NHL:n kuumat perunat, viikko 8

NHL / Artikkeli
Viikon aikana on rikottu ennätyksiä, ja muutoksia on tehty niin pelaaja- kuin valmentajarintamalla. Seuraavan kauden avaus Suomessa varmistui, ja näiden lisäksi tarjotaan vinkkejä Colorado Avalanchelle.

Kuluvan kauden ajan Jatkoajan NHL-toimittajat ilmaisevat viikoittain ja kuukausittain mielipiteitään erinäisistä ajankohtaisista NHL-tapahtumista.

Kaksi Mikea, Green ja Richards olivat ennätystalkoissa viikon aikana. Kumpi suorituksista on kovempi?

Eero Hurmerinta: Greenin tekemä ennätys on todella kova suoritus, varsinkin kun otetaan huomioon että maalimäärät muuten ovat pudonneet huippuvuosista selvästi. Vaikka hän onkin paikoitellen neljäs hyökkääjä eikä toinen puolustaja, puolustushommatkin ovat hoituneet paremmin tällä kaudella. Richardsin suorituksesta vaikuttavan tekee se, että hän täytti hiljattain vasta 24 vuotta. Luulen, että kolmas kolmella viittä vastaan tehty maali ei jää läheskään hänen viimeisekseen.

Mikko Hirvonen: Näitä kahta ennätystä ei pysty, eikä pidä verrata keskenään.

Molemmat ennätykset ovat sarallaan erittäin kovia, ja saavat minulta arvostusta isolla kädellä. Richards tulee tekemään tähän ennätykseen vielä kovat lukemat uran loppuun mennessä. Veikkaan että sitä ennätystä ei rikota ihan heti, jos koskaan, ilman että jääkiekon säännöt muuttuvat radikaalisti.

Heikki Kallionsivu: Kovia suorituksia molemmat, mutta arvostan Richardsin kolmea kolmella viittä vastaan tehtyä alivoimamaalia korkeammalle. Alivoimalla tehty maali antaa aina nostetta omalle joukkueelle ja kolmella viittä vastaan tehty maali ekstrabuustin. Ja sen lisäksi maali syö rotan lailla vastustajan itseluottamusta ja peli-iloa.

Välihyökkääjä Greenin peliä ja luistelua on ilo katsella. Bruce Boudreau ei pidättele sen paremmin Greeniä kuin Ovetshkiniakaan ja se näkyy pelaajien pistesaldossa. Toisin sentteri Niclas Bäckströmille näiden kahden kaverin kaahailu ympäri kenttää aiheuttaa ylimääräisiä velvoitteita puolustuspäässä, mutta ne fiksu ruotsalainen on hoitanut tyylillä.

Pittsburgh Penguins vaihtoi valmentajaa. Nouseeko joukkue vielä pudotuspeleihin Dan Bylsman tai mahdollisesti jonkun muun johdolla?

Hurmerinta: En usko, sillä Penguins kaipaa muutakin kuin uuden valmentajan. Crosby ja ensi kaudella myös Malkin tienaavat ansaitusti paljon, mutta näiden ja muutaman muun kovapalkkaisen pelaajan takia muu joukkue jää kauas parhaasta tasosta. Muutenkin joukkue on keskittynyt viime vuosina sentterien varaamiseen ykköskierroksella aivan liiaksi. Jos joukkue kuitenkin onnistuu muutamassa seuraavassa ottelussaan hyvin, Bylsma saattaa hyvinkin jatkaa päävalmentajana.

Hirvonen: Uskon että Bylsma pysyy puikossa kauden loppuun saakka, mutta pudotuspelipaikka taitaa olla jo menetetty. Sergei Gontsharin paluu on helpottanut joukkueen pahaa oloa hiukan, mutta joukkueen hyökkäyskalusto on aivan liian kapea. Superkaksikon jälkeen on ollut yllättävän tyhjää omiin odotuksiini nähden. Petr Sykora väläyttelee ajoittain, mutta niin epätasaisilla otteilla ei vielä kuuhun lennetä.

Kallionsivu: Ratkaisevat tekijät Penguisin nousulle ovat Sergei Gontsharin ja Ruslan Fedotenkon nopea paluu täyteen pelivireeseen. Viime kaudella Penguinsin ylivoima oli liigan neljänneksi parasta, tällä kaudella kuudenneksi huonointa. Gontsharin paluu viivan parantaa ylivoiman tehokkuutta ja se tekee ratkaisevan eron maalin tappion ja maalin voiton välillä. Kun toimitusjohtaja Ray Shero vielä vaihtaa puolustaja Ryan Whitneyn kelvolliseen laituriin, niin Pittsburgh nousee kirkkaasti pudotuspelijoukkueiden joukkoon.

Colorado Avalanche on pudonnut Läntisen konferenssin hännille. Mitä Denverissä täytyisi tehdä, että joukkue päätyisi uuteen nousuun?

Hurmerinta:Vaikka pudotuspelipaikkaan ei ole liikaa matkaa, välissä on sen verran paljon joukkueita että sinne on erittäin vaikea päästä. Jonkunlainen uudelleenrakennus olisi hyvä aloittaa, mutta valitettavasti sillä ei ole todellisia nuoria tähtiä Stastnya lukuunottamatta. Puolustus on palkkoja ajatellen huonosti rakennettu. Tällä kaudella viiden puolustajan caphit on kolme miljoonaa tai yli, eikä yksikään näistä kuulu NHL:n kirkkaimpiin tähtipakkeihin. Jordan Leopoldin hinta/laatusuhde on sen sijaan ihan hyvä, mutta hänkin on täysin vapaa kauden päättyessä. Kalleimmasta viisikosta ainakin yksi olisi syytä myydä. Samoin ainakin Tyler Arnason olisi sopiva kauppatavara siirtotakarajan lähestyessä.

Kesällä joukkue tarvitsisi paremman ykkösvahdin kuin mitä sillä nyt on tarjolla. Budajsta tai Raycroftista ei ole ykköseksi, mutta onneksi jälkimmäinen on täysin vapaa agentti kesällä.

Hirvonen: Uusia kaikki maalivahdeista pelisysteemiin. Joukkueen yläkerran herrojen on herättävä ja välittömästi. Joukkueen suoritukset huononevat vuosi vuodelta, ja vuosituhannen vaihteen kulta-ajat ovat enää vain kauniita muistoja.

Darcy Tucker on ollut koko Avalanchen kauden ruumiillistuma. Miehestä ovat kadonneet tehot sekä tunne.

Monikaan joukkue ei kestäisi Joe Sakicin ja Paul Stastnyn menetystä, mutta tämän tason joukkueen se ajaa katastrofiin.

Kallionsivu: Lyhyellä tähtäimellä ajatellen joukkueen pitäisi saada luotettava ykkösvahti. Budaj–Raycroft kaksikko ei ole riittävän kilpailukykyinen pudotuspelipaikkaa tavoiteltaessa. Toiseksi pitäisi saada johtavat sentterit pysymään terveenä. Jo toista kautta peräkkäin Joe Sakic ja Paul Stastny ovat pitkiä aikoja poissa kokoonpanosta.

Jos ajatellaan pitkällä tähtäimellä, niin pitäisi olla tosi huono seuraavat kolme vuotta ja aika huono sitä seuraavat pari vuotta ja onnistua drafteissa. Joukkueen ikärakenne on pahasti vinoutunut ja organisaatiossa ei ole syvyyttä juuri lainkaan ja noita vikoja ei korjata muulla tavalla kuin varaamalla hyvin.

Tietenkin organisaatio voi yrittää päästä oikotietä onneen ja sekoittaa pelaajapakkansa kokonaan uusiksi aivan kuten Tampa Bay Lightning teki viime kesänä. Sekoilujen seuraukset tietävät kaikki – Tampa on tällä hetkellä Itäisen konferenssin kolmanneksi viimeisenä. Mutta onhan sekin parempi kuin viime vuotinen sijoitus… .

Mathieu Schneider siirtyi Montrealiin, ja Atlantaan matkasi kaksi varausvuoroa. Onko kauppa hyvä molemmille osapuolille?

Hurmerinta:Schneider ei ole ollut tällä kaudella erityisen vakuuttava, mutta Montrealin ylivoimapeliin hän on hyvä lisä. Kun Montreal ei luopunut yhdestäkään tämänhetkisestä pelaajasta, Atlantan hyöty jää varausvuorojen varaan. Sinällään niiltä vaiheilta miltä vuorot ovat, helmiä ei kuitenkaan kovin helpolla löydy.

Hirvonen: Schneiderista voi olla hetkittäistä iloa Canadiensille, mutta Atlantan hyödystä voidaan puhua vasta sitten kun nähdään tulevatko varatut pelaajat pelaamaan peliäkään NHL:ssä. Vuorot ovat kuitenkin suhtellisen korkeita, joten niitä voi käyttää myös kohtalaisena kauppatavarana.

Kallionsivu: Aika paljon tuo Montrealin luovuttama toisen kierroksen varausvuoro oli, mutta kaiken kaikkiaan molempia osapuolia tyydyttävä kauppa. Schneider antaa ylivoimapyssynsä Canadiensin palvelukseen ja Thrashers käyttää varausvuoron tulevaisuuden joukkueen rakentamiseen. Harvinainen win-win –kauppa.

Seuraava NHL-kausi alkaa Helsingissä Chicagon ja Floridan ottelulla. Miltä parivaljakko etukäteen näyttää?

Hurmerinta:Tämä parivaljakko on tasaisempi kuin Ruotsiin matkaava. On hienoa, että molemmat joukkueet ovat tällä hetkellä matkalla kohti pudotuspelejä pitkästä aikaa. Toki Florida saattaa hyvinkin menettää Jay Bouwmeesterin, mutta muuten kyseessä on kaksi joukkuetta, jotka parantavat seuraavina vuosina.

Suomalaisittain kaksikko ei tietenkään ole kovinkaan mukava, sillä välttämättä mukana ei ole yhtään suomalaista. Antti Niemi saattaa kuitenkin hyvinkin olla kakkosmaalivahti ensi kaudella, kun Habibulinin sopimus loppuu. Jos näin on, uskon Chicagon johdolla olevan sen verran pelisilmää, että Niemi pääsisi pelaaman toisen otteluista.

Hirvonen: Ottelupari on erittäin hyvä. Tähän vaikuttaa toki myös jääkiekkoelämäni ensi- ja ikirakkaus Blackhawks. Mielestäni ei ole erityisen tärkeää kuinka monta suomalaista ottelussa pelaa, koska halli täyttyy varmuudella joka tapauksessa. Suomalaiset NHL-pelaajat eivät edes sitä paitsi ole sieltä värikkäimmästä päästä.

Molemmilla joukkueilla löytyy paljon nuorta taitoa, jota nykyään Suomessa nähdään valitettavan harvoin. Tulemme näkemään vauhdikasta kiekkoa ja loistavaa viihdettä!

Kallionsivu: Chicago on Original Six -joukkue ja varmasti yksi Suomen suosituimmista NHL-joukkueista. Nuori, nopea, taitava, kiinnostava. Florida, hmmm. Tämän kauden ylisuorittajia yhdessä Columbuksen kanssa. Mutta kokonaisuutena Panthers on hajuton, mauton, väritön.

Chicago kiinnostaa, Florida ei niinkään. Mutta ylipäänsä on hienoa, että Suomeen saadaan NHL:n runkosarjan ottelu. Jaossa olevilla pisteillä on kuitenkin merkitystä, eikä kyseessä ole pelkkä harjoitus- tai näytösottelu.



» Lähetä palautetta toimitukselle