NHL:n kuumat perunat, viikko 22

NHL / Artikkeli
Hieman ennen NHL-kauden loppua ehditään vielä purkaa ajankohtaisia tapahtumia taalakaukaloista. Tällä kertaa käsittelyn alla valmentajanimitys lännessä, varaustilaisuuden kärkinimet sekä Jaromir Jagrin lähitulevaisuus.

Kuluvan kauden ajan Jatkoajan NHL-toimittajat ovat ilmaisseet viikoittain ja kuukausittain mielipiteitään erinäisistä ajankohtaisista NHL-tapahtumista. Tällä viikolla pohditaan mm. henkilöstömuutoksia kaukalon ulkopuolella ja tulevaa varaustilaisuutta.

Joel Quenneville sai lähteä Coloradon penkin takaa ja ex-koutsi Tony Granato tekee nyt paluun Avs-päävalmentajaksi. Olivatko Quennevillen potkut ansaitut? Mitä annettavaa Granatolla on organisaatiolle?

Miika Mänty: Quennevillen johdolla Colorado pelasi kolme peräkkäistä kelvollista 95 pisteen kautta, mutta selkeästi hyvää kautta ei nähty. Pitkälle tämä menee pelaajamateriaalin piikkiin, mutta useinhan tästä maksetaan juuri valmennuspuolella hintaa. Tässä mielessä potkuja voidaan pitää jos ei nyt ihan ansaittuina, niin ainakin ymmärrettävinä.

Tony Granaton tulo takaisin joukkueen ykkösvalmentajaksi oli tavallaan odotettu uutinen. Granaton edellinen visiitti joukkueen päävalmentajana päättyi pettymykseen keväällä 2004 surkean kauden lopun vuoksi, mutta tämän jälkeen Granato on kuitenkin saanut olla joukkueen lähellä kakkosvalmentajana. Hän tuntee siis hyvin kaikki pelaajat ja aivan varmasti hän on saanut ammennettua oppeja Quennevillelta. Uskonkin, että Granato on nyt valmiimpi valmentaja kuin tuolloin.

Kokonaisuutena en usko tämän vaihdoksen tuovan kuitenkaan mitään suuria muutoksia Avalanchen peliin. Joukkueen pelaajamateriaalissa tuskin nähdään merkittäviä muutoksia ja tuskin myöskään Granato mitään suuria pelitapamuutoksia tulee tekemään.

Tommi Kröger: Quennevillen aikakaudella Avalanche ei suoranaisesti flopannut, muttei toisaalta esittänyt mitään erikoisen suurtakaan. Kenties nyt oli oikea hetki hakea uutta suuntaa valmentajanvaihdoksella.

Tony Granato on niin seurajohdolle kuin pelaajistollekin tuttu mies, mikä on eittämättä hyvä asia. Jää kuitenkin kysymysmerkiksi, mitä uutta Granato tuo Avalanchen peliin.

Toronto Maple Leafsin ensi kauden GM:stä ei ole vielä tietoakaan. Viime aikojen huhuissa ainakin nimet Joe Nieuwendyk, Dave Nonis ja Doug Armstrong on yhdistetty seuraan. Kuka olisi sopivin valinta luotsaamaan kanadalaisorganisaatiota?

Mänty: Armstrongin mentyä St. Louisiin, paras vaihtoehto olisi mielestäni entinen Vancouver-manageri Dave Nonis. Toissa kaudella Nonis nostettiin joka paikassa positiivisesti esiin, mutta viime kauden suuret loukkaantumisongelmat Canucksissa kävivät yhdessä kärsimättömän seurajohdon kanssa Nonisin kohtaloksi.

Nonis teki kuitenkin hyvää työtä Vancouverissa pitkään joka sektorilla ja hänen potkujaan tuli ihmeteltyä. Nyt kun hän on vapaana, Torontolla olisi hieno mahdollisuus saada ammattinsa hyvin osaava mies seuran johtoon. Nonisin heikkous Toronton managerina voisi olla kuitenkin se, että Nonis on liiankin kärsivällinen mies Toronton medialle ja faneille.

Kröger: Sirkus nimeltä Maple Leafs ei tunnut osoittavan laantumisen merkkejä. Pikkuhiljaa olisi kuitenkin korkea aika saada palikat järjestykseen ensi kautta ajatellen.

Julkisuudessa esillä olleista nimistä pätevin ehdokas mielestäni olisi Canucksista käsittämättömät potkut saanut Dave Nonis. MIes teki Vancouverissa hyvää työtä, mutta rakennusprojekti jäi lännessä kesken johdon hätäilyn vuoksi. Nyt olisi oiva tilaisuus Torontossa osoittaa pitkäjänteisyyttä ja palkata Nonis.

Steven Stamkosia on pidetty pitkin kautta varmana ykkösnimenä tulevan kesän varaustilaisuudessa, mutta kuka varataan toisena, ja miksi?

Mänty: Uskon kanadalaispuolustaja Drew Doughtyn menevän toisena. Doughty oli viimeksi pelattujen nuorten MM-kisojen paras puolustaja ja lisäksi hänet valittiin menneellä kaudella OHL:n parhaaksi puolustajaksi. Doughty teki kauden aikana OHL-joukkue Guelphissa 58 pelissä 50 pistettä, vaikka hänen edessään ei pelannut ainuttakaan hyvää hyökkäyspään pelaajaa.

Doughty on melko lyhyt puolustaja, mutta muuten paketti on jo tässä vaiheessa hyvin kasassa. Toisena varaava Los Angeles tulisi saamaan Doughtysta seuran tulevaisuuden ykkösparin puolustajan Jack Johnsonin vierelle. Doughty tulisi olemaan Kingsille tulevaisuudessa myös arvokas ylivoimapuolustaja - etenkin sen jälkeen, kun Lubomir Visnovsky lopettaa uransa.

Kröger: Todennäköisesti sentteri Stamkosin jälkeen huudetaan puolustajan nimi. Toisena varaava Los Angeles Kings ottaisi takuulla mielellään riveihinsä kovan luokan puolustajaprospektin. Onko kyseessä sitten Drew Doughty, Alex Pietrangelo, Zach Bogosian vai Luke Schenn, sen näyttää aika. Veikataan tässä Schennia.

Detroitin ruotsalaispuolustaja Niklas Kronwall on pelannut upeat pudotuspelit. Onko miehestä täyttämään pian vapautuvaa ykköspuolustajan roolia, kun Nicklas Lidström päättää loistavan uransa? Miten kaukana Kronwall on liigan puolustajaeliitin tasosta?

Mänty: Kronwall on tosiaan ottanut isoja askeleita eteenpäin ja etenkin hänen taklauspelinsä on hienoa katsottavaa. Tällä hetkellä Kronwall olisi jo suuressa osassa joukkueita ykkösparin puolustaja, mutta NHL:n puolustajaeliittiin noustakseen hänen pitää pystyä pitämään tasonsa pidempään.

Kronwallin onneksi Detroit on joukkueena niin kova, että hän pääsee jatkossakin pelaamaan laadukkaiden pelaajien kanssa moneen toiseen puolustajaan nähden melko paineettomassa tilassa. Lidströmin korvaajaksi hänestä ei tulevaisuudessa ole, mutta ykkösparin puolustajana hän voi Detroitin tulevaisuudessa hyvinkin toimia.

Kröger: Detroit on antanut Kronwallin kypsyä kaikessa rauhassa. Nyt tuon kärsivällisen odotuksen hedelmiä alkaa näkyä, kun ruotsalaispakki on saanut pelata terveenä.

Kronwall on taitava kiekon kanssa ja taklaa kovaa. Detroitin tähtien takana mies saanut pelata käytännössä paineetta ja on kovasti matkalla kohti tähtistatusta. On kuitenkin vielä turha puhua liigan superpuolustajasta, sen näyttää aika. Uutta Lidströmiä hänestä ei tule, mutta hyvin todennäköisesti joukkueensa johtava puolustaja, vähintäänkin.

Rangers-kapteeni Jaromir Jagrin NHL-ura on vedenjakajalla. Vieläkö miehellä on jotain annettavaa Rangersille ja NHL:lle vai olisiko luontevaa jo vetäytyä jäähdyttelemään?

Mänty: Ilman muuta Jagr on edelleen kovassa paikassa huippupelaaja ja näin hänellä on vielä paljon annettavaa lajille. Mies oli joukkueensa selvä pisteykkönen pudotuspeleissä ja näytti näin pystyvän nostamaan tasoaan silloin kuin peleillä on suurinta merkitystä. Uskon, että Jagr pystyy pelaamaan suurilla lahjoillaan vielä muutamankin kauden korkealla tasolla.

Kröger: Kyllähän Jagr olisi edelleen useammalle organisaatiolle jossain määrin tärkeä pelaaja. Mies petrasi runkosarjan alkupuoliskon flegmaattisia otteitaan, ja oli Rangersin tärkeimpiä pelaajia pudotuspeleissä. Pelipaikka takuulla miehelle löytyisi.

Kuitenkin nyt voisi olla Rangers-organisaatiossa aika katsoa tulevaisuuteen, ja päästää Jagr vaikka Venäjälle, josta tiettävästi mammuttisopimusta tsekille onkin jo tarjottu. Tässä kohtaa voisi olla molemmille osapuolille hyvä ratkaisu päättää yhteistyö; Rangers panostaisi nuorisokaartiin ja saisi tilaisuuden jatkaa uraansa vielä parin kauden ajan toisissa maisemissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle