta tähtien takana. Täysverinen ammattilainen, joka kamppailee freelancerin tavoin työtarjouksista vuodesta toiseen. Kilpailu pelipaikoista on kovaa. Sinisalolla on tulevaisuutta ammattilaisena, mutta myös uran jälkeistä aikaa täytyy ajatella.

− Opiskelin vuonna 2011 personal traineriksi ja tällä kaudella aloitin kasvatustieteiden verkko-opinnot.

"Tajusin silloin, että jos en ole kunnossa, tämä loppuu."

Sinisalo on ollut todella lähellä nousta tasaiseksi Liiga-suorittajaksi, mutta huono ajoitus tai loukkaantumiset ovat sotkeneet suunnitelmia.

− Mutta ei Liigassa pelaaminen ole ollut minulle erityinen tavoite. Uskon kyllä, että ottaisin pelipaikan, jos saisin reilun tilaisuuden. Norjan sarja on hyvätasoinen. Esimerkiksi Craig Schira ja Alexander Bonsaksen tulivat sieltä Suomeen. Hyvin ovat pärjänneet.

Työmäärästä menestys ei ainakaan ole kiinni. Pelatessaan lukioikäisenä Green Bay Gamblersin joukkueessa Sinisalo sai oppitunnin, joka on kantanut tähän päivään saakka.

− Minulla ei ollut autoa ja elin kämppikseni aikataulujen mukaan. En pystynyt harjoittelemaan niin paljon kuin olisi pitänyt. Isäni tuli käymään ja sanoi, ettet jaksa pelata, jos olet huonossa kunnossa. Tajusin silloin, että jos en ole kunnossa, tämä loppuu. Itsestään huolehtiminen on myös osa ammattiylpeyttä.

− Isäni on opettanut myös, että jos ei pysty tekemään pisteitä, eikä aina pysty, täytyy pitää huolta, että on jollain muulla tapaa joukkueelle hyödyksi. Olenkin aika monipuolinen pelaaja, minua voi käyttää monenlaisissa tilanteissa.

Ei esteitä, vain hidasteita

Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen Sinisalo siirtyi kaudeksi 2004-05 Ruotsiin Leksandin organisaatioon. Toiveet Allsvenskan-debyytistä jo A-juniori-iässä tyssäsivät uutisiin Pohjois-Amerikasta.

− Tuli NHL:n työsulku. Edustusjoukkueessa olikin yhtäkkiä 18-19 hyökkääjää, ja pelasin koko kauden junnuissa. Se oli kuitenkin hyvä vuosi, pääsin pelaamaan tosi paljon. Södertäljen junioreissa pelasi silloin Anze Kopitar ja Brynäsissä Nicklas Bäckström. Opin samalla uuden kielen, se oli hyvä asia.

Kaudella 2007-08 Sinisalo sai Sopimuksen TPS:ään ja ensimmäisen mahdollisuuden vakiinnuttaa pelipaikkansa pääsarjatasolla. Kausi alkoi mainiosti: ensimmäisissä 20 pelissä Sinisalo kirjautti mukavat 12 tehopistettä.

− Sitten loukkaannuin. Palasin ehkä loukkaantumisen jälkeen liian nopeasti takaisin. Elän luistelusta, enkä pystynyt pelaamaan täysipainoisesti omaa peliäni. Se kausi oli kituuttamista. En tainnut tehdä pistettäkään niissä 20 pelissä, jotka pelasin loukkaantumisen jälkeen.

Viime kaudella Sinisalo oli norjalaisen Stjernen Hockeyn varakapteeni.
Kuva © Sofie Alexandra Kitterod

Peliaikaa Tanskasta ja Norjasta

Kun mieleistä pelipaikkaa ei kotimaasta löytynyt, oli jälleen aika kokeilla uutta sarjaa. Sinisalon mukaan Ruotsissa seurataan tarkalla silmällä Tanskan ja Norjan kiekkoa. Mielessä siinteli uusi yritys Ruotsin sarjoihin.

− Lähdin hakemaan Tanskasta isoa ruutua. Että saan pelata paljon ja pystyn näyttämään, etten ole vain kolmos- tai nelosketjun pelaaja. Että pystyn tekemään myös pisteitä. Riihijärven Juha valmensi minua Tanskassa Herlevissä, tosi hyvä koutsi. Pelasin myös hänen kanssaan hetken Malmössä.

− Tanskasta menin Norjaan. Sielläkin meni tehojen puolesta hyvin, mutta meillä oli aika huono jengi. Kokemuksina Tanskan ja Norjan reissut olivat hyviä. Kun saa pelata paljon, aina kehittyy.

Sinisalon tarina pelaajana on värikäs ja monella tapaa poikkeuksellinen. Ura terävimmälle huipulle ei ole ikinä auennut, lähellä se on ollut. Ei ole kuitenkaan syytä painaa päätä pensaaseen.

− Olen pystynyt elättämään itseni ja perheeni jääkiekolla, olen ylpeä siitä. Vain harva pystyy siihen.

» Lähetä palautetta toimitukselle