A-nuorissa kolme vierasvoittoa

LIIGA / Artikkeli
Ässät ja KalPa ottivat selvät voitot vastustajistaan, muut ottelut olivat tasaisempia. Kaikki neljä otteluparia ovat katkolla lauantaina.

Ässät kuritti Bluesia jäähyistä

Ässät-Blues 7-2 (2-0, 2-0, 3-2), otteluvoitot 2-0

Ässien ja Bluesin A-nuorten pudotuspelien toista puolivälieräottelua oli saapunut katsomaan peräti 1 215 porilaista kiekkojännäriä. Ässät lähti taistoon ennakkosuosikkina, sillä joukkue onnistui riistämään tiistaina espoolaisilta kotiedun maalein 2-4.

Ottelu alkoi tasaisesti ja peli aaltoili päästä päähän. Blues sai aikaan ensimmäiset maalipaikat, mutta Ässien maalivahti Jussi Rynnäs venyi moneen otteeseen tyylikkäästi kiekon tielle.

Pikkuhiljaa Ässät pääsi paremmin peliin mukaan. Miesten SM-liigasta jo kahden vuoden liigakokemuksen omaava Tommi Huhtala herätteli kotijoukkuetta ajelemalla Bluesin Jere Sallisen pystyyn keskialueella.

Kolmen minuutin pelin jälkeen Ässät avasi maalitilinsä Jimi Santalan jäähyn aikana. Antti Mäkilä vapautti Severi Sillanpään ja Tuomas Huhtasen 2-1-hyökkäykseen, jossa jälkimmäisenä mainittu napautti kiekon hallitusti ohi Blues-vahti Mikko Koskisen.

Myös kotijoukkueen toinen osuma syntyi ylivoimalla. Tommi Huhtala pääsi Miro Rahkolan laukauksen jälkeen paukuttamaan vastakiekosta pelivälineen maalin kattoon. Rahkolan lisäksi syötön maaliin sai Jesse Jyrkkiö.

Toisessa erässä sama puolustuskaksikko lisäsi Ässien etumatkaa jo kolmeen maaliin jälleen ylivoimalla. Rahkola iski, Jyrkkiön lisäksi maaliin ottelun toisen syöttönsä saalisti Mäkilä. Tässä vaiheessa Blues-maalille vaihdettiin Mika Korhonen.

Ajassa 28.59 Blues sai lisää ongelmia, kun joukkueen päävalmentaja Antti Törmänen kiehahti ottelun päätuomarille Jari Levoselle, joka pienen juttutuokion jälkeen passitti Törmäsen pukukopin puolelle.

Ässät lisäsi toisessa erässä johtoaan jo neljään maaliin tasavajaalla. Sillanpää maalasi Ossi Mänkin ja Antti Mäkilän syötöstä. Mäkilälle syöttö oli illan kolmas.

Kolmannessa erässä Ässät jatkoi tehokasta ylivoimapeliään. Mikael Kurjen istuessa jäähyllä Ässien liigapelaajat värkkäsivät ottelun viidennen osuman. Sakari Salminen viimeisteli, syöttöpisteet Huhtaselle ja Eetu Heikkiselle.

Blues kavensi 5-1:een myös ylivoimalla. Sallinen ja Santala petasivat paikan Anssi Virkille, joka rikkoi Rynnäksen maalin koskemattomuuden.

Ottelun ylivoimateema jatkui seuraavassakin osumassa, kun Bluesin Tomi Ståhlhammar iski Roope Rannan ja Santalan syötöstä 5-2:een.

Eetu Heikkinen kaunisteli vielä viime minuuteilla 6-2:een Huhtalan ja runkosarjan pistepörssin voittaneen Mika Niemen syötöistä. Maali oli ensimmäinen 5-5-pelissä syntynyt täysosuma.

Ässät iski kertaalleen vielä viisi sekuntia ennen loppua jälleen ylivoimalla. Maalintekijänä Sillanpää illan toisellaan. Syötöt maaliin saivat Mäkilä ja Jyrkkiö. Mäkilälle syöttö oli illan neljäs, Jyrkkiölle kolmas.

Ässät johtaa ottelusarjaa voitoin 2-0. Joukkueet kohtaavat seuraavaksi lauantaina 8.3. Matinkylän jäähallissa.

JYP kaatoi jälleen Jokerit

Jokerit-JYP 1-2 (0-0, 1-0, 0-2), otteluvoitot 0-2

Jokerien ja JYPin toinen osaottelu kulki pitkälti samoissa merkeissä kuin joukkueiden ensimmäinenkin ottelu Jyväskylässä. Tällä kertaa ei kuitenkaan tarvittu jatkoaikaa, vaan JYP kokosi rivinsä juuri viimeisellä minuutilla: tarkalleen 22 sekuntia ennen loppusummeria.

Helsingin areenan kirkkaissa valoissa ei juuri nähty suurempia tapahtumia ottelun alkuvaiheilla. Avauserän ainoiksi tilastomerkinnöiksikin jäivät kaksi jokerijäähyä. Kotijoukkue Jokerit kuitenkin oli aavistuksen verran niskan päällä ja valmiimpi otteluun, vaikkei suurta iloa senkään esityksissä ollut.

Toisen erän alku näytti pelin hengen: salakavalat iskut erien alku- ja loppuhetkillä olivat illan trendi. Ajassa 20.18. Jokereille vihellettiin rangaistuslaukaus, jonka Olavi Vauhkonen päätti itsevarmasti maaliin. Vierasjoukkue JYP alkoi heräillä ottelun puolivälissä horroksestaan, mutta muutamaa kohtalaista maalipaikkaa lukuun ottamatta siitä ei juuri ollut vaaraksi Jokereille ja ottelussa hyvin torjuneelle Niko Hoviselle. Jokereille tarjottiin erässä kahdesti ylivoima-aikaakin, mutta molemmat yritykset päättyivät tuloksettomina. Pitkään näyttikin, että ottelu olisi päättynyt Jokerien yhden maalin voittoon.

JYPin lopullinen tuleminen nähtiin kolmannessa erässä. Reilun parin minuutin pelin jälkeen JYPin Tomi Heikkilä tarjoili kiekon Joonas Aholle, joka toimitti kiekon jokerimaaliin tolpan kautta. Yllättäen JYP olikin mukana pelissä. Jokerijoukkue ei aikonut luovuttaa helpolla ja jyväskyläläispuolustus saikin tehdä tosissaan töitä estääkseen sinipaitaisten helsinkiläisten lisämaalit.

Ottelun loppuhetkillä puhti alkoi loppua molemmilta joukkueilta ja havaittavissa oli otteen herpaantumista. Ensin JYP sortui rikkeeseen ja Jokerit sai arvokkaat kaksi minuuttia ylivoima-aikaa varsinaisen peliajan viimeisille minuuteille. Kiekko poltteli lavoissa ja huonojen syöttöjen ansiosta pyöri lopulta keskialueelle, jonne ensimmäisenä ehti JYPin Ilkka Heikkilä. Hetken päästä kiekko löytyi Hovisen vartioiman jokerimaalin verkosta, ja myös päätykatsomon yläriveiltä hyppäsi jyväskyläläisiä kannustanut pieni herrasjoukko iloiseen juhlaan.

KalPa jätti Tapparan nollille

Tappara-KalPa 0-3 (0-0, 0-2, 0-1), otteluvoitot 0-2

Tappara kärsi ottelussa kuusi kahden minuutin rangaistusta, ja lopulta jäähyily koituikin tamperelaisten tappioksi, kun KalPan ylivoimamaalit olivat kotijoukkue Tapparalle liian kova pala. Nils Hagman oli istumassa kaksiminuuttistaan, kun Jani Savolainen avasi ottelun maalihanat toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla. Syöttöpisteet ylivoimamaalista menivät Teemu Hartikaisen ja Juha Virtasen nimiin. Vielä saman erän aikana KalPan Jarkko Malinen lisäsi kuopiolaisjohtoa 0-2:een Janne Paunun istuessa omaa huitomisjäähyään.

Tapparalle tarjottiin tilaisuutta kavennusmaaliin, kun KalPa pelasi kolmannen erän alussa alivoimalla. Mikään ei kuitenkaan auttanut Tampereen iltapäivässä, ei edes maalivahti Harri Säterin poisottaminen maalilta ottelun loppuhetkillä. Lopulta KalPa sinetöi 0-3 -voittonsa Virtasen illan toisella maalilla.

Seuraava ottelu pelataan lauantaina 8.3. Kuopiossa, jolloin KalPalle on katkolla välieräpaikka.

HPK:lle jo toinen voitto Ilveksestä

Ilves-HPK 2-3 (1-1, 1-0, 0-2), otteluvoitot 0-2

Ilves siirtyi 1-0-johtoon neljän minuutin pelin jälkeen Henri Sandvikin maalilla. Avauserässä Ilveksen ja HPK:n jäähyaitioiden ovet aukesivat vuorotahtiin. Erikoistilanteista ei maaleja kuitenkaan syntynyt. Ennen erätaukoa HPK:n Vili Matikka kuitenkin tasoitti ottelun 1-1:een.

Toisessa erässä Sandvik iski jälleen, tällä kertaa 2-1:een. Ja jälleen HPK oli tulla rinnalle, mutta tuomitusta rangaistuslaukauksesta ei syntynyt maalia.

HPK:n nousu oli kuitenkin väistämätön. Kolmannessa erässä nähtiin ottelun ensimmäisen ylivoimamaali, kun Matti Tiilikainen tasoitti 2-2:een Antti Kerälän ja Niklas Sirenin syötöistä ajassa 41.33. Lopulta Ilveksen selkä katkesi Tommi Rannan viimeistelemään 2-3-maaliin.