T.J. Oshie - tähti on syttynyt

NHL, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Oshie upotti Venäjän rangaistuslaukauksilla.
Kuva © Getty Images
Venäjän ja USA:n Sotšin olympialaisten alkusarjaottelun ratkaisijaksi nousi rangaistuslaukauskisassa St. Louis Bluesia edustava T. J. Oshie. Jääkiekkofriikit tuntevat miehen jo hyvin, mutta suurelle yleisölle kyseessä saattaa olla vielä varsin tuore tapaus.

Lauantaina Sotšin Shaiba-areenalla nähtiin lähes eeppiset mittasuhteet saavuttanut ottelu. Vastakkain olivat leikkimielisessä kylmän sodan hengessä USA ja Venäjä. Fanaattinen venäläisyleisö odotti kunnia-aitiossa istuneen presidentti Vladimir Putinin johdolla omien suosikkiensa voittoa.

T. J. Oshie päätti kuitenkin toisin ja ratkaisi kylmäverisesti voiton rangaistuslaukauskisassa USA:lle .

Tämä sai jääkiekkofanit listaamaan Oshien Wikipediassa amerikkalaiseksi sankariksi sekä Presidentti Barack Obaman onnittelemaan hyökkääjää henkilökohtaisesti mikroblogipalvelu Twitterissä.

Oshie pääsi suorittamaan rangaistuslaukausta peräti kuusi kertaa peräkkäin. Osa tähtipelaajista, kuten Patrick Kane, Zach Parise ja Phil Kessel eivät päässeet yrittämään kertaakaan. Viesti päävalmentaja Dan Bylsman suunnalta oli varsin selkeä. Oshie on hänen todellinen luottopelaajansa.

Yliopistotähti

Oshie varattiin NHL:ään vuoden 2005 varaustilaisuudessa numerolla 24. Vuoden 2005 ykkösvaraus oli Nova Scotian oma poika, Sidney Crosby. Lisäksi ennen Oshieta huudettiin muun muassa sellaisia nimiä, kuten Bobby Ryan ja Anze Kopitar.

Kauden 2005-06 alussa Oshie aloitti opiskelun ja jääkiekkoilun Pohjois-Dakotan yliopistossa.

Pohjois-Dakotan yliopisto on varsin perinteikäs jääkiekkoyliopisto. Se on voittanut seitsemän kertaa NCAA:n mestaruuden. Opinahjon värejä ovat edustaneet vuosien varrella muun muassa Ed Belfour, Brad Bombardir, Jason Blake, Jonathan Toews, Zach Parise sekä Travis Zajac.

Joukkue tunnettiin ennen nimellä "North Dakota Fighting Sioux", jonka käytöstä kuitenkin luovuttiin NCAA:n suunnasta tulleen painostuksen johdosta. Opiskelijat ja alumnit kuitenkin edelleen käyttävät lempinimeä epävirallisesti.

Oshien kannalta nimikohun tekee mielenkiintoiseksi se, että hän on osaksi chippewa. Chippewat, tai ojibwat, ovat Pohjois-Amerikan alkuperäiskansaa. Vuonna 2010 heidän populaationsa oli noin 130 000 henkeä, joka tekee heistä neljänneksi suurimman alkuperäiskansan. Edellä olivat vain navajot, cherokeet ja siouxit.

Yhdysvaltalaisen fuksivuosi oli kaukalossa varsinainen menestys. Hyökkääjä voitti joukkueensa maalintekijätilaston 24 täysosumalla. Noista maaleista oli voittomaaleja yhdeksän, mikä oli koulun uusi ennätys.

Pohjois-Dakotan yliopisto eteni kauden päätteeksi NCAA:n lopputurnauksen neljän parhaan joukkoon, jossa sen kausi tuli päätökseen 6−5-tappiolla veriviholliselle Boston Collegelle.

Kaksi seuraavaa kautta toivat samanlaiset pettymykset, tappion semifinaaleissa juuri Boston Collegelle. Vuonna 2007 lukemin 6-4, ja vuonna 2008 lukemin 6-1.

Oshie oli kauden 2007-08 päätteeksi ehdolla Hobey Baker –palkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan NCAA:n parhaalle jääkiekkoilijalle. Tunnetuimmat voittajat historian saatossa ovat olleet Paul Kariya, Chris Drury sekä Ryan Miller.

Tuon kauden jälkeen Oshiella olisi ollut vielä yksi vuosi yliopistoa jäljellä. Viimeinen vuosi jäi kuitenkin suorittamatta, kun hän solmi kolmevuotisen tulokassopimuksen St. Louis Bluesin kanssa. Sen ansiosta yhdysvaltalaisen pankkitilille kilahti 850 000 $ kaudessa.

Matkalla kohti tähteyttä

Tulokaskaudellaan Oshie muodosti Patrik Berglundin ja David Perronin kanssa erinomaisesti toimineen ketjun, joka sai lempinimen "The Kid Line". Hyvin kiekkoa käsittelevän ja maalintekoon kykenevän Oshien tilille kertyi 57 pelattua ottelua, joissa syntyivät tehot 14+25=39.

Kauden päätteeksi pelaaja edusti maataan Sveitsin isännöimissä MM-kisoissa.

Tulokassopimuksen toisena vuonna Oshien ylle oli ladattu suuret odotukset. Loukkaantumisista kärsinyt hyökkääjä onnistui pelaamaan ehjän kauden, mutta kehitys pisteiden valossa ei ollut aivan toivotunlaista.

Kolmannella NHL-kaudellaan Oshie onnistui aloittamaan kauden lupaavasti, mutta ikävä nilkkavamma vaati leikkaushoitoa, ja kaudesta muodostui varsin rikkonainen. St. Louisin sikariportaassa ei vielä oltu täysin vakuuttuneita Oshien merkityksestä organisaatiolle. Lisänäyttöjä kaivattiin vielä, ja sen seurauksena pelaajalle sorvattiin vuoden mittainen siltasopimus 2,35 miljoonan dollarin vuosipalkalla.

Kausi 2011-12 oli Oshielle todella onnistunut. Pahimmat loukkaantumiset jättivät miehen kaudeksi rauhaan ja 80 pelattua ottelua tuottivat tehopisteet 19+35=54.

Sikariporras oli vakuutettu pelaajan todellisesta arvosta. Uusi sopimus oli viiden vuoden mittainen, arvoltaan yhteensä 20,875 miljoonaa dollaria. Bluesin palkkakatto rasittuu vuosittain 4,175 miljoonan taalan edestä.

Kuluva kausi on on ollut Oshielle ja Bluesille toistaiseksi todella hyvä. Kivikovassa läntisessä konferenssissa joukkue on tällä hetkellä toisena, ja omaa keskistä divisioonaa se johtaa ennen toisena majailevaa Chicago Blackhawksia.

Oshien oma kausi on ollut myös tehojen valossa varsin lupaava. Toistaiseksi hänellä on 57 pelattua ottelua, joissa hyökkääjä on venyttänyt vastustajan verkkoa 14 kertaa ja antanut 32 maaliin johtanutta syöttöä. 46 tehopisteellä hän jakaa joukkueen sisäisen pistepörssin kärkitilan ruotsalaisen Alexander Steenin kanssa.

Lauantainen onnistuminen saattoi nostaa uuden tähden jääkiekkotaivaalle. Oshie on 27-vuotiaana lähestymässä jääkiekkoilijan parasta ikää.

Lähteet: nesn.com, infoplease.com, blues.nhl.com, ESPN, capgeek.com, hockeysfuture.com, Wikipedia

» Lähetä palautetta toimitukselle