Syksyn flopit, vuodenvaihteen topit – Tapparan suurimmat tasonnostajat

LIIGA / Artikkeli
Tappara on juhlinut joulutauon jälkeen.
Kuva © Jarno Hietanen

Tappara aloitti juuri ennen joulutaukoa voittokierteen, joka on tuonut kirvesrinnat jo sarjassa kuudenneksi. Ennen joulutaukoa tullut HIFK-voitto sai tauon jälkeen seuraa.

Tappara on voittanut viimeisestä yhdeksästä pelistään seitsemän ja hävinnyt kerran voittolaukauskilpailun jälkeen. Pelillisesti joukkue on pelannut jokaisella osa-alueella paremmin kuin aiemmin tällä kaudella.

Tämän vuoksi on syytä nostaa jalustalle Jussi Tapolan miehistön tämänhetkisen vireen takapiruja.

Ketkä vielä alkutalven aikana pettymyksiin kuuluneista ovat nostaneet omalla panoksellaan Tapparan tälle tasolle?

Josh Green, 7 viime ottelua 2+4= 6

37-vuotias kanadalaissentteri tahkosi kauden ensimmäiset 25 peliä ilman maalia. Green kommentoikin maalittoman putkensa olleen hänelle ensimmäinen laatuaan miehen koko uralla, NHL-kaudet mukaan lukien.

Green vajosi kauden avauspuoliskolla ykkössentteristä nelosen keskelle askel kerrallaan. Greenin liike ei riittänyt alkuunkaan ja sentteri ei ehtinyt tilanteisiin vaaditulla tavalla.

Viime kaudella Green ihastutti Tapparan kannattajia virheettömällä pelinrakentelulla, kyvyllä antaa laadukkaita pieniä peliä edeltäviä syöttöjä ja kliinisellä viimeistelytaidolla maalinedestä. Kaikki tämä oli poissa kauden alussa.

Green vaikutti olevan eksyksissä.

Viimeiset seitsemän peliä ovat muuttaneet Greenin kauden suuntaa. Hyökkääjä on kertonut, että keskusteli joulutauolla valmentajien kanssa ja päätti parantaa peliään. Keskustelut auttoivat.

Viimeiseen seitsemään peliin Green on tehnyt tehot 2+4. Green on saanut Stephen Dixonin loukkaannuttua isompaa roolia ylivoimalla ja käyttänyt sen. Maalinedustalla riehuva kanukki päivystää maalivahtien verkkokalvoilla ja kaivaa irtokiekkoja joko reppuun tai joukkuekavereilleen.

Teemu Aalto, 9. 4+7= 11

Teemu Aalto on tehnyt parhaimmillaan 40 pistettä liigajäillä, joten miehen pisteryöppyjen ei pitäisi olla suuria yllätyksiä. Viime aikojen vireeseen ei kuitenkaan pitänyt olla enää vuonna 2015 syytä.

Aalto hyytyi Pasi Puistolan pakkiparina 16 pisteen kauteen kaudella 2013-14. Kun 36-vuotiaan kiekollisen puolustajan ura kääntyy laskuun, alamäkeä ei ole helppo pysäyttää.

Aalto oli alkukaudesta suurissa vaikeuksissa omassa päässä, mikä ei sinänsä ole täysin uusi asia Aallon uralla. Puolustaja ei kuitenkaan pystynyt auttamaan joukkueen sakannutta avauspelaamista. Lisäksi tunnettu kova lämäri paukutti lähes tauotta vain Hakametsän uusia joustolaitoja.

Aalto ei enää tässä vaiheessa uraansa ole liigajoukkueen ykköspakki ilman kiekollista antiaan. Siksi viime otteluiden kovat tehot ovat tulleet Aallolle kreivin aikaan.

Aalto on samalla noussut vain kahden pisteen päähän Liigan puolustajien pistepörssiä johtavasta Mikko Luomasta.

Teemu Aalto ei ole peruspuolustajien aatelia, mutta pinnoja satelee jälleen 36-vuotiaalle puolustajalle.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Markus Kankaanperä, 3. 1+2= 3

Tee mielikuvaharjoitus. Kuvittele Markus Kankaanperä läpiajoon, joka päättyy nättiin maaliin. Joko et onnistunut tai näit Kankaanperän osuman Tampereen paikallispelissä omin silmin.

Kankaanperä on aina ollut joukkuetovereitaan puolustava peruspuolustaja. Viime otteluissa Kankaanperä on löytänyt myös kiekollista osaamistaan, vaikka keskiviikon ulosajo muistuttikin tutummasta Kankaanperästä.

Kankaanperä on päässyt pisteille nyt neljä kertaa kuudesta mahdollisesta palattuaan kaukaloon kuukauden mittaisen tauon jälkeen. Kädet ovat olleet vetreinä pakkasista huolimatta.

Huili näyttää tehneen hyvää 34-vuotiaalle jäähykuninkaalle.

Se tutumpi Markus Kankaanperä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Tapparan ylivoimapelaaminen, yhdeksän maalia viimeiseen kahdeksaan peliin

Yksi pelaajiston ulkopuolinen asia mukaan listalle.

Tapparan ylivoima on yhä koko kauden mittakaavassa sarjan huonointa, se ei ole mikään uutinen. Kirvesrintojen pakkopeli on kuitenkin muuttunut jo orastavan tehokkaaksi ylivoimadynamoksi.

Tappara on viimeistellyt viimeisessä kahdeksassa pelissään yhdeksän ylivoimaosumaa ja jäänyt ilman ylivoimamaalia vain kerran. Tämä on häkellyttävä tasonnosto tamperelaisten alkukauteen verrattuna.

Tapparan ylivoimaprosentti oli ennen Ilves-ottelua 12,87, nousua ei siis ole paljon. Tämä kuitenkin kertoo lähinnä alkukauden syväjään paksuudesta. Tapparan ylivoima on ollut viimeisen 10 ottelun aikana Liigan viidenneksi tehokkain.

Olli Palolan, Aallon ja Kristian Kuuselan viivatykit ovat alkaneet laulaa. Green hallitsee maalinedustoja pitkin liigajäitä ja Jan-Mikael Järvisen Saharaan paennut itseluottamus on ottanut rahtilennon takaisin Tampereelle.

Tapparan ylivoimapeliä ei kannata aliarvioida vain siksi, että se yhä on koko kauden mittakaavalla huonointa. Kevät voi hinata Tappara-ylivoiman taistelemaan pakkopelien Lomarengas-kierroksesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle