Suikkasella riittää murehdittavaa.

Jarno Hietanen

Pelicans – täysi floppi

Jatkoajan Lahden toimituksen jäsenet Oskari Keskitalo, Toni Tuomala ja Samu Saatsi syventyivät yhdessä pohdiskelemaan ja keskustelemaan Pelicansin surkeasta alkukaudesta. Mitä sanottavaa kolmikolta löytyy mm. Lee Gorenin kohtalosta?

Pelicansin hopeanhohtoinen viime kevät oli sensaatio. Haaveet menestystarinan jatkumisesta voidaan haudata jo tässä vaiheessa kautta. Miksi Pelicans on romahtanut näin alas? Ketä voidaan syyttää?

Oskari Keskitalo: Vaikka Pelicans koki kovan muodonmuutoksen kesän aikana, hopeakrapula oli silti odotettua kovempi. Yksistään pelaajista on turha tehdä syntipukkeja, vaan isoimmat kömmähdykset tehtiin jo joukkuetta rakentaessa. On käsittämätöntä, miten vääränlaisiin rooleihin pelaajia on yritetty tunkea.

Toni Tuomala: Syyttävän sormen voi osoittaa pelaajahankinnoista vastaaviin ihmisiin. Joukkue on isokokoinen ja auttamattoman hidas. Viime kaudella Kai Suikkasen peluuttama kiekko perustui nopeaan luisteluun. Pelaajat ovat vääränlaisia, vaikkeivät kaikki välttämättä huonoja.

Samu Saatsi: Uusi menestystarina suistui jo pahasti raiteiltaan kesän pajatsontyhjennyksen myötä. Pelicansissa ei onnistu tällä hetkellä oikein mikään. Pelaajahankinnat ovat osoittautuneet suurimmilta osin flopeiksi, joukkue ei ole löytänyt pelitapaansa ja paikkaajat ovat loukkaantuneet. 

Syyttävää sormea ei voi nostaa yksistään ketään osoittamaan. Koko Pelicans on yhdessä sopassa tällä hetkellä, eikä kukaan ole vielä pystynyt hämmentämään sitä soppaa rauhalliseksi. Palasten on raksahdeltava pian kohdalleen ja tulosta pitää syntyä piakkoin.

Mentiinkö Lee Gorenin potkuissa metsään? Millaista pelaajaa Pelicans kaipaa Gorenin tilalle?

Keskitalo: Pelicans teki oikean ratkaisun potkiessaan Lee Gorenin ulos joukkueesta. On hyvin todennäköistä, että Goren löytää itselleen uuden palkanmaksajan, jolleivät terveysasiat osoittaudu esteeksi. Goren ei ollut huono, mutta hänestä ei ollut joukkueen tukipilariksi, todelliseksi sateentekijäksi. Gorenin tilalle Pelicans tarvitsee liukkaan keskushyökkääjän, joka pystyy ronskisti ottamaan ykkössentterin valtikan haltuunsa.

Tuomala: Gorenin kenkiminen ei ollut katastrofi. Kanadalainen oli juuri sellainen pelaaja kuin odotettiin: hidas, hyvä kulmissa ja maalin edessä sekä hyvä pelinrakentaja. Goren ei ole samanlainen huippupelaaja kuin Ryan Lasch, joka tekisi ketjukavereistaan parempia. Odotukset Goren täytti hyvin ja sääli, että pelaaja joutuu kärsimään jonkun muun töppäilystä.

Saatsi: Potkut olivat varmasti todellinen täysyllätys kaikille Pelicansia seuraaville. Goren oli Pelicansin tehokkaimpia kavereita ja useissa matseissa mainiolla pelipäällä. Kanadalaisesta puhutaan vaikeana persoonana ja vaikeana kanssapelaajana. Itse en usko, että potkujen syynä olisi pelkästään klikki koppipuolella. Suurimman syyn uskon löytyvän rahapussista. Gorenin tilalle halutaan hinta-laatusuhteeltaan parempaa pelaajaa, jonka takia kanadalaishyökkääjä sai lähteä.

Turkoosipaidat kaipaavatkin nyt Gorenin tilalle takuuvarmaa suorittajaa, joka ratkoisi otteluita ja tekisi pisteitä. Lahtelaisten päiväunissa tämä tarkoittaisi viime kauden pistelinkojen Ryan Laschin ja Justin Hodgmanin tyylistä peluria.

Pelicansin ulkomaalaishankinnat ovat epäonnistuneet. Angelo Espositon oli tarkoitus ottaa iso kiekollinen rooli Lahdessa, ja Danny Richmond on ollut murheenkryyni puolustuspäässä. Esposito on valahtanut sentterihierarkian pohjalle, ja Richmond on aiheuttanut sydänvaivoja valmentajille toilailuillaan. Onko tällä kaksikolla enää annettavaa turkoosipaidoille? Näkevätkö he lainkaan kevättä mastokaupungissa?

Keskitalo: Angelo Esposito on ollut todellinen yllättäjä – Pelicansin kannalta harmittavasti negatiivinen sellainen. Esposito on liian kiltti, arka ja haluton. Ykkössentteriainesta hänestä ei löydy, eikä hänestä myöskään alempien ketjujen työmyyrää saa. Entisen superlupauksen hyötysuhde joukkueellensa on mitätön.

Danny Richmond on kummallinen tapaus. Hänestä odotettiin puolustuspään isoa luutaa, puolustajaa, joka astuisi parrasvaloihin monipuolisuudellaan. Näin ei käynyt, vaan Richmond on osoittautunut oman tien kulkijakseen, jolta on nähty ylihyökkäämistä ja laiskaa työnskentelyä. Hyvänä iltana tosin Richmond on ehdottomasti laatupuolustaja, mutta ongelma on se, että hyviä iltoja on tullut liian harvakseen. Iso palkkashekki sapettaa varmasti seurajohtoa, mutta tasaisuuden löytäessään Richmondista voi olla vielä hyötyä Pelicansille. 

Tuomala: Esposito pelasi vielä syyskuussa lupaavasti, mutta tässä vaiheessa näyttää kyseessä olevan tyhjä arpa. Espositon pelistä paistaa läpi heikko itseluottamus, joka on valahtanut pohjalukemiin, kun onnistumisia ei ole tullut. Kanukki näpertelee kiekon kanssa, ei aja tilanteisiin täysillä ja sijoittuu puolustaessa huonosti. Esposito ei Lahdessa varmasti enää pelaisikaan, jos ottajia olisi.

Kevyesti luisteleva Richmond tukee hyökkäyksiä liian ahneesti, eikä puolusta omaa maalinedustaa kuin näennäisesti. Richmond tarvitsee otteisiinsa järkeä ja hänen täytyy alkaa pelata joukkuepeliä. Silloin voitaisiin puhua vahvistuksesta. Richmondin tilanne taitaa olla samanlainen kuin Espositonkin. Muitakaan ottajia ei varmaan löydy, joten mies jatkaa Lahdessa.

Saatsi: Toisella ei ole annettavaa lainkaan, eikä toisella myös ainakaan paljoa. Ailahtelevaisuus on Richmondin suurin heikkous. Välillä mies toilailee omassa päässä ja hetkeä myöhemmin esiintyy varmaotteisesti. Hyökkäyssuuntaan yhdysvaltalaisella on vahvuuksia, mutta tulosta ei ole tullut sinnekään päin. Jos Pelicans löytää sopivan puolustajan, voi olla, että Richmond liittyy Gorenin ja Ryan O'Marran matkaan.

Espositon pelaaminen on kyllä todella murheellista katseltavaa. Kanadalainen väläyttelee kerran tai pari kiekollista osaamistaan otteluissa, mutta silti vaeltelee matsit puolivaloilla. Kaikkein eniten kuvaa se, etten ole nähnyt Espositon voittavan yhtään kaksinkamppailua tai kulmavääntöä Pelicansin kotikaukalossa. Sentteri ei uskalla haastaa vastustajia tosissaan heppoisen fysiikkansa takia, jolloin miehen pelikin valuu viemäristä alas peruuttelun myötä.

Palikat ovat pahasti levällään, kilpailijat hengittävät jo niskaan ja paineet kasvavat. Kykeneekö Pelicans nousemaan playoffeihin?

Keskitalo: Pelicansin tilanne on vaikea ja se heikkenee entisestään Antti Niemen lähdettyä. Joukkue tarvitsee uutta virtaa. Pari napakkaa pelaajahankintaa voivat auttaa kurssin kääntämisessä. Jamie McBainin nappaaminen Lahteen oli jo askel oikeaan suuntaan, mutta jos lisää muutoksia ei tehdä pian, playoff-kiekkoa ei nähdä Lahdessa.

Tuomala: Pelicans väläyttelee muutaman ottelun välein, joten uskon lahtelaisten pääsevän katsomaan pudotuspelikiekkoa myös ensi keväänä. Pelicansin täytyisi alkaa pelaamaan joukkueena ja puolustuksen koomailut saisivat jäädä historiaan.

Saatsi: Pelicansille suora pudotuspelipaikka olisi tällä hetkellä todellinen ihme. Jotain vaikuttavaa on tapahduttava, että Suikkasen joukkue saa rivinsä marssimaan järjestyksessä kohti kevättä. Joukkueen on saatava piristysruiske peliinsä ja mahdollisimman nopeasti. Lähtijöiden paikalle pitää hankkia osaavia miehiä. Nyt ei ole varaa osua pelaajamarkkinoilla taas metsään

Lue myös

Jesse Saarinen loppukaudeksi Lahteen

LIIGA | 10.10.2017 16:38
Jesse Saarinen siirtyy loppukauden mittaisella sopimuksella Lahden Pelicansiin. Viime kaudella Kärpissä kiekkoillut hyökkääjä oli alkukauden ilman seuraa. lue lisää

HPK ja Pelicans kohtaavat Tallinnassa - "Haluamme olla toiminnassamme innovatiivisia edelläkävijöitä"

LIIGA | 6.9.2017 18:08
Tulevalla liigakaudella pelataan HPK:n ja Pelicansin välillä historiallinen ottelu, kun joukkueet kohtaavat virallisessa runkosarjaottelussa Tallinnassa. lue lisää

Entistä seuraansa kurittanut Roine: "Kaikki on vielä omissa käsissä"

LIIGA | 28.1.2017 21:00
Jukurit jäi nuolemaan näppejään lauantai-iltana Lahdessa, kun Pelicans vei kolmannen erän trillerin voittaen maalein 3-2. Pelicansista täksi kaudeksi Jukureihin siirtynyt Miika Roine nautti illasta entisessä kotihallissaan tehoin 1+1. lue lisää

Pelicansin karmea viikonloppu avaa näytön paikan Peliittojen tehokolmikolle

LIIGA | MESTIS | 16.1.2018 14:29
Pelicansilla on listoillaan tällä hetkellä peräti kahdeksan loukkaantunutta pelaajaa. Apuja sairastuvalta odotetaan pian. lue lisää

Pelicansin Tyrväinen kummasteli voittomaalia: "Kaveri loukkaantui pahasti ja halusin rehellistä alivoimaa"

LIIGA | 13.1.2018 19:58
JYPin ja Pelicansin ottelu alkoi vaisusti, mutta kiihtyi loppua kohti varsin viihdyttäväksi. Ottelua voikin kuvata Pelicansin kannalta hyvin koko kautta kuvaavaksi. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

TPSJukurit
"TPS:n puolustus liian kova pala purtavaksi"
TPS on iskenyt Liigan toiseksi eniten maaleja, mutta viime otteluissa alkukaudelta tuttu ilotulitus on puuttunut. Viimeisessä kolmessa ottelussa turkulaiset ovat iskeneet vain viisi osumaa. Jukurit on löytänyt pelillistä nostetta kankean alkukauden jälkeen, mutta TPS:n puolustuksen murtaminen on mikkeliläisille liian suuri pala purtavaksi.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
HIFKKärpät
"Kärppien vauhti liikaa HIFK:lle"
HIFK on seitsemän ottelun pisteputkessa, mutta tilastojen takaa löytyy rutkasti ongelmia. Suuri osa pisteistä on tullut heikompia joukkueita vastaan. Erityisesti puolustajilla on ollut vaikeuksia sekä pelin avaamisessa että oman alueen puolustamisessa. Vauhdikkaasti pelaavien Kärppien aktiivisuus ja paineistus ovat myrkkyä helsinkiläisten puolustukselle.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
IlvesLukko
"Lukko henkisesti vahvempi"
Ilveksen esityksissä näkyvät paineet sekä alavireisesti sujunut alkukausi. Viime otteluissa tupsukorvat ovat ajoittain hallinneet pitkiäkin jaksoja, mutta viimeistely on ontunut. Myös maalivahtipeli on ollut epävarmaa. Ilveksen maalivahtien torjuntaprosenrri ei edes lähentele 90 prosentin rajapyykkiä. Lukko on puolestaan viimeistellyt hallintaan nähden todella kovalla prosentilla. Lukko on ennakkosuosikki, mutta vain niukasti.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
ÄssätKooKoo
"Vapautuneempi Ässät vie voiton"
Ässät pelasi tiistaina ensimmäisen ottelun uuden päävalmentajansa alaisuudessa. Pahimmillaan sekavalta ja jo valmiiksi luovuttaneelta näyttänyt joukkue sai uutta virtaa. Porilaiset olivat ottelussa hallitsevampia, mutta höntyily puolustuspäässä maksoi kaksi pistettä. Materiaalin puolesta joukkueella on näyttöhaluja kotiyleisönsä edessä. KooKoo on piristynyt, mutta paineet ovat kouvolalaisten puolella. Tappio tietäisi pudotuspelihaaveiden karkaamista jo lähes ulottumattomiin.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2

Luetuimmat

Roope Elimäki

Pelicans #37 L kh
s. 1993 Luumäki
177CM / 75KG
SOPIMUS: 2018