Onnellinen, mutta ei väsynyt peruspakki

LIIGA / Artikkeli
Oulun Kärppiin maaottelutauolla liittynyt 37-vuotias Dmitri Jushkevitsh pelasi tiistaina ensimmäisen kamppailunsa yli puoleen vuoteen. Konkarin esitys oli todella vakuuttava ja jämäkän puolustuspelin ohella venäläispakin tilastoihin kirjattiin maali ja syöttöpiste. Lajia rakastava pakki otti heti ison tontin oululaisjoukkueesta.

Moni kurtisti kulmiaan, kun Kärpät maaottelutauolla ilmoitti tuoreimmaksi hankinnakseen pian 38 vuotta täyttävän venäläispuolustaja Dmitri Jushkevitshin. Miehen kunnosta esitettiin Rotuaarin nurkilla monenmoista arvioita ja yli 800 NHL-ottelun veteraaniin motivaatiokin kyseenalaistettiin.

Ensimmäinen esiintyminen kärppäpaidassa heitti nämä arviot romukoppaan. Jushkevitsh summasi jääaikaa peräti 24 minuuttia ja 40 sekuntia. Mies pelasi jämäkkää puolustuspeliä, teki yksinkertaisia ratkaisuja ja voitti käytännössä kaikki kaksinkamppailunsa. Debyyttiottelu jätti miehen taidoista ja kunnosta positiivisen kuvan. Jushkevitshin jalatkin liikkuivat todella sulavasti, eivätkä takana olevat kilometrin näkyneet potkuissa. Esitys miellytti myös Kärppien valmennusta.

''

En halua, että minua arvioidaan ikäni perusteella, vaan peliesitysteni perusteella.
-Dmitri Jushkevitsh-

- Peruspakki ja jämäkkä peruspeli. Ei häneltä taikatemppuja odotetakaan, hän pelaa omilla vahvuuksillaan kuten odotettiinkin, Kärppien päävalmentaja Matti Alatalo summasi.

Venäläispuolustajan edellinen jääkiekko-ottelu oli viime keväältä, mutta vuosien varrella hankittu rutiini näkyi otteista.

- Oli todella kova homma valmistautua tähän peliin, koska olin pelannut viimeksi maaliskuussa. Oli pelottavaa lähteä otteluun ja olin todella hermostunut, Jushkevitsh huokasi.

Pitkän pelaamattomuuden voisi luulla johtavan siihen, että luistin alkaa painaa. Jushkevitshin kohdalla tällaista ei käynyt, mitä auttoi myös peluutuksessa tehdyt ratkaisut.

- Ei väsyttänyt missään vaiheessa. Kolmannessa erässä minulle annettiin hieman lepoaikaa jäähyjemme aikana ja ehdin palautua siinä. Tunnen itseni onnelliseksi nyt.

Puolustaja sai todella paljon vastuuta myös erikoistilannepelissä. Mies kuului Kärppien kahden miehen pakkopelin ykkösrivistöön. HPK:n jäähysuman aikana Jushkevitsh vietti kentällä putkeen liki kolme minuuttia ja lopulta urakointi palkittiin, kun matala veto suhahti vaihdon päätteeksi vierasjoukkueen verkkoon.

- Veto osui matkalla johonkin. Olin yllättänyt kovasta vastuustani sekä yli- että alivoimalla. Luulin ennen peliä, että pelaisin vain perusvaihtoja. Sainkin heti todella paljon luottoa valmentajilta.

Ylivoimapelissä Jushkevitsh syötteli paljon oululaisjoukkueen ykkössentterin Jari Viuhkolan kanssa. Niin ikään rauhallisista otteistaan tunnettu hyökkääjä totesi ottelun jälkeen, että venäläispakin rutiini näkyi pelissä.

- Rauhallinen mies, kokemus näkyy. Ei paljoa hätäillyt kiekon kanssa. Kunhan hän tuosta pääsee kuntoon, niin loistava pelimies, Viuhkola virnisti.

Henkeen ja vereen kiekkomies

Jushkevitsh oli avausotteluunsa varsin tyytyväinen, mutta itsekriittinen pelaaja tiesi pystyvänsä vielä parantamaan, kun pelituntumaa kohenee. Osaltaan kokeneen jässikän peliä vaikeutti myös silmien eteen ilmestynyt muovinpala.

- Voisin sanoa oman pelini olleen hyvää sekä huonoa. Voin olla parempi monessa asiassa, tehdä pienet jutut paremmin.

- Visiiri tekee pelaamisen vaikeaksi, koska en ole tottunut siihen. Kiekkoa ei näe kovin hyvin. Olin ajoittain hermostunut, kun reititkin olivat vielä hukassa. Lopussa visiiristä tosin olin hyötyä, kun tiesin, että voin olla pää alhaalla, eikä kiekko osu kasvoihini.

Maailman kaukaloita kiertäneen pelaajan siirtyminen SM-liigaan oli monelle iso yllätys. Puolenkymmentä edellistä kautta kotimaassaan kiekkoillut venäläinen tuntee, että hänellä on vielä annettavaa kiekkomaailmalle ja tämän vuoksi ura jatkuu nyt Suomessa. Lajia rakastava pelaaja haluaa vielä tehdä sitä, mitä hänen sydämensä tahtoo.

- Minulla oli tunne, että haluan vielä pelata. Uskon, että nuoret voivat oppia meiltä konkareilta. Jokainen vuosi, jonka saan vielä pelata, on bonusta. Nyt pelataan tämä kausi ja katsotaan, voinko auttaa joukkuetta. Jos voin, niin sitten ura voi vielä jatkua tulevaisuudessakin.

- Venäjällä valmentajat ja muut johtoportaan miehet sanovat meille kokeneille pelaajille, että meidän tulisi lopettaa. Mielestäni se on kuitenkin meidän asiamme päättää haluammeko vielä pelata. Rakastan jääkiekkoa – se on elämäni! En halua, että minua arvioidaan ikäni perusteella, vaan peliesitysteni perusteella.

Avausottelun perusteella kokeneella venäläisellä on vielä paljon annettavaa lajille. Kärpät on saanut takalinjoilleen todella varman peruspakin, jonka maila ei tutise.

» Lähetä palautetta toimitukselle